ב-20 במאי, באותו היום שבו הגיש תובע בית הדין הפלילי הבינלאומי, קארים חאן, בקשה למתן צווי מעצר לבכירים בישראל ובחמאס הוא ביטל במפתיע ביטל ביקור שתוכנן במשך חודשים לאיסוף ראיות, כך דווח אמש בסוכנות הידיעות רויטרס.
החלטתו של חאן לבקש את הצווים הפכה את התוכניות שנתמכו על ידי וושינגטון ולונדון לביקור של התובע וצוותו בעזה ובישראל. בית המשפט היה אמור לאסוף "ראיות לפשעי מלחמה" ולהציע למנהיגים ישראלים הזדמנות ראשונה להציג את עמדתם כדי להגיב להאשמות, כך אמרו לרויטרס חמישה מקורות המעורים בפרטים.
חשיפת בן כספית: הקלטות התובע בהאג עם משפחות חטופים נחשפות לראשונה | האזינו
התובע בהאג חושף: אני בעד שישראל תביס את חמאס אבל יש לי תנאי אחד
לדברי הגורמים, ההחלטה לביטול הביקור, שאמור היה להתקיים בחודש מאי האחרון התקבלה על ידי חאן באופן אישי. באותו היום בו אמורה הייתה להתקיים פגישה בין גורמי בית הדין וישראל לתיאום פרטיו, הודיע חאן על בקשתו למתן הצווים. כרטיסי הטיסה והפגישות בוטלו בהתראה של שעות בלבד.
חלק מהגורמים הבהירו שהם היו מודעים לאפשרות שחאן יבקש צווי מעצר כבר בחודש מרץ, כשהוא וחברי הצוות שלו הודיעו על כך לממשלות ארצות הברית, לבריטניה ולמדינות חברות נוספות במועצת הביטחון של האו"ם. "עבדנו קשה כדי לבנות מערכת יחסים ללא הפתעות", אמר מקור אמריקאי.
חאן פעל במשך שלוש שנים לשיפור היחסים עם ארה"ב, שאינה חברה בבית הדין וביקש מוושינגטון לעזור ולהפעיל לחץ על ישראל כדי לאפשר לצוות שלו גישה. לדברי המקורות, הצעד שלו פגע בשיתוף הפעולה המבצעי עם ארה"ב והכעיס את בריטניה. שרי החוץ של ארצות הברית ובריטניה כינו את החלטתו של חאן "שגויה", ולדברי גורמים מעורים בנושא, מספר שבועות קודם לכן, בריטניה איימה בקיצוץ כספים ותמיכה של בהאג.
גורם בכיר במחלקת המדינה האמריקאית אמר כי ביטול הביקור הוא חריגה מהנוהג המקובל של התביעה ליצור קשרים עם מדינות הנחקרות. שלושה מקורות אמריקאים אמרו כי המניע של חאן לא הוסבר בבירור. בכיר חמאס, באסם נעים, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי לחמאס אין ידע מוקדם על כוונותיו של חאן לשלוח צוות חוקרים לעזה. בלשכת נתניהו ומשרד החוץ הישראלי סירבו להגיב.