בלבנון מזהירים - "אם תפרוץ מלחמה, הכלכלה תקרוס": הכלכלה הלבנונית בשנים האחרונות נמצאת במצב רע, בלשון המעטה, זאת כשהלירה המקומית התרסקה, העוני במדינה זינק ולאזרחים רבים אין יכולת לקנות מצרים בסיסיים במכולת. בתוך כך, במדינה חוששים מעימות רחב עם ישראל ומהמשך הפעולות של החות'ים בים האדום, כשכבר ניתן להראות את השפעת הלחימה בגבול על יוקר המחיה המדינה.

העיתון הפרו קטארי "אל-ערבי אל ג'דיד", מדווח כי מאז שפרצה הלחימה בגבול בין ישראל ללבנון, ישנה עלייה במחירי הסחורות והמזון, חומרי הצריכה וגם עלייה משמעותית בדמי השכירות למגורים. זאת, כשברקע עשרות אלפים לבנונים פונו מדרום המדינה. עם זאת, גורם במשרד הכלכלה ניסה להרגיע את הפאניקה, ומסר לעיתון כי "מחירי הסחורות עדיין בפיקוח וכל החומרים זמינים בשוק ללא הפרעה". כמו כן, ציין כי "ייתכן שהמחירים יעלו בתקופה הקרובה, לרבות הדלק, כתוצאה מעלייה בעלויות ההובלה והביטוח".

תקיפת צה''ל בדרום לבנון (צילום: AFP via Getty Images)
תקיפת צה''ל בדרום לבנון (צילום: AFP via Getty Images)

אזרחית לבנונית בסופר בביירות (צילום:  Marwan Tahtah/Getty Images)
אזרחית לבנונית בסופר בביירות (צילום: Marwan Tahtah/Getty Images)

בתוך כך, ראש ארגון יבואני המזון בלבנון, אמר כי "לבנון לא תסבול מהפרעה בייבוא הסחורות ערב התפתחויות באזור ים סוף, אך ייתכן שתהיה השפעה על הכלכלה המקומית. יהיה עיכוב בהגעת האניות לארץ, וזה עלול להוביל למחסור זמני בסחורה. מאז תחילת האירועים באזור, יש עלייה של עד 150% בעלויות השילוח, ובעקבו כך גם מחירי הביטוח עלו בכ-15%.

מצור כלכלי וימי הוא חלק מכל מלחמה בין ישראל לבנון. גם ישראל הטילה סגר ימי על לבנון במלחמת לבנון השנייה, ועכשיו חיזבאללה שואף לאיים על נמלי הים של ישראל. הרצון שלהם הוא לייצר פגיעה או בנמל או באוניות כדי לגרום לעליית מחירי הביטוחים ולהחלטות של חברות ספנות שהן לא מגיעות לישראל. 

הדוקטרינה של ארגון הטרור מבקשת להשפיע על אתרים אסטרטגיים ישראליים שקשורים לים – נמלי הים, אסדות הגז ואוניות סוחר ומלחמה – על אף העובדה שאין לו בפני עצמו כוח ימי משמעותי. לכן חלק מההתעצמות של חיזבאללה בשנים האחרונות התמקדה גם בהתחמשות בטילי חוף-ים ובטילי שיוט לטווחים ארוכים יחסית דוגמת ה"יאחונט" הרוסי. מדובר באחד מהתחומים שבהם חיזבאללה השקיע משאבים רבים בשנים האחרונות, מתוך הבנה שישראל תלויה מבחינה כלכלית בסחר הימי. לכן חלק מתפיסת ההגנה בישראל היא להגן על היעדים הללו באמצעים שונים, מתוך הבנה שחיזבאללה מחזיק ביכולת לאיים עליהם.

ירי לעבר מטרות חיזבאללה בלבנון (צילום: פלאש 90)
ירי לעבר מטרות חיזבאללה בלבנון (צילום: פלאש 90)

לאור האיום של חיזבאללה מאתמול כי יש בידיו יכולות לפגוע בנמל אשדוד, ירי של טיל חוף-ים לעבר נמל בישראל עלול להיחשב בגדר הכרזת מלחמה של חיזבאללה נגד ישראל ברמות הגבוהות ביותר שיש. ההערכה היא שחלק מהתוכניות המרכזיות של צה"ל בעת מלחמה היא פגיעה מאוד משמעותית ביכולות החיזבאללה, כדי לנסות ולמנוע מחיזבאללה את היכולת לאיים באופן משמעותי על יעדים אסטרטגיים בעומק ישראל. 

ההנחה שחיזבאללה ישאף לאיים לא רק על נמל חיפה אלא גם על נמל אשדוד נבעה כבר ממסקנות מלחמת לבנון. עם זאת, ישראל מתמודדת כרגע עם ניסיון איראני להקשות על הסחר העולמי איתה מכיוונים מרובים: התנועה בנמל אילת מאוימת על ידי החות'ים בתימן שמנסים לחסום את התנועה בים האדום ובמקביל חיזבאללה וארגונים נוספים דוגמת המיליציות הפרו-איראניות שפועלות בסוריה ובעיראק מנסים לפגוע בנמלי הים התיכון.

על כן בישראל מדגישים שפגיעה בנמל ים היא פגיעה אסטרטגית שתיחשב להכרזת מלחמה ותגרור "תג מחיר" כבד מאוד בדמות תקיפות ישראליות בהיקף נרחב מאוד, בין השאר גם על תשתיות אזרחיות של מדינת לבנון. ניסיון התקפה על תשתית אזרחית אסטרטגית נתפסת בישראל כמתן לגיטימציה לפגיעה גם במטרות אזרחיות בלבנון.