לאחר דיווחים על כך שהמתקפה הנגדית האוקראינית לא הצליחה לכבוש מחדש שטחים שבידי רוסיה, מומחים מערביים מזהירים כי המלחמה בין רוסיה לאוקראינה עלולה להפוך לסכסוך ממושך למספר שנים נוספות. הסיבה היא לא רק שהלחימה בקו החזית נעה באיטיות, אלא גם משום שלאף אחד מהשחקנים הגדולים אין מטרות פוליטיות ברורות בר השגה, לפי הוול סטריט ג'ורנל.

הכישלון הרוסי: חללית המחקר 'לונה' התרסקה על הירח
"פוטין ממתין לטראמפ": האם זו הדרך לסיום המלחמה באוקראינה?

לפי העיתון, המטרה המרכזית של מתקפת הנגד האוקראינית הייתה להחזיר את שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה, אך נראה שהיא הפכה מחוץ להישג יד בהתחשב בתמיכה המערבית המוגבלת בקייב. ארצות הברית ובעלות בריתה האירופיות העיקריות, כמו גרמניה, רוצות למנוע מרוסיה לנצח במלחמה, אך חוששות מהעלויות והסיכונים הכרוכים בתמיכה באוקראינה במאמץ לנצח באופן מוחלט. כמה פקידים מערביים החלו לשרטט תרחישים לעסקאות גדולות שמטרתן לסיים את המלחמה, אך עד כה הם אינם תואמים את המטרות של קייב או המטרות של מוסקבה.

המטרות המוצהרות של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הן עדיין הגמישות ביותר, והן נעות בין "התמודדות עם תכנונים אימפריאליסטיים שאפתניים" ועד לשליטה בשטחים אוקראינים נוספים.

לחצו כאן וקבלו את עיתון מעריב לחודש מתנה למצטרפים חדשים>>>

המאמר בוול סטריט ג'ורנל הוסיף כי "המטרה ארוכת הטווח של פוטין להחזיר את אוקראינה לשליטתה של מוסקבה נראית לא מציאותית כעת, אבל האוקראינים מאמינים שהוא יתייחס לרווחים קטנים כאל צעדים בלבד לעבר מטרה זו, שיהפוך כל שלום המבוסס על ויתורים לחלש ולא מציאותי".

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי מטרת הסיוע של ארה"ב לקייב היא לשים את אוקראינה "בעמדה החזקה ביותר האפשרית למשא ומתן הסופי לשלום", מבלי לציין את התנאים שעליה לשאת ולתת.

מוקדם יותר השנה, וושינגטון, ברלין ומדינות אחרות קיוו שהן יפתחו פתח לשיחות בסתיו הקרוב אם מתקפת הנגד של קייב תעשה התקדמות משמעותית נגד הכוחות הרוסיים בדרום ובמזרח אוקראינה. אבל לאורך כל המלחמה, הצטברות כוח האש המכריע של אוקראינה התנגשה עם עדיפות מערבית נוספת: "הימנעות מהסלמה בלתי מבוקרת" שתוביל למלחמה ישירה עם רוסיה או לשימוש של פוטין בנשק גרעיני.

מלחמת רוסיה-אוקראינה: תקיפת מל"טים מתאבדים בקייב (צילום: רויטרס)

הנשק המוגבל של הכוחות האוקראינים תרם לאבדות הכבדות שספגו לאורך כל המלחמה ולהתקדמות האיטית שלהם בקיץ הנוכחי מול קווים רוסים מבוצרים באזורי זפורוז'יה ודונייצק.

ההתפתחויות הללו הפכו את הערכות המודיעין האמריקני כעת לפסימיות והעלו שאלות לגבי האם כוחות אוקראינים יוכלו לפרוץ דרך הגנות רוסיות ולהגיע לחוף, יעד אסטרטגי מרכזי עבור קייב.

לפי הוול סטריט ג'ורנל, אחד החסרונות הבולטים של הגישה האמריקנית באוקראינה היה הסיוע הצבאי המצטבר, שכן הדבר גרם לקיפאון בשדה הקרב, בעוד קייב לא רוצה לנהל משא ומתן על שלום ומוסקבה לא מחויבת לעשות כך.

הבלבול בנוגע למטרות המערב הומחש בשבוע שעבר כאשר פקיד בכיר בנאט"ו דיבר בפומבי על רעיון שנדון על ידי דיפלומטים אירופיים: שאוקראינה תוותר על שטח שנשלט על ידי רוסיה בתמורה להצטרפות לברית כדי להגן על מה שנותר ממנה. ההצעה עוררה דחייה זועמת מאוקראינה, שאומרת שגבולותיה אינם ניתנים להחלפה. פקיד נאט"ו התנצל מאוחר יותר על דבריו, ואישר שדעת הקהל המערבית נוטה לדחות את הרעיון שלאוקראינה לבדה יש ​​את הזכות לקבוע תנאי שלום מקובלים.

אבל מאחורי הקלעים, פקידים מערביים רבים אינם מאמינים שארצות הברית ובעלות בריתה יכולות להשאיר לקייב לקבוע לבדה את המטרה והתנאים לחוזה שלום, והם חוששים שהמטרות "הקיצוניות" של קייב יגרמו למלחמה אינסופית, כך על פי הוול סטריט ג'ורנל. פקידים אלה רוצים "להציע את הגזר לאוקראינה כדי לקבל את אובדן השטח בפועל", לפי העיתון, שהסביר כי ניתן לשתות את הפיתויים עם "חברות בנאט"ו או באיחוד האירופי, או הבטחות לסיוע צבאי וכלכלי ארוך טווח".