ועידת נאט"ו התקיימה הלילה (בין חמישי לשישי), ואליה הגיעו כל חברי הברית וכן נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי. במהלך הוועדה נאם הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן בפני העיתונאים וענה על שאלות, בין היתר על ישראל ועל אוקראינה ועל מצבו הבריאותי. בנוסף, במהלך הוועדה, התבלבל פעמיים. פעם אחת כשקרא בטעות לסגניתו, קמלה האריס, "טראמפ", ופעם נוספת כשאמר על זלנסקי כי מדובר ב"נשיא אוקראינה - פוטין".
באשר לעסקת החטופים אמר שעדיין יש פערים לסגור בהסכם הפסקת האש, אבל - המגמה חיובית: "לפני שישה שבועות גיבשתי הסכם, הוא אושר ב-G7 והיווה בסיס להסכם משא ומתן בין ישראל לחמאס. יש עדיין פערים לסגור, אך ההתקדמות חיובית". עוד הוסיף כי המלחמה בין ישראל וחמאס צריכה להסתיים עכשיו, וכי החטופים צריכים להיות משוחררים כעת.
הקריאות להחלפת ביידן מוכיחות: "הניו יורק טיימס" איבד כל פרופורציה מקצועית | לילך סיגן
עוד ציין כי יש חוסר שביעות רצון שמתגבר מחמאס. באשר ל"יום שאחרי" ברצועה, קבע כי לדעתו הוא לא חייב להיות עיסוק ישראלי, וציין: "העולם הערבי יסייע לתהליך, הם ישמרו על השלום בעזה - מבלי שישראל תישאר שם", קבע. "הייתי בקשר עם א-סיסי ממצרים, עם מלך ירדן, כדי להגיע להסכם ולהכניס סיוע הומניטרי לעזה. מידי פעם ישראל פחות שיתפה פעולה עם זה".
לדבריו, "היום שאחרי - צריך להיות בלי כוח ישראלי וכיבוש בעזה. אין פתרון אחר מלבד שתי מדינות, וזה יהיה תהליך. יהיה שלום בעזה מבלי כוח ישראלי". עוד ציין: "התאכזבתי שחלק מהרעיונות שלי לא הצליחו, כמו המזח הימי".
באשר להתנהלות הקבינט, אמר: "קבינט המלחמה הישראלי הוא מהשמרנים ביותר שהיו בהיסטוריה של ישראל", והוסיף: יש המון דברים שהייתי רוצה להצליח לשכנע את ישראל לעשות". הוא סיפר שאמר לקבינט לא לעשות את הטעות שארה"ב עשתה אחרי בן לאדן - כשנלחמה באפגניסטן בעיראק. "הגעתי לישראל במיוחד בשביל זה. אמרתי לקבינט הישראלי שאחרי בן לאדן ארה"ב עשתה טעות - ושלא יחזרו עליה".
לדבריו, "אחרי בן לאדן לא היה צריך לכבוש כלום, ברגע שהשגנו את בן לאדן היינו צריכים לעבור הלאה. אל תעשו את הטעות שעשינו. כן, נעזור לכם למצוא את הרעים, אבל אי אפשר לפגוע באוכלוסייה אזרחית".
"רוצה להפיג את החששות"
רוב הנאום היה על מצבו הבריאותי ועל המלחמה באוקראינה והיחסים עם פוטין. לאחר הביקורת על מצבו הבריאותי והתחקירים שפורסמו במהלך השבוע ב"ניו יורק טיימס" באשר לבדיקות הרפואיות והנוירולוגיות שערך, אמר נשיא ארה"ב כי הוא עבר שלוש בדיקות נוירולוגית מקיפות ואינטנסיביות: "אם רופאים חושבים שאני צריך לעבור בדיקה נוירולוגית אחרת - אעשה אותה, אבל אף אחד לא מציע את זה הם אומרים שאני במצב טוב, בכושר טוב, אבל זה חשוב עבורי להפיג את הפחדים והחששות".
על הנשיא טראמפ, ציין שהקמפיין עוד לא התחיל באמת. הוא אמר: "תסתכלו על נתוני הסקרים בארה"ב. כמה אתם חושבים שהם אמינים? יש נשיאים שנבחרו שהיו להם מספרים נמוכים יותר ממני". עם זאת, ציין: "יש אנשים אחרים שיכולים לנצח את טראמפ", והוסיף: "בעלות הברית באירופה רוצות שאנצח אותו".
