מלחמת ענקים: ארה"ב עובדת על סנקציות שינתקו בנקים סינים ממערכת הפיננסית העולמית, במטרה לעצור את התמיכה של בייג'ין בצבא רוסיה - כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" על ידי מקורות הבקיאים בנושא.
פוטין יכריע את המלחמה? זלנסקי: "נערכים לקרב משמעותי במזרח אוקראינה"
המשמעות: "כל בנק שמאפשר עסקאות משמעותיות של סחורות צבאיות לבסיס התעשייתי הביטחוני של רוסיה - חושף את עצמו לסכנה של סנקציות אמריקאיות", אמרה שרת האוצר ג'נט ילן מוקדם יותר החודש על רקע פגישות עם עמיתים בבייג'ינג.
במערב ובארה"ב חוששים שרוסיה תוכל לנצח את אוקראינה במלחמת התשה, במיוחד אם לא יצליחו לגייס את התעשיות המערביות כדי להתאים עצמן לייצור הרוסי המתפתח. כעת, השאלה היא האם האיום של וושינגטון להשתמש באחד הכלים הכבדים של כפייה פיננסית, יכול לעכב את המסחר בין שתי המדינות, ובכך למנוע לבנות מחדש את הצבא שנפגע לאחר שנתיים של לחימה באוקראינה.
מאז תחילת מלחמת רוסיה-אוקראינה סין הקשיבה לאזהרות של ארה"ב שלא לשלוח נשק לרוסיה. עם זאת, מאז נסיעתו של שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן לבייג'ין - עלה הייצוא של סין בסחורות שיש להן שימוש צבאי, וכעת היא הספקית העיקרית של חלקי מטוסים, מכוניות, ומכונות. למרות שצבא רוסיה נפגע, גורמים אמריקאים אמרו ל"וול סטריט" כי הסיוע של סין אכן יאפשר להם לבנות מחדש את יכולת התעשייה הצבאית שלהם.
גורמים רשמיים אמרו לעיתון שהם סומכים על האיום על הבנקים הסינים, שכן כך הם יאבדו גישה לדולר ויסכנו את קשרי הסחר עם אירופה. כעת, הם משמשים מתווכים מרכזיים לייצוא מסחרי לרוסיה, מטפלים בתשלומים ומעניקים עסקאות סחר לחברות לקוחות האשראי. לטענתם המקורות, האיום בסנקציות ישכנעו את הרפובליקה הסינית לשנות כיוון.
עם זאת, אמרו פקידים אמריקאים שהתמקדות בבנקים באמצעות סנקציות היא אפשרות שנועדה לקיצון - רק במקרה שהמקרה לא ייפתר בצורה דיפלומטית. כאמור, הלחץ על סין גבר בשבועות האחרונים בשיחות ופגישות פרטיות, והם הוזהרו כי האמריקאים מוכנים לפעול נגד מוסדות פיננסים סינים העוסקים בנושא.
עוד אמרו גורמים רשמיים לעיתון שהם מקווים שהלחץ הדיפלומטי ימנע את הצורך לנקוט בפעולה כזו, שתשבור את הקשר השברירי גם כך בין שתי המעצמות. לניתוק של סין לגישה לדולר יש השלכות רחבות בהרבה מסנקציות רגילות, ולכן הן שמורות כמוצא אחרון. הן מהוות סיכון עבור סין - מדינה המתמודדת עם בעיות אשראי שהולכות וגדלות.
עם זאת, מזכירים ב"ג'ורנל", עצם האיום על הבנקים בעבר, הביאו לתוצאות קצרות מועד. בדצמבר הנשיא ביידן חתם על צו ביצוע שהעניק למשרד האוצר סמכות להטיל סנקציות על בנקים המסייעים למכלול הצבאי-התעשייתי של רוסיה. כך, בנקים סינים גדולים נסוגו מתפקידיהם בעסקאות, ואלו הוחלפו בבנקים סינים אזוריים "מעורפלים", שבקושי עובדות עם דולר. "הסינים מתרגלים כל הזמן לתנאים החדשים", אומרת אלכסנדרה פרוקופנקו, חברה במכון Carnegie Russia Eurasia Center ועובדת לשעבר בבנק המרכזי של רוסיה.
רוסיה מגיבה על הסנקציות האמריקאיות
בתוך כך, סוכנות הידיעות הרוסית RIA פרסמה היום ריאיון עם יושבת ראש מועצת הפדרציה של רוסיה, ולנטינה מטוויינקו, הנחשבת לשלישית בחשיבותה במדינה. היא טענה כי הסנקציות שהטילו בארה"ב ב-20 באפריל על רוסיה, באשר ל"תפיסה אפשרית של נכסים רוסיים", תהיה הרסנית עבור הכלכלה העולמית.
"זה יהיה צעד חסר תקדים בהיסטוריה העולמית שיהרוס את האמון בכלכלה העולמית. זה, כמובן, לא חוקי. באירופה כולם מבינים - זה לא יכול להיגמר". עוד היא ציינה כי בעצם בכך שהכינו חבילת סנקציות אנטי-רוסיות, האמריקאים הגנו על עצמם במידה מסוימת. "האירופאים יודעים שתהיה תגובה מאוד קשה מצידנו", איימה.
היא הוסיפה כי יש כבר טיוטה לחוק על צעדי תגובה, ושמועצת הפדרציה הרוסית מוכנה לשקול אותם באופן מיידי. כתוצאה מכך, היא סבורה, האיחוד האירופי יפסיד יותר מרוסיה - ומכך הם חוששים.