רגע לפני פתיחת הוועידה הדמוקרטית בשיקגו, שם קמלה האריס תוכרז רשמית כמועמדת המפלגה למירוץ לנשיאות, אירחנו בפרק מיוחד את רותם אורג, מומחה לפוליטיקה אמריקאית ומנהל העמותה "ליבראל" ודנו על מערכת היחסים השברירית בין ישראל לבין המפלגה הדמוקרטית, ושאלנו - יחסינו לאן?

מפוליטיקאי שוליים לשם מוכר בכל בית - מי אתה טים וולץ? | "מה חוץ"
ארה"ב במבחן: האם לראשונה אי פעם היא תבחר בנשיאה? | פודקאסט מעריב

נתחיל בשאלה שמעניינת את כולם - מהי המדיניות של קמלה האריס עד כה בקשר לישראל?
"היא טיפוס פוליטי שמאוד רגיש לבייס", אמר רותם אורג לבר שפר, כתבת חדשות החוץ, במהלך הפודקאסט של "מה חוץ". "המחשבה שלה היא: זה הציבור שבחר אותי. אני צריכה להיות, לכל הפחות, קשובה לו ולתת מקום לעמדות שלו".

עוד שוחחנו גם על הידרדרות היחסים בין המפלגה הדמוקרטית והצמרת המדינית הישראלית. "המשבר המפתח ביחסים מחולק לשלוש רמות שונות", אמר רותם אורג במהלך הפודקאסט. "הרמה הראשונה היא רמת המנהיגים, שם קיימות מחלוקות ברמה האישית, אך זו נחשבת לרמה הפחות משמעותית. הרמה השנייה, החשובה יותר, היא רמת המדיניות", והרחיב: "הדמוקרטים יותר בוטים לגבי זה, מעוניינים לראות סיום לסכסוך הישראלי-פלסטיני, שנראה כמו פתרון שתי המדינות, כי זו לתפיסתם הדרך היחידה לשמור את ישראל יהודית ודמוקרטית. ממשלות ישראל בחמש עשרה שנה האחרונות מן הסתם לא עשו שום דבר כדי לקדם את זה".

בדיון עם בר שפר, כתבת חדשות החוץ של "מעריב", רותם אורג הדגיש כי הרמה השלישית והמעניינת ביותר היא רמת התהליכים החברתיים, והסביר כיצד החברה האמריקאית הופכת יונית בהדרגה, מעדיפה דיפלומטיה על פני כוח צבאי, ונעשית מגוונת יותר ורגישה לסוגיות של גזע: "ההשלכה בין הדיכוי שאנחנו (ארה"ב) עשינו ואולי עדיין עושים לשחורים, לילידים אמריקאים, לקבוצות מיעוט אחרות, אולי זה דומה לדיכוי שנעשה בישראל לפלסטינים. ובמקרה הזה יש גם תהליכים טכנולוגיים שמשפיעים על האתגר הזה. כי אם פעם עימות צבאי היה נשאר בתוך הקסבות של שכם או בסמטאות עזה, אז תוך שנייה היום זה מגיע לרשתות התקשורת ולרשתות חברתיות. הקהל לא נותר אדיש".

בשיחתם, אורג שיתף בתובנותיו לגבי הקהילות היהודיות-אמריקאיות. הוא ציין כי היסטורית רוב יהודי ארצות הברית הצביעו לדמוקרטים בפערים גדולים, אך הביע דאגה לגבי העתיד. אורג סיפר לשפר כי הוא שומע מקהילות יהודיות בכל רחבי ארצות הברית על תחושת ניכור גוברת מהמפלגה הדמוקרטית. במהלך הדיון, אורג זיהה בפני בר שפר שתי נקודות שבר משמעותיות. הראשונה הייתה בתקופת ההפגנות המשמעותיות בקמפוסים האמריקאיים באפריל-מאי, כאשר תגובת הממשל הייתה חיוורת. השנייה הייתה בחירת טים וולז כמועמד לסגן נשיאות על ידי קמלה האריס, במקום ג׳וש שפירו, יהודי התומך בישראל.

רותם אורג (צילום: מעריב אונליין)
רותם אורג (צילום: מעריב אונליין)


"הלכנו להפגין על Black Lives Matter, הלכנו להפגין על להט"ב ועל הפלות, ופתאום כשרגע אנחנו צריכים את החיבוק הזה, אנחנו לא כל כך מקבלים אותו", תיאר אורג את תחושותיהם של יהודי ארה"ב כעת. "אני חושב שהנקודה ששברה את זה הייתה הבחירה בטים וולז בתור המועמד לסגן, ולא בג'וש שפירו. לא כי קמלה האריס היא אנטישמית ולא כי המפלגה היא אנטישמית, אלא כי נפל שם כנראה איזשהו אסימון שלצד שיקולים אחרים לטובת וולז ושיקולים אחרים נגד שפירו. בחירה ביהודי שהוא מאוד מאוד בוטה בתמיכה שלו בישראל, לא שונה מהותית מוולז או פיט בוטיג'ג' (שר התחבורה האמריקאי) או מארק קלי (סנאטור מאריזונה) או כל מועמד פוטנציאלי אחר לסגן. עשויה להיות בעייתית מבחינה אלקטורלית. ואז כדי במרכאות להוסיף חטא על פשע, התגובה של הדמוקרטים הייתה: איך אתם יכולים להגיד שקמלה האריס אנטישמית? היא נשואה ליהודי. איך אתם יכולים להגיד שהמפלגה היא אנטישמית? בעיניי יש פה חוסר הבנה תפיסתי של אנחנו, אנחנו היהודים האמריקאים, מרגישים שאתם לא סופרים אותנו, ממהרים לזרוק אותנו מתחת לאוטובוס כשנוח לכם, ואז כשאנחנו באים ומתלוננים על זה, אתם שולפים לנו את הטוקניזם של דאג אמנהוף (בן זוגה של קמלה האריס) או של צ'אק שומר (היהודי הבכיר ביותר בקונגרס האמריקאי). זה לא לגופו של אדם, זה לגופו של עניין".

לסיכום פרק שהעלה תובנות חשובות ושאלות חשובות אף יותר, הוא הסתיים באסוציאציות, שם רותם אורג אמר את המחשבה הראשונה שקופצת לו לראש:

קמלה האריס וטים וולז: "טיקט החלומות של הדמוקרטים".
הנשיא ביידן: "הציוני האחרון".
דונלד טראמפ: "הפוליטיקאי הטוב ביותר של זמננו".
מדינות מפתח: "ויסקונסין תכריע את הבחירות בעיניי. אבל אם לא היא, אז אריזונה או פנסילבניה".
ולבסוף, שיקגו: "אחלה עיר. אל תאכלו את הפיצה שם, זו תרמית".

רותם אורג
Twitter: @washingtonexp
Facebook: וושינגטון אקספרס 
IG: rotemoreg
Tiktok: rotemoreg
Website: rotemoreg.com

ליבראל
Twitter: @lib_ra_el
Facebook: Israeli-Democratic Alliance 
IG: lib_ra_el
Tiktok: lib_ra_el
/Website: http://librael.org