סקר חדש של חברת איפסוס מעריך כי מפלגתה של מארין לה פן עשויה לזכות גם בסיבוב השני אך לא להגיע לרוב הדרוש להקמת ממשלה.

הסקר שפורסם אמש הראה שמפלגת האיחוד הלאומי ובעלות בריתה יקבלו רק בין 175 ל-205 מושבים בפרלמנט המונה 577 חברים. מתייה גאלארד, חוקר באיפסוס, אמר כי הסקר מצביע על כך שהאסטרטגיה של ברית המרכז של הנשיא עמנואל מקרון ומפלגות השמאל להוציא יותר מ-200 מועמדים על מנת לגבש את ההצבעה נגד לה פן עובדת. 

הנוהג, שנקרא "החזית הרפובליקנית" (front républicain) מחייב את הבוחרים לנשוך שפתיים ולהצביע למפלגות שאינם תומכים בהם בדרך כלל כדי לחסום את הצד השני. מסע הפרסום של האיחוד הלאומי פגע בו בימים, כאשר חלק מהמועמדים שלו נראו לא מעודכנים בראיונות, בעוד שקומץ אחרים התגלו כמי שפרסמו תוכן גזעני או שנאת זרים באינטרנט. מועמדותה של לודבין דאודי, מועמדת לפרלמנט הצרפתי מטעם מפלגת "האיחוד הלאומי", הוסרה לאחר שפורסמה ברשתות תמונה שלה כשהיא חובשת כובע הנושא את סמליה של המפלגה הנאצית.

קואליציית גוש השמאל (החזית העממית החדשה) צפויה להגיע למקום השני עם 145 עד 175 מושבים. דינמיקת הכוח בתוך השמאל משתנה גם היא: מפלגת השמאל הקיצוני "לה פראנס אינסומיס" (LFI) בהנהגתו של ז'אן-לוק מלנשון עשויה להגיע ל-58 עד 68 מושבים ועשויה לעקוף את מפלגת השמאל הסוציאליסטית. 

ז'אן לוק מלנשון  (צילום: רויטרס)
ז'אן לוק מלנשון (צילום: רויטרס)

ברית המרכז של מקרון יכולה להשיג 118 עד 148 מושבים, לפי איפסוס. מדובר בירידה משמעותית מכ-250 שהיו לו בפרלמנט. סוקרים מזהירים כי הערכות מושבים אינן מדע מדויק. אבל גאלארד אמר שאם התחזיות אכן יתממשו בשלב ההתמודדות, קיימת אפשרות ברורה שאף מפלגה לא תוכל להקים ממשלה. 

"זה יהיה מאוד מאוד מסובך עבור הצדדים", אמר. אפשרות אחת תהיה לנסות לגבש פשרה מהמרכז-שמאל למרכז-ימין כדי להרכיב ממשלה, אבל בהתחשב בחילוקי דעות המדיניות הרחבים ביניהם זה עשוי להתברר כבלתי אפשרי. כמה אנליסטים אמרו שממשלה טכנית בראשות מומחה לא מפלגתי עשויה להיות הפתרון היחיד לגשר על הפער. לצרפת מעולם לא הייתה ממשלה כזו מאז הקמת הרפובליקה החמישית ב-1958. 

כמה ראשי מפלגות כבר החלו לשלוח אותות לגבי האפשרות לעבוד יחד. ראש הממשלה גבריאל אטאל אמר כי "אסיפה פלורליסטית" יכולה ליצור הסכמים להעברת מדיניות ספציפית. אולם כמה מנהיגים בקואליציית השמאל כבר החלו לקבוע תנאים, כמו קריאה לביטול רפורמת הדגל בפנסיה של מקרון.

השווקים גם הם אותתו בשבועות האחרונים על חוסר היציבות הפוליטית בצרפת מאחר שלמדינה יש חובות כבדים שהובילו להורדת דירוג האשראי והנציבות האירופית שהכניסה את המדינה להליך של גירעון מופרז.

מוג׳טבה רחמן, ראש מדור אירופה בחברת "אירואסיה גרופ", אמר שהחוקה הצרפתית אכן העניקה לממשלה טכנית "כמה סמכויות חשובות לגבי מס והוצאות", אך לא תהיה לה את הלגיטימיות לנקוט בפעולות משמעותיות כדי לצמצם את הגירעונות הנרחבים של צרפת. "סביר להניח שהמציאות הפוליטית תוכיח אילוץ גדול מאוד", אמר.