אלכסיי נבלני, מתנגד המשטר הבולט ביותר ברוסיה, מת בבית הכלא - כך דיווחו היום (חמישי) הרשויות ברוסיה. לפי הגרסה של רשויות הכלא שבו הוחזק נבלני, הוא "חש לא טוב אחרי הליכה, וכמעט מיד איבד את ההכרה".
בהודעה מטעם שירות הכליאה הפדרלי במחוז האוטונומי ימאלו-ננץ, שם נבלני הוחזק במושבת העונשין מספר 3 כחלק מעונש של עשרות שנות מאסר, נאמר כי הוא "חש לא טוב אחרי הליכה וכמעט מיד איבד את ההכרה". "צוותים רפואיים הגיעו מיד וצוות חירום רפואי נקרא למקום", ציינה ההודעה שהוסיפה כי למרות מאמצי ההחייאה, נקבע מותו של נבלני.
היוץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ק סליבאן הגיב: "מדובר בטרגדיה נוראית, בהתחשב בהיסטוריה הארוכה והמלוכלכת של הממשל הרוסי שפוגע ביריביו, זה מעלה שאלות אמיתיות וברורות לגבי מה שקרה כאן. אבל אני לא אגיד דברים נוספים עד שנלמד יותר על המקרה".
נבלני נחשב לקול המוביל באופוזיציה נגד הנשיא ולדימיר פוטין. הוא עמד בראש מפלגת רוסיה של העתיד והקים את הקרן למאבק בשחיתות שפרסמה תחקירים על השחיתות השלטונית, בעיקר סביב הנשיא פוטין ומקורביו. נבלני הוביל הפגנות נגד השלטון שאף הובילו מספר פעמים למעצרו ובשנת 2018 נפסל הניסיון שלו להתמודד לנשיאות נגד פוטין בשל הרשעה בעבירת מרמה.
ב-20 באוגוסט, אחרי שנבלני סיים קמפיין נגד מועמדי השלטון בבחירות המקומיות בסיביר, הוא התמוטט במהלך הטיסה למוסקבה והועבר לבית החולים בעיר אומסק אחרי נחיתת חירום. בדיווח נאמר כי חייו של נבלני ניצלו בזכות החלטתו של הטייס לנחות על אף שנטען כי שדה התעופה סגור בשל חשד למטען חבלה, ובזכות צוות האמבולנס שהזריק לו אטרופין במהירות וכך הצליח לעצור את התפשטות הרעל באברים הפנימיים.
במשך יומיים, נבלני היה מאושפז בבית החולים במצב אנוש ומורדם, ורק לאחר לחץ בינלאומי כבד הסכים הנשיא פוטין לאפשר את העברתו של נבלני לטיפול רפואי בברלין. בדיקות שנעשו במערב זיהו כי ניסיון ההתנקשות בוצע באמצעות רעל הנוביצ'וק, כאשר תחקירים חשפו כי סוכנים של שירות הביטחון הפדרלי (FSB) עקבו אחרי נבלני והרעילו אותו.
על אף הסכנה לחייו, שב נבלני לרוסיה בינואר 2021 ונעצר מיד. תחילה הוא נשלח למאסר של שנתיים וחצי בטענה שהפר את תנאי המעצר על תנאי שלו על עבירות שחיתות לכאורה כאשר שהה בגרמניה. במרץ 2022, הוא נידון לעוד תשע שנות מאסר על שחיתות ובאוגוסט אשתקד נידון לעוד 19 שנה על עבירות של קיצוניות. בדצמבר האחרון, נמסר כי אבדו עקבותיו של נבלני, אולם אחרי שבועות אחדים נמסר כי הוא הועבר למושבת העונשין מספר 3. במקביל, הרשויות הרוסיות סגרו את הקרן למאבק בשחיתות והמשיכו לרדוף את נאמניו של נבלני, שרבים מהם נמלטו מהמדינה.