הפנטגון אישר כי רוסיה מתכננת לפרוס כ-10,000 חיילים צפון קוריאנים לאורך הגבול עם אוקראינה ״במהלך השבועות הקרובים״, מהלך שצפוי להחריף את המתיחות האזורית ולהכביד על צבאה של אוקראינה במלחמה שנכנסת לשנה השלישית שלה.

דוברת הפנטגון, סברינה סינג, אמרה כי חלק מהכוחות הצפון-קוריאנים כבר התקרבו לגבול רוסיה-אוקראינה באזור קורסק, שם הודף הצבא הרוסי את מתקפות הצבא האוקראיני.

מזכ״ל נאט״ו, מארק רוטה, גם הוא אישר את הידיעות המודיעיניות הללו על נוכחות הכוחות הצפון קוריאנים בשורות הצבא הרוסי סמוך לגבול עם אוקראינה. ידיעות על מהלך זה הגיעו ממודיעין דרום קוריאני, אוקראיני ואמריקאי.

נשיא קוריאה הדרומית, יון סוק-יול, אמר כי ״שיתוף הפעולה הצבאי הבלתי חוקי בין רוסיה לבין קוריאה הצפונית מהווה איום ביטחוני משמעותי לקהילה הבינלאומית ועלולה להעמיד בסכנה את הביטחון הלאומי של קוריאה הדרומית״.

אישה ליד ביתה שניזוק מפגיעת טיל רוסי, במהלך המתקפה הרוסית על אוקראינה, בחרקיב (צילום: רויטרס)
אישה ליד ביתה שניזוק מפגיעת טיל רוסי, במהלך המתקפה הרוסית על אוקראינה, בחרקיב (צילום: רויטרס)

בשבוע שעבר, רוסיה אירחה את פסגת ארגון BRICS, ארגון הכולל מדינות כמו סין והודו, במאמציה לבסס קואליציה עולמית נגד השפעת המערב וארה״ב.

הנשיא ולדימיר פוטין ממשיך לגייס תמיכה ממדינות אנטי-מערביות כדי לאזן את הכוחות בזירה הבינלאומית, ועמד בקשר עם איראן וקוריאה הצפונית כדי לקבל סיוע צבאי ישיר למלחמתו באוקראינה. לפי דיווחים בכלי תקשורת זרים וגורמים מערביים, איראן סיפקה לרוסיה כלי טיס בלתי מאוישים, וקוריאה הצפונית סיפקה תחמושת בהיקפים משמעותיים.

בכירים, ביניהם ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג׳ינפינג, משתתפים בפסגת ארגון BRICS ברוסיה (צילום: רויטרס)
בכירים, ביניהם ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג׳ינפינג, משתתפים בפסגת ארגון BRICS ברוסיה (צילום: רויטרס)

השליח המיוחד של הולנד, מארק רוטה, ציין כי מעורבותה של קוריאה הצפונית במלחמה הנה ״ניסיון מסוכן להרחבת מלחמתה של רוסיה״. דבריו מצטרפים לאזהרות מצד נשיא ארה״ב, ג׳ו ביידן, שכינה את ההתפתחות האחרונה ״מסוכנת מאוד״.

מזכיר ההגנה האמריקאי, לויד אוסטין, ושר החוץ, אנתוני בלינקן, צפויים להיפגש בוושינגטון עם מקביליהם הדרום קוריאנים במטרה לדון בהשפעות התערבותה הצפונית בקונפליקט.

בהקשר לכך, הודיעה דוברת הפנטגון כי לא יהיו מגבלות על השימוש בנשק האמריקאי כנגד חיילים צפון קוריאנים, במידה ויופעלו בקווי החזית באוקראינה.

סינג, דוברת הפנטגון, הוסיפה כי אם חיילי קוריאה הצפונית יגיעו לקווי החזית, ״הם ייחשבו כמעורבים פעילים במלחמה״ וכי החלטה זו נתונה לשיקול דעתם של הצפון קוריאנים ועליהם להתחשב בתוצאות האפשריות בעקבות זאת.

מוסקבה מתייחסת לאזהרות אלו בקור רוח, שר החוץ סרגיי לברוב הדגיש את הקשר ההדוק עם פיונגיאנג, שבא לידי ביטוי בחתימת הסכם ביטחוני בין שתי המדינות ביוני האחרון. עם זאת, הוא נמנע מלאשר נוכחות של חיילים צפון קוריאנים בשטח רוסי. עוד טען לברוב כי מזה זמן רב מדריכים צבאיים מערביים פרוסים באוקראינה ותומכים בשימוש בכלי נשק ארוכי טווח שסופקו לה על ידי מדינות המערב.

על רקע הלחץ הרוסי הגובר על קווי ההגנה האוקראינים במחוז דונצק, נחשפת כעת חרדה נוספת: אפשרות שניצחון של דונלד טראמפ בבחירות הקרובות בארצות הברית יוביל לצמצום הסיוע הצבאי המהותי שארצות הברית מספקת לאוקראינה, מה שעלול להחמיר את מצבה הקשה ממילא.

בשיחת תדרוך בבריסל הציגו שליחים מדרום קוריאה בפני שגרירי נאט״ו תדריך ביטחוני בנוגע למעורבות אפשרית של חיילים צפון-קוריאנים, אך לפי גורמים אירופאיים לא הוצגה ראיה חותכת לנוכחותם בקורסק. נאט״ו שוקלת את צעדי התגובה האפשריים, בהם ביטול המגבלות הקיימות שמונעות מאוקראינה להשתמש בנשק מערבי לביצוע תקיפות ארוכות-טווח על אדמת רוסיה.