באותו הקשר, ציין כי בחר בקמלה האריס לסגנית נשיא - כיוון שהוא חושב שהיא ראויה ויכולה להיות נשיאה. "לא הייתי בוחר בה לתפקיד אם היא לא הייתה כשירה להיות נשיאה", ציין. הוא הדגיש את הקריירה שלה כסנאטורית ותובעת לפני שהייתה סגנית הנשיא, וגם ציין שהיא הצליחה לקדם את חירות הנשים על גופן בשנים האחרונות, בהקשר להריונות ולהפלות.
עם זאת, תחילה כשניסה להגיד את המשפט, התבלבל והציג את קמלה האריס בטעות כדונלד טראמפ, ואמר: "סגנית הנשיא טראמפ" בתגובה לכך, טראמפ ירד על ביידן, וכתב ברשת החברתית שיצר, שדומה לרשת ה-X: "אני יודע את ההבדל. אחת היא תובעת, השני הוא עבריין".
כשפוטין נכנס לתמונה
זו אינה הייתה הטעות היחידה שביידן עשה. כשעלה לבמה וקרא לזלנסקי, הציג אותו בטעות כ"נשיא אוקראינה, פוטין". מיד כשהבין את הטעות, חזר בחינניות אל המיקרופון ואמר: "מי שהולך לנצח את פוטין - הנשיא זלנסקי, כמובן. אני כל כך עסוק בלנצח אותו". כשזלנסקי התקרב למיקרופון הוא אמר בחיוך: "אני יותר טוב ממנו".
באותו הקשר, לשאלות הכתבים, ענה ביידן כי הפעם האחרונה שדיבר עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הייתה כשהשניים שוחחו על הסכם שליטה בחלל: "זה לא הלך רחוק מאוד". עוד אמר כי לדעתו זה לא סביר לשנות את רוסיה בזמן הקרוב. "אני לא מוכן לדבר איתו אם לא ישנה את התנהגותו", אמר. "אין לי סיבה טובה לדבר איתו כרגע". הוא ציין כי לנשיא הרוסי יש בעיה כי רוסיה לא הצליחה במלחמה נגד אוקראינה, שנמשכת כשנתיים וחצי.
עוד ציין כי הוא דואג מהשפעתן של סין, צפון קוריאה, ואיראן - שמחפשות להבין כיצד יוכלו לנצל את כוחן. לשאלה של אחד הכתבים ענה, "אתה תראה שחלק מהחברים האירופאים שלנו יצמצמו השקעה מסוימת בסין, בזמן שהיא תמשיך לעזור לרוסיה במלחמה נגד אוקראינה".
לסיום, ציין כי הוא האדם המוסמך ביותר לעשות את העבודה כדי לשמור שאוקראינה תצליח ושהברית תישאר חזקה, וציין: "אני מוכן להתמודד עם פוטין ושי ג'י פינג עכשיו - ובעוד שלוש שנים מהיום".
לשאלות על קריאות לפרישתו, אמר: "אני לא נשאר בשביל המורשת שלי, אלא כדי להשלים את המלאכה שהתחלתי. אין שום סימן לכך שאני לא עושה את המלאכה. אני חייב לסיים את העבודה הזו כי יש הרבה על כף המאזניים".
התגובות בעולם
סין לא נשארה אדישה, ושוחחה עם מקבילתה ההולנדית. בשיחת טלפון בין שני שרי החוץ שהתקיימה אפילו טרם הנאום, ציין נציג המדינה שסין היא לא תקבל את ההאשמות המופרכות שנאמרו עליה בפסגת נאט"ו, כך לפי שר החוץ וואנג יי הסיני. הוא אמר למקבילו ההולנדי כי סין מוכנה לשמור על קשר שוויוני עם נאט"ו ולנהל חילופי דברים על בסיס כבוד הדדי, תוך בקשה מהברית הצבאית לא להתערב בענייניה הפנימיים.
הוא הוסיף כי סין מאמינה שהולנד תעודד את האיחוד האירופי להסתכל על סין בצורה אובייקטיבית ורציונלית, ולמלא תפקיד בונה בשמירה על התפתחות בריאה ויציבה של יחסי סין-האיחוד האירופי.