רוסיה, המדינה הגדולה בעולם, מתפרשת על פני 11 אזורי זמן וחיות בה קרוב ל-200 קבוצות לאומיות ואתניות שונות. אבל משתנה אחד ברור ברוסיה - הנשיא ולדימיר פוטין יהיה המנצח בבחירות שיוצאות היום לדרך וימשיך לשבת על כסאו בקרמלין לפחות שש שנים נוספות.
מכה לפוטין: אוקראינה פגעה לרוסיה בבטן הרכה
ההצבעה תימשך מהיום ועד יום ראשון ברחבי רוסיה ובמחוזות שכבשה באוקראינה, בניגוד לחוק הבינלאומי. עיקר ההצבעות יהיו באמצעות קלפיות, אולם ב-27 אזורים רוסיים ובשניים מהמחוזות הכבושים תתקיים הצבעה באמצעות מערכת מקוונת, כאשר אין יכולת אמיתית לפקח על ההצבעה וישנה תמימות דעים באופוזיציה ובמערב כי בסופו של דבר, השלטון הוא שקובע את התוצאות.
אף אחד לא יעצור את נשימתו כאשר ועדת הבחירות המרכזית תכריז כי ולדימיר פוטין (71), ששולט ברוסיה כבר 24 שנה - כולל ארבע שנים בתור ראש ממשלה בין 2008 ל-2012 - הוא המנצח ויישאר נשיא עד שנת 2030, על אף שהחוקה המתוקנת מאפשרת לו להתמודד גם לאחר מכן ולשבת על כסאו לפחות עוד שש שנים, עמוק לתוך העשור התשיעי לחייו. השאלה שנותרה היא כמה אחוזים יקבל פוטין, וזאת אחרי שבבחירות הקודמות בשנת 2018 הוא סיים עם 76.69 אחוז, וההערכות הן כי הוא יגיע הפעם ל-80 אחוז לפחות.
לצורך הצגת הבחירות, מתמודדים מול פוטין שלושה מועמדים אחרים שאף אחד מהם לא ימנע מהנשיא המכהן לגרוף לפחות 50 אחוז כדי להימנע מסיבוב שני. ניקולאי חריטונוב הוא המועמד של המפלגה הקומוניסטית הוותיקה וכבר התמודד מול פוטין לפני 20 שנה וסיים עם 13 אחוז. ולדיסלב דוונקוב ממפלגת העם החדשה משמש סגן יו"ר הדומה (הבית התחתון של הפרלמנט) וחבר הדומה, לאוניד סלוצקי מהמפלגה הליברל דמוקרטית. כולם נחשבים תומכי הקרמלין וכולם הביעו תמיכה במלחמה באוקראינה.
ועדת הבחירות המרכזית, שנשלטת על ידי הקרמלין, פסלה שני מועמדים אחרים - יקטרינה דונטסובה ובוריס נדז'דין. לכאורה, בטיעון שהם לא השיגו את מספר החתימות הנדרשות, אולם בפועל בשל ההתנגדות הפומבית שלהם להמשך המלחמה באוקראינה.
על אף סילוקם של המועמדים "הבעייתיים" והשליטה המוחלטת של פוטין בכלי התקשורת ובכל מוסדות השלטון, הוא לא הסתפק בכך כדי להבטיח שלא יהיו הפרעות לניצחון הצפוי. בחודש שעבר, מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני מת בנסיבות מסתוריות במושבת העונשין שבה הוחזק, ומוקדם יותר השבוע הותקף גם עוזרו הוותיק, לאוניד וולקוב, ליד ביתו בליטא.
עם זאת, נאמניו של נבלני מתכוונים לנצל את הבחירות כדי למלא אחרי משאלתו האחרונה. כשבועיים לפני מותו, קרא נבלני לקיים "פעולת מחאה כלל רוסית" ביום הבחירות עם התכנסות בצהרי יום ראשון הקרוב בקלפיות - אירוע שקיבל את הכינוי "צהריים נגד פוטין.
בעקבות זאת, האלמנה יוליה נבלניה ומקורביו של נבלני הפצירו במתנגדי השלטון ליצור תורים ארוכים בקלפיות ביום ראשון ב-12 בצהריים. "אנחנו צריכים להשתמש ביום הבחירות כדי להראות שאנחנו קיימים ויש רבים מאתנו", אמרה נבלניה בשבוע שעבר. בשל כך, משרד התובע במוסקבה איים כי מדובר בהפרת חוק הבחירות ובהפרעה למימוש זכות ההצבעה ולכן המשתתפים צפויים לעונש של עד חמש שנות מאסר.