במסגרת ועידת האקלים הבינלאומית של האו"ם (COP29) שתתקיים בשבוע הבא בבאקו, אזרבייג'ן, נערך כנס בין-דתי ייחודי ביוזמת הרב זמיר איסייב, רב הקהילה הספרדית-גיאורגית בבאקו. בכנס השתתפו מנהיגים דתיים בולטים משלוש הדתות:

יהדות: הרב משה לוין, סגן נשיא ועידת רבני אירופה ויועץ מיוחד לרב הראשי של צרפת; הרב יצחק דיין, רבה של סלוניקי ביוון וסגן יו"ר הוועדה המתמדת של ועידת רבני אירופה.

אסלאם: מוחמד עבד א-סלאם עבד אל-לטיף, מזכ"ל המועצה הבינלאומית של זקני המוסלמים; פרופ' ד"ר עלי ארבאש, ראש מחלקת הדתות של טורקיה; אוסאמה אל-סייד סעיד, שר ההקדשים של מצרים; רביל גיינוטדין, יו"ר המינהל הרוחני של המוסלמים בפדרציה הרוסית.

נצרות: קרדינל קלאודיו גוצ'רוטי, פרפקט הדיקסטוריה של הכנסיות המזרחיות בוותיקן.

מפגש בין דתי באזרבייג'ן (צילום: באדיבות הקהילה היהודית בבאקו)
מפגש בין דתי באזרבייג'ן (צילום: באדיבות הקהילה היהודית בבאקו)

במהלך ביקורם, הרבנים השתתפו בשיעורי תורה עם תלמידים בבית הספר היהודי בבאקו, וביקרו בעיירה קרסניה סלובודה שבמחוז קובה, הידועה כ"ירושלים של הקווקז". בעיירה זו, אחת משני היישובים היחידים בעולם מחוץ לישראל שכל תושביהם יהודים, ביקרו הרבנים בבתי הכנסת המקומיים, במוזיאון למורשת יהודי ההרים, והשתתפו בתפילות עם הקהילה המקומית.

הרב הראשי משה לוין הביע את התרגשותו מהביקור: "התרגשתי מאוד לבקר בעיירה קרסניה סלובודה. הרגשתי מהלך על כנפי ההיסטוריה. ההתרגשות הייתה אדירה לראות את ההיסטוריה של היהודים המקומיים שממשיכים את המסורת של היהודים ההרריים. פשוט התרגשות מפעימה".

מפגש בין דתי באזרבייג'ן (צילום: באדיבות הקהילה היהודית בבאקו)
מפגש בין דתי באזרבייג'ן (צילום: באדיבות הקהילה היהודית בבאקו)

המוזיאון למורשת יהודי ההרים, שהוקם ביוזמתו של גבריאל גרמן זכרייב, נשיא קרן הצדקה הבינלאומית "סטמאגי", משמר את התרבות וההיסטוריה העשירה של הקהילה היהודית באזור. המוזיאון ממוקם בבית הכנסת קרצ'וגי המשוקם, שעמד נטוש במשך שנים לאחר ששימש כמחסן חקלאי בתקופת השלטון הסובייטי. שיקום המבנה והקמת המוזיאון מסמלים את מאמצי אזרבייג'ן לשמר את מורשת הקהילה היהודית המצטמקת באזור.

הקהילה היהודית באזרבייג'ן מונה כיום כ-20,000 איש, עם חיים יהודיים פעילים ומוסדות חינוך ותפילה.

הרב זמיר איסייב ציין כי ביקורם של הרבנים והמנהיגים הדתיים מהווה מחווה של כבוד והערכה לקהילה היהודית המקומית, ומדגיש את התמיכה הבינלאומית בקהילות יהודיות ברחבי העולם.

לדבריו, הביקור מסמל את הקשרים ההדוקים בין אזרבייג'ן לישראל ובין העמים, כפי שהדגיש נשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב, באומרו: "גישה חיובית ליהודים וישראל – היא דרכנו".