ממשלת קולומביה הודיעה היום (שישי) כי בספינת "סן חוזה" הספרדית שטבעה לפני מעל ל-300 שנה, נמצאו אוצרות בשווי של מיליארדי דולרים.

הספינה טבעה בתקופה הפוסט-קולוניאלית, על ידי הצי הבריטי ליד קרטחנה, קולומביה בשנת 1708. רק מספר קטן מתוך 600 אנשי צוותו שרדו. 

בין הריסות הספינה, שמיקומה המדויק שמור בסוד מאז גילויה בשנת 2015, נמצאו כדים ובקבוקי זכוכית, תותחי ברזל יצוק, חתיכות פורצלן, כלי חרס ודברים עשויים מזהב.

"אנחנו מאמינים שניתן למצוא שאריות נוספות שיביאו להבנה מעמיקה יותר של המידע שיש לנו עד כה", אמרה אלנה קייסדו, מנהלת המכון הקולומביאני לאנתרופולוגיה והיסטוריה. 

החקר גם חשף את "הגיוון הביולוגי על קרקעית הים" ליד הריסות הספינה, עם מיני דגים כמו כרישי סנפיר חסרי סנפיר ודגי סיף כ-2,000 רגל מתחת לפני השטח. "טביעת הספינה יצרה מערכת אקולוגית דינמית המספקת מקלט ומזון לצורות חיים ימיות רבות", נמסר. 

מסמכים בריטים מציינים שהספינה סבלה מ"פיצוץ פנימי", מה שגרם לה לטבוע עם אוצרותיה. לעומת זאת, דיווחים ספרדיים מצביעים על שטבעה בעת קרב.

הספינה הייתה בבעלותו של המלך פיליפ החמישי ולפני שממשלת קולומביה הודיעה על גילוי הספינה בשנת 2015, הספינה הייתה נושא לחיפושים רבים על ידי מגלי ארצות. ספרד טוענת לבעלות על הספינה ותכולתה בעוד שבני העם האינדיאני קהרה קהרה מבוליביה טוענים שהעושר נגנב מהם.