ד"ר רז צימט, מומחה לאיראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ובאוניברסיטת תל אביב, התראיין היום (שני) ברדיו 103FM אצל בן כספית ואריה אלדד והתייחס למצב הפוליטי שנוצר בעקבות מותו של נשיא איראן איברהים ראיסי ב"תאונה". צימט אמר: "ראיסי היה מספר שתיים בפוליטיקה האיראנית. הוא נחשב לנשיא הנאמן ביותר של חמינאי מאז כהונתו של חמינאי כמנהיג איראן ב-1989 והוא אפילו נחשב לאחד המועמדים לרשת את חמינאי בבוא היום".
לגבי תוכנית הגרעין אמר המומחה: "לא הייתי אומר שלא היה לראיסי משקל משמעותי, משום שראיסי שימש בתפקיד בכיר של ראש המועצה העליונה לביטחון לאומי, שזה בעצם הגוף שמוביל ומעצב את אסטרטגיית העל בנושאי מדיניות חוץ וביטחון, ולכן בשבתו כראש המל"ל יש לו בהחלט אמירה והשפעה גם בנושא של אסטרטגיית גרעין".
עוד אמר צימר: "אבל בהחלט מי שקובע בסופו של דבר את האסטרטגיה הכללית, מי שמתווה את המדיניות, מי שמקבל החלטות בעיקר בנושאים הרגישים והמעניינים אותנו זה מנהיג איראן ופחות הנשיא שהוא יותר מתעסק בענייני פנים, בין אם זה כלכלה, חברה ופחות עניינים שנוגעים לחוץ וביטחון".
עוד הוסיף: "לגבי האפשרות שיהיו גורמים בתוך איראן שיבקשו לנצל את הטלטלה שמותו חוללה כדי לחדש גל מחאה כזה או אחר? בהחלט יכול להיות, אבל אני חושב שדווקא בעת הנוכחית כשעצביו של המשטר ממילא חשופים והוא מאוד מאוד רגיש לאירוע הזה, אז יש להניח שכל אירוע, קטן ככל שיהיה, של ביטוי מחאה ציבורית - מהר מאוד ידוכא על ידי המשטר".
ד"ר צימט התייחס לתפקידו של חמינאי: "ראיסי אכן נחשב בשנים האחרונות כחבר באותה רשימה מצומצמת למדי, שלא מונה יותר מחמישה אנשי דת, שנחשבו כפוטנציאל להחליף בבוא היום את מנהיג איראן חמינאי, עצם בחירתו המהונדסת יש לומר, כלומר וידאו שהוא הולך לנצח בבחירות האחרונות לנשיאות ב-2021, נתפסה ע"י כמה פרשנים כעדות לכך שחמינאי מבקש להכשיר את הדרך להחלפתו, אבל הוא לא מועמד יחיד, יש מועמדים נוספים".
המומחה הסביר: "גם בנו של חמינאי, גם אנשי דת אחרים שמועמדים להחליף את חמינאי, ויש לומר את האמת שבשלוש השנים שהוא כיהן כנשיא, הוא לא הצטייר כדמות בעלת כריזמה יוצאת דופן בלשון המעטה או כנשיא מוצלח במיוחד, והייתה ביקורת די משמעותית אפילו מצד חוגים שמרניים, על תפקודו הלא ממש מוצלח כנשיא ולכן אף אחד לא יכול באמת היה להבטיח שכאשר חמינאי ילך לעולמו, אז ראיסי היה אמור להחליף אותו".
כשנשאל האם באיראן היו תאוריות קונספירציה בנושא, אמר: "באיראן תמיד יש תאוריות קונספירציה, זה חלק מהתרבות. היו תאוריות קונספירציה שהאשימו את המוסד, את האמריקנים ואפילו את חמינאי עצמו. היו כאלה שאמרו שזה חמינאי בעצם חיסל את ראיסי על מנת להכשיר את הקרקע לבנו להחליף אותו בבוא היום. אבל אני חושב שרוב הציבור האיראני בהקשר הזה, במיוחד אחרי שראו את הצילומים והסרטונים מ-14 שעות פחות או יותר של חיפושים במזג אוויר סוער ושלג וגשם, הבינו מהר מאוד שמדובר בתקלה טכנית יחד עם מזג אוויר".