רישי סונאק (המפלגה השמרנית) וקיר סטארמר (מפלגת הלייבור), שני המתמודדים לראשות הממשלה של בריטניה, השתתפו בעימות טלוויזיוני זועם אמש (שלישי) על גובה המיסים, מדיניות ההגירה ומערכת הבריאות במדינה, בדיוק חודש לפני ההצבעה המכריעה על עתיד בריטניה.
לקראת פעולה בצפון? צה"ל אישר גיוס חריג, נתניהו שלח מסר ברור
שוברת השוויון? המערכת החדשה של צה"ל שיכולה לשנות את המשוואה
לפי סקרים ראשוניים אחרי העימות, סונאק מוביל בפער זניח על סטארמר למרות שלפי הסקר סטארמר נתפס כ״ידידותי ואחראי יותר״ כשרבים תוהים האם מפלגת הלייבור האופזיציונית, שעד כה הובילה בסקרים, מסוגלת לנצל את המומנטום ולסיים 14 שנים סוערות של ממשלה שמרנית שבמהלכן החליפה המפלגה חמישה ראשי ממשלה.
מיד עם תחילת העימות טען ראש הממשלה המכהן סונאק כי יריבו יעלה את המיסים ב- 2,000 ליש״ט אם ינצח בבחירות, טענה שחזר עליה מספר פעמים, מה שלבסוף ׳זיכה׳ סטארמר בתגובה ״בולשיט מוחלט״. סונאק גם תקף את סטארמר על כך ש״אין לו תוכנית״ ולו יש ודחק בו להציג את תוכניתו למדינה במילים: ״לי יש תוכנית למדינה הזו, אולי לא כולם יאהבו אותה, אבל יש לי אחת. מה לך יש?״
הבחירות הכלליות שייערכו ב-4 ליולי (הפעם האחרונה שזה קרה אגב, הייתה ב 5.7.1945 שם ניצחה מפלגת הלייבור עם ראש הממשלה קלמנט אטלי) והעימות אמש הוא אחד מתוך שני עימותים טלוויזיוניים שנקבעו למועמדים, לא נראה שהייתה ״מכת נוקאאוט״ לאף אחד מהם, כשפוליטיקו אירופה קרא לעימות ״קרב החנונים״, עם זאת, נדמה שהופעתו של סונאק הרגיעה את הרוחות במפלגתו, כך לפי דיווחים בכלי תקשורת בריטיים והניו יורק טיימס.
רישי סונאק, ראש המפלגה השמרנית וראש הממשלה המכהן של בריטניה, נכנס לתפקידו בשנת 2022, אחרי סערה פוליטית שכללה את התפטרותו של בוריס ג׳ונסון מתפקידו כראש ממשלה, הפסיד בבחירות לליז טראס שהתפטרה זמן קצר לאחר מכן בעקבות מחלוקות פוליטיות עמוקות. נכון לעכשיו הסקרים מראים כי סונאק מקבל 23% מהקולות בבחירות, אם אכן אלו יתגשמו - זו תהיה הפעם הראשונה בהיסטוריה של הממלכה הבריטית שהמפלגה השמרנית מקבלת פחות מ- 30 אחוז מהקולות. כרגע למפלגה אין מצע מסודרת אבל הקו המנחה שלה הוא ״מה שלא נשבר, לא מתקנים״ כלומר, ממשיכת המדיניות הקיימת.
קיר סטארמר, ראש מפלגת הלייבור שנחשבת לשמאל הבריטי, זוכה כעת בסקרים ל- 45 אחוזים מהקול הפופולרי. סטארמר מגמתית נמנע מלהציג מצע ברור, כולל בעימות הטלוויזיוני אתמול, בהקשר הישראלי התבטא בכך שייבחן מחדש את הסכמי רכישות הנשק בין שתי המדינות, תומך בפתרון שתי המדינות ובהפסקת אש מידית, כך אמר השבוע במסיבת עיתונאים.
בתחילת קמפיין הבחירות התייחס לשש נקודות מפתח: יציבות כלכלית, הורדת זמן ההמתנה לשירותי ה- NHS (שירותי הבריאות הציבוריים) הקמת משמר גבול חדש (ניסיון לבלום את הגעתם של מבקשי מקלט דרך תעלת למנאש), הקמת חברת אנרגיה בבעלות המדינה, ולהפסיק את השימוש בחשמל המופק מדלק מאובנים עד 2030. הנקודה החמישית והשישית היא ״טיפול בתופעות אנטי-סוציאליות״ ולבסוף, גיוס 6,500 מורים חדשים באמצעות הטלת מסים על בתי ספר פרטיים.
ג’ון סוויני, ראש המפלגה הלאומית הסקוטית, שזוכה לשלושה אחוזים אך רצה רק בסקוטלנד ולא בכל הממלכה (חלק מבריטניה אבל אוטונומית במונחים מסוימים) ולכן היא גם תומכת בעצמאות סקוטלנד ומעוניינת להשתמש בכוח הפוליטי שתשיג מהבחירות הקרבות כדי לקדם משאל-עם בנושא (הפעם האחרונה שמשאל-עם כזה הייתה ב- 2014 שם 55% התנגדו למהלך). המפלגה מאמינה במעבר לכלכלה שמאלית, התפרקות מנשק גרעיני והפסקת אש מידית בעזה ושחרור כל החטופים.
מפלגת הפועלים, בראשה עומד ג’ורג’ גאלוויי, היא בעלת מושב אחד בפרלמנט הבריטי והמצע העיקרי שלה הוא התנגדות מוחלטת למלחמה בעזה וגם לציונות, בנוסף המפלגה תומכת במעבר לכלכלה שמאלית (קרי סוציאליסטית), למפלגה אין הרבה סיכויים בהתחשב בכמות התהפוכות שחוותה בזמן מאוד קצר ובכל זאת, היא קולנית מספיק בשביל להוות מטרד פוטנציאלי.