השינויים בהסכם תקנות הבריאות הבינלאומיות שיובאו להצבעה ב-27 במאי בכנס ארגון הבריאות העולמי בג'נבה מעלים חשש גדול לסמכויות חסרות תקדים שיינתנו לארגון, לאחר שממשלת ישראל לא הגישה את תגובתה לשינויים המתוכננים כפי שהתבקשה.
מתקפה חסרת תקדים: "ילדינו מאבדים ידיים ורגליים על מזבח כהונת נתניהו"
חיסול מפקדי חיזבאללה לא משיג את המטרה? "הרציפות התפקודית לא נפגעת"
המתנגדים לשינויים וביניהם משפטנים, מדענים ורופאים, מתריעים מפני אסון. עו"ד אלפרד שוורץ, מומחה במשפט בינלאומי פומבי ובאחריות מדינה וזכויות אדם: "התקנות נוגעות גם בדרישה לקיום מאמצים להביא להפסקת אש במקום שבו מתנהלת מלחמה".
ד"ר דניאל סופר, קרדיולוג ומצנתר בכיר בארה״ב: "הארגון הזה הוא סוכנות הכפופה לארגון האו״ם האנטישמי שבהסכמים הללו תחייב את המדינות למחטף מנהלי על חשבון ריבונות של כל המדינות החברות בו ותהפוך מארגון מייעץ לארגון מחוקק". היידי מוזס, לוביסטית חברתית שלקחה על עצמה להוביל את המאבק: "הממשלה ממשיכה להפקיר את אזרחיה".
49 סנאטורים רפובליקנים העבירו מכתב פומבי לנשיא ג'ון ביידן בו הם מביעים את התנגדותם הנחרצת לשינויים בתקנות ארגון הבריאות העולמי שיעלו להצבעה בכנס הארגון בסוף חודש מאי 24'. הסנטורים מזהירים כי השינויים המתוכננים בתקנות מאיימים על ריבונות ארה"ב וזכויות חוקתיות, ולדבריהם יש להתייחס לכל הסכם בינלאומי המשפר את סמכות ארגון הבריאות העולמי כאל אמנה המחייבת הצבעת רוב על של שני שלישים בסנאט לאישור.
בעקבות מכתבם של הסנטורים, צייץ פרופ' ירון זליכה בטוויטר שלו: "אפילו בארה"ב יותר שפויים מאיתנו. מוכנים? 49 סנאטורים (!!) אולי הגיע הזמן שגם הח"כים בישראל, ובפרט מהימין, יקדישו מחשבה לאיבוד הריבונות שלנו במקום להתיישר אוטומטית עם פקידי משרד הבריאות?".
למעלה מ-55 אלף אזרחי ישראל כבר חתמו על עצומה נגד שינויים בתקנות כאשר את המאבק בישראל וקידום הנושא בכנסת מובילה היידי מוזס, לוביסטית חברתית שלקחה על עצמה להוביל את ההתנגדות לתקנות המסוכנות.
לדברי מוזס, בשינויים בתקנות ארגון הבריאות הבינלאומי אשר מתוכננים לעלות להצבעה בסוף החודש, יש השלכות הרות גורל לא רק בתחומי בריאות אלא גם בתחומי ביטחון, כלכלה, תקציבים, רגולציות והאצלת סמכויות המדינה לארגון הבריאות העולמי שיהיה מעל לכנסת ולממשלה.
בנוסף, הארגון אף מבקש לדבריה להקים רשות בכל מדינה. "הממשלה מפקירה שוב את אזרחיה, ומסכנת את ריבונות המדינה ואת זכויות אזרחיה", מתריעה מוזס. "אם התקנות ייאושרו, זה יהיה אסון. ארגון הבריאות העולמי יוכל למעשה לנהל את המדינה שלנו במצבי חירום, לרבות קבלת החלטות הרות גורל כמו החלטה על הפסקת אש".
במאבק שותפים משפטנים, אנשי רפואה ופעילים חברתיים המתריעים מפני השינויים המסוכנים של ארגון הבריאות העולמי, ביניהם עו"ד אלפרד שוורץ המתמחה במשפט בינלאומי פומבי, מומחה באחריות מדינה וזכויות אדם, ד"ר דניאל סופר קרדיולוג, מצנתר בכיר המתגורר בארה״ב, עורכת הדין אירית ינקוביץ, אלה נווה ביולוגית ואפידמיולוגית (MPH), נגה ארבל היא חוקרת אסטרטגיה מדינית ומדיניות ציבורית ומעריכה בכירה לשעבר במרכז למחקר מדיני של משרד החוץ, לשעבר רמ"ד מחקר מדיניות בינ"ל במרכז המידע והידע לחקר הקורונה של אמ"ן במשרד הבריאות ועוד.
10 ח"כים פנו לשר הבריאות בדרישה למנוע את שינויים הצפויים בתקנות ארגון הבריאות העולמי, עליהם נמנים: אריאל קלנר, ששון גואטה, אוהד טל, טלי גוטליב, מיכל וולדיגר, משה סולומון, צגה מלקו, לימור סון הר מלך, אושר שקלים ודן אילוז. בכותרת המכתב ששלחו צויין: "בהול! שינוי בתקנות הבריאות העולמיות שעלול להשפיע במישרין על ריבונותה של מדינת ישראל". העתק מהמכתב שלח גם לראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר החוץ, ישראל כץ.
לדברי עו"ד אלפרד שוורץ, בשינויים המתוכננים בתקנות מעוניין ארגון הבריאות העולמי לקבל גם את הזכות לקבוע את העקרונות על פיהן מדינות תקיימנה את תרבותן הייחודית. "ככל שנוגעים הדברים למדינת ישראל, הדברים חמורים שבעתיים, שכן ארגון הבריאות העולמי נוגע אף בדרישה לקיום מאמצים להביא להפסקת אש במקום שבו מתנהלת מלחמה", מסביר עו"ד שוורץ.
ד"ר דניאל סופר טוען כי מעבר לשלילת הריבונות מדובר בצעד חסר תקדים לשלילת זכויות אדם בסיסיות ונטרול מוחלט של היחס בין רופא וחולה, בניגוד מוחלט לקוד האתי הרפואי. "הארגון הזה הכפוף לארגון האו״ם האנטישמי מתכוון לעשות מחטף גלובלי לריבונות של כל המדינות החברות בו ולהפוך מארגון מייעץ לארגון מחוקק", מתריע ד"ר סופר. אלה נווה מוסיפה: "איך אפשר להבטיח שמערכת השיקולים שתופעל היא מערכת עניינית? ללא שיקולים זרים מסחריים, גזעניים? אנטישמיים?".