סימנים ראשונים לסדקים בביטחון העצמי האיראני נחשפים על רקע המתיחות האזורית המתגברת. כך עולה מדבריו של בני סבטי, חוקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שהתראיין הבוקר (חמישי) ל-103FM. לדבריו, בכירי משמרות המהפכה באיראן מביעים לראשונה חששות גלויים מפני תגובה צבאית מצד ישראל וארצות הברית, תופעה נדירה בנוף התעמולה האיראני. 

"האיראנים שינו את דפוסי ההתנהלות שלהם," מסביר סבטי. "הם נמנעו מתגובה לפני הבחירות בארצות הברית, במיוחד לאחר פרסום תצלומי הלוויין המביכים. זוהי התנהגות חריגה המעידה על הבנתם כי התרחש שינוי דרמטי במשוואה האזורית".

לצד המתיחות מול איראן, מדגיש סבטי כי האתגר המיידי העומד בפני ישראל הוא סוגיית החטופים. "בעוד שאיום הטילים האיראני ניתן לפתרון טכנולוגי, הטראומה של 7 באוקטובר והחטופים המוחזקים בעזה דורשים מענה דחוף," הוא קובע. "פתרון סוגיית החטופים עשוי להוביל להישג אסטרטגי משמעותי ולשלול מאיראן וחיזבאללה את הקלף המרכזי שלהם".

תקיפה בביירות (צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
תקיפה בביירות (צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

סבטי מצביע על הזדמנות אסטרטגית שנפתחה בעקבות התפתחויות אלה: "עלינו לנצל את המומנטום הזה תוך הבנת התרבות האיראנית. לא לאמץ את דפוסי הפעולה שלהם בנוגע לחטופים, אך בהחלט להשתמש בלקחים אלה לחיזוק ההרתעה. אם טראמפ כבר מרתיע אותם, אפשר למנף זאת גם מול חיזבאללה בתקופת הביניים הנוכחית."

ואולם, החוקר הבכיר מזהיר מפני אופטימיות יתר: "גם אם טראמפ יחזור לבית הלבן, אין ערובה שיפעל באותו אופן כמו בקדנציה הקודמת. הרבה השתנה מאז".

בהתייחסו למשבר הפנימי בישראל סביב פיטורי שר הביטחון גלנט, מביע סבטי ביקורת נוקבת: "עיתוי הפיטורים, שחפף לבחירות בארה"ב, שירת את האינטרסים האיראניים. הם מיהרו לנצל זאת בתעמולה שלהם, מצביעים על 'סדקים במשטר הציוני'. לצערי, אנחנו עדיין לא מצליחים להתגבר על הפילוג הפנימי."

"המערכת הדמוקרטית שלנו מבוססת על איזונים ובלמים," מסכם סבטי. "תפקיד שר הביטחון הוא חוליה חשובה במערכת, אך לא בלעדית. יש מחלוקות? שבו ודברו. אך אל תספקו לאויבינו תחמושת תעמולתית. עלינו לשמור על עקרונות הדמוקרטיה כדי להבדיל את עצמנו משכנינו."

סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm