המתיחות בים האדום הסלימה בחודשים האחרונים, כתוצאה מההתקפות המתגברות של החות'ים בתימן על ספינות מסחריות, באזור הנחשב לעורק חיוני לניווט בינלאומי שכן נפח הסחורות המועבר דרכו מייצג כ-13% מהיקף הסחר העולמי.

לפי בלומברג, התקפות החות'ים גרמו לירידה במספר הספינות שעברו בים האדום בכ-70% מאז דצמבר האחרון 2023, לירידה בתנועת המכולות בכ-90%, ולעצירת תנועות מכליות הגז. בלומברג ציטט מקורות מודיעין אמריקאים שאמרו כי התקפות החוזרות ונשנות של החות'ים על ספינות מסחריות בים האדום תרמו לירידה במשלוח המכולות דרך נמלי האזור בכמעט 90% בתקופה שבין דצמבר האחרון לפברואר.

ישראל ספגה הפסדים כלכליים משמעותיים כתוצאה מהתקפות החות'ים, שהבולטת בהן הייתה הפסקת הפעילות לסירוגין בנמל אילת. הנמל מתמודד עם משבר חמור בעקבות התקפות החות'ים וירידה בהכנסות. הירידה בהכנסות מנמל אילת הובילה לירידה בסחר בין ישראל למדינות העולם, במיוחד שהנמל היווה צוהר ליצוא סחורות רבות. 

בלומברג ציין כי השפעת התקפות החות'ים בים האדום השפיעה על לפחות 65 מדינות ואילצה כמעט 29 חברות אנרגיה וספנות גדולות לשנות את נתיביהן, בעוד שנתיבי שיט חלופיים ברחבי אפריקה הוסיפו כ-11,000 מיילים ימיים (20.4 אלף ק"מ) כל מסע, מה שתרם לעלייה משמעותית בעלות המשלוח.

נמל אילת (צילום: רוני פלוארט פלוא)
נמל אילת (צילום: רוני פלוארט פלוא)

לפי מחקר של המכון למחקרי ביטחון לאומי בנובמבר 2023, לחות'ים יש טילים בליסטיים לטווח בינוני וארוך, טילי שיוט, טילים נגד ספינות, מל"טים תקיפה והתאבדות וציי מל"טים. יש לו גם יכולות וכישורים שימוש מבצעי במערכות בלתי מאוישות לביצוע התקפות קטלניות. הטילים הבליסטיים החות'ים הם במקור "טילים איראניים" עם טווח של בין 1,600-2,000 ק"מ, והם כוללים את הטיל האיראני המתקדם "שהאב-3", בעל טווח של עד אלף ק"מ. כמו גם גרסאות אחרות של "שהאב" כמו טיל הבורקן-3, עם טווח של עד 1,200 ק"מ. 

ארסנל הנשק החות'י כולל גם טילי שיוט מדגם סומאר בגרסאות שונות בטווח של 2,000 ק"מ, המסוגלים לשאת ראש נפץ במשקל 500 ק"ג, בנוסף לטיל שיוט נוסף בעל טווח קצר יותר. בין מל"טי התקיפה שהחות'ים הודיעו שברשותם הוא "כסיף 1", שאורכו 250 סנטימטרים, עם מוטת כנפיים של כ-300 ס"מ, ויכול לטוס לפרק זמן של עד 120 דקות עם טווח של 150 ק"מ.

הוא מצויד במערכת חכמה לניטור המטרה ונושא ראש נפץ במשקל 30 קילוגרמים, כך לפי התקשורת החות'ית. לחות'ים יש גם מזל"ט נוסף מדגם "סמד-1" המסוגל לשאת 18 ק"ג של חומר נפץ, עם טווח של כ-500 קילומטרים. הסוג השלישי הוא מטוס התאבדות חד-כיווני ("קמיקזה) שבו השתמשו החות'ים בעבר להפציץ בדרום תימן. 

בין מטוסי התקיפה גם מזל"ט "סמד-2" שטווח הנסיעה שלו מגיע לכאלף קילומטרים וכן "סמד 3"- מזל"ט מתאבד בעל טווח של בין 1500-1700 ק"מ, והוא גרסה משודרגת של "סמד-1 ו-2". באשר לגרסה המפותחת של משפחת טילי "סמד", מדובר במזל"ט התקיפה "סמד-4" עם טווח של 2000-2500 ק"מ, וראש נפץ במשקל 45 ק"ג של חומר נפץ. 

טילים איראנים (צילום: Majid Asgaripour/WANA via REUTERS)
טילים איראנים (צילום: Majid Asgaripour/WANA via REUTERS)

על פי דיווחים מערביים, טהראן סיפקה למוסקבה מספר רב של מל"טים חד-כיוונים, או מה שמכונה "כטב"מים מתאבדים", שבהם השתמשו החות'ים מאז 2016. ניתן לחלק את המל"טים לפי משימותיהם ולשני סוגים: כטב"מי ניטור וסיור" וכטב"מי תקיפה מתאבדים. לפי כלי תקשורת של החות'ים, כטב"מי הסיור והניטור של החות'ים כוללים 3 סוגים: "הופ", "ראקיב" ו"רסיד" כולם מאופיינים בהיותם מטוסים "קטנים שאינם זקוקים למסלולים או שליטה". 

החות'ים מחזיקים גם במספר רב של טילים שונים דרכם הם תקפו ספינות בים האדום, במפרץ עדן ובמפרץ הפרסי (המפרץ הערבי). לפי סוכנות הידיעות הרוסית הארסנל כולל טילים מתוצרת סובייטית שנשדדו ככל הנראה מצבא תימן, טילים מונחי מכ"ם סיניים עם טווח של 40 קילומטרים וטילים מתוצרת איראן עם טווח בין 300 ליותר מאלפיים קילומטר. עוד ברשותם טילים המכונים "אושן" שהם העתק של  מערכת טילי קרקע-אוויר "S-75 דווינה" הרוסית. 

לאחרונה הפיצו כלי תקשורת המזוהים עם החות'ים דיווחים הקשורים להחזקתם בטילים היפרסוניים, אולם בכיר לשעבר בצבא תימן פקפק ביכולתם להחזיק טילים מסוג זה מאחר והטכנולוגיות המשמשות בטילים אלו מוגבלות למדינות מסוימות בעלות יכולות וניסיון צבאי וייצור עצומים. 

"בניית מערכת לטילי שיוט היפרסוניים במהירות של עד יותר מ-5 מאך (שהוא אינדיקטור למדידת היחס בין המהירות האמיתית למהירות הקול) דורשת תשתית תעשייתית וטכנולוגית גדולה, מומחיות אנושית מיומנת וחומרים הנדסיים שקשה להשיגם", טען בשיחה עם העיתון א-שארק הסעודי.