בדיון ששודר אתמול בערוץ אל-חדאת הלבנוני, נשמעה הערכה של הפרשן ד"ר חאלד אל-עזי, פרופסור ליחסים בינלאומיים, בנוגע לתנאים להפסקת האש האפשרית בלבנון.
במענה לשאלת המגישה אודות ההחלטה לכאורה, של ג'ו ביידן ודונלד טראמפ שלפי פרסומים לטענתה: "רוצים לסיים את המלחמה הזו בלבנון לפני ההשבעה ב-20 בינואר", ציין אל-עזי כי התנאים המוצעים עדיין היפותטיים.
"כמובן, התנאים המוצעים האלה הם עדיין היפותטיים, זאת משום שהשליח הוכשטיין אפילו לא קבע ביקור בתל אביב או בביירות", אמר ד"ר אל-עזי והוסיף, "אבל באופן עקרוני, אם התנאים ההיפותטיים האלה יתממשו, הם יפעלו בעיקר על פי אינטרס ישראלי, ולא של לבנון ובכך יהיו למעשה כניעה מצועפת לציר האיראני".
ההסכמים הללו לטענתו, אם יושגו, עשויים לשרת דווקא את האינטרסים של איראן ושלוחותיה כגון חיזבאללה, אך בצורה שלא תהיה ישירה או גלויה. במקום להילחם ישירות באיראן או במיליציות שלה, הפסקת האש עשויה למעשה לסייע לאיראן לחזק את מעמדה באזור.
לטענתו, למרות הצהרות לבנוניות לפיהן ישראל חייבת לכבד את הריבונות הלבנונית וליישם את הסכם 1701 מ-2006, אל-עזי טוען כי ללבנון יש בעיה עמוקה. "לבנון חייבת להבטיח שאין מנהרות ובונקרים, כפי שהיה ב-2006", הוא מציין, ומוסיף כי בלבנון קיימת חוסר בהירות לגבי השאלה אם תוכל באמת להבטיח את כל הדרישות של ישראל.
בנוגע למצב הפוליטי הפנימי בלבנון, אל-עזי מתייחס לדברים שאמר לאחרונה ראש ממשלת לבנון, שהתבטא בצורה נחרצת נגד המעורבות האיראנית במדינה ואמר: "אנחנו כבר לא יכולים לשאת את ההתערבות האיראנית". יחד עם זאת, הוא הוסיף, האיראנים נותרו מעורבים באופן משמעותי במתרחש בלבנון ובאזור. המצב הביטחוני בלבנון לדבריו, עדיין נתון להשפעה רבה מצד המיליציות השיעיות, ובראשן חזיבאללה ואין ציפייה שהם יפסיקו את מעורבותם הצבאית והפוליטית בעתיד הקרוב.
אל-עזי ציין גם את המורכבות הפוליטית בלבנון, שיכולה להימשך זמן רב לפני שמהמדינה תמצא את הדרך ליציבות. לדבריו, בהיעדר הבהרות ברורות מצד הקהילה הבינלאומית והבטחות ערבויות מצד ישראל, קשה להאמין שהפסקת אש שתושג כעת תהיה יציבה או ברת קיימא