מהפכה טכנולוגית בשדה הקרב האוקראיני: דיווחים חדשים חושפים כי אוקראינה עומדת להתחיל בייצור המוני של כטב"מים תוקפים אוטונומיים, צעד משמעותי שצפוי לשנות את מאזן הכוחות מול רוסיה, כך פורסם היום (שבת) בוול סטריט ג'ורנל. המעבר מייצור של אבות-טיפוס לייצור תעשייתי מתאפשר הודות לשילוב מוצלח של מחשבים זולים במערכות מתוחכמות.

"ההבדל הוא המחיר", מסביר לורנץ מאייר, מייסד ומנכ"ל חברת Auterion האמריקאית, "הטכנולוגיה הזו קיימת כבר שנים, אבל עכשיו היא נגישה וזולה". חברתו צפויה לספק לאוקראינה עשרות אלפי מחשבים זעירים, המכונים Skynode, שישולבו בכטב"מים כבר בתחילת השנה הבאה.

בחזית כבר ניתן לראות את הטכנולוגיה בפעולה. בעמדה קדמית, מפעיל כטב"ם אוקראיני בחר מטרה - משאית תחמושת רוסית - באמצעות נגיעה במסך טאבלט. לאחר הפעלת הטייס האוטומטי, הכטב"ם זינק ממרחק מאות מטרים ופגע במטרה. "תן לזה לבעור", נשמע אחד מאנשי הצוות, בעודם צופים בעמוד העשן דרך מצלמת כטב"ם תצפית.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>> 

כלי רכב צבאיים רוסים שהושמדו באוקראינה (צילום:  REUTERS/Jorge Silva)
כלי רכב צבאיים רוסים שהושמדו באוקראינה (צילום: REUTERS/Jorge Silva)

חברת Vyriy Drone, סטארט-אפ אוקראיני מוביל, הודיעה כי תתחיל בייצור של אלפי כטב"מים אוטונומיים החל מהחודש. "המערכת שלנו משיגה שיעור הצלחה של תשע מתוך עשר פגיעות ברגע שהטייס האוטומטי מופעל", מספר אולקסיי בבנקו, המייסד בן ה-26 של החברה, "היתרון הגדול הוא שזה מאוד זול".

העלות הנמוכה היא קריטית: המחשב הזעיר שפיתחה Vyriy עולה כ-15 דולר בלבד, והמצלמה בעלות דומה. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להשתמש במערכת וידאו יקרה", מסביר בבנקו. כמעט כל הרכיבים מיוצרים באוקראינה, למעט המנועים והמצלמה המגיעים מסין.

היתרון המשמעותי של הכטב"מים האוטונומיים הוא יכולתם להתגבר על מערכות הלוחמה האלקטרונית של רוסיה. כיום, בגלל שיבושי התקשורת הרוסיים, רק כטב"ם אחד מחמישה מצליח לפגוע במטרתו. הטכנולוגיה החדשה, המכונה "pixel-lock", מאפשרת לכטב"ם להינעל על המטרה באמצעות המצלמה והמחשב המובנה, ללא תלות בקשר עם המפעיל.

"הטכנולוגיה עברה משלב הקונספט לשדה הקרב, אבל השאלה היא האם היא תהיה קיימת במספרים שיאפשרו לה להשפיע?", שואל סמואל בנדט, חוקר בכיר במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים.

כטב''ם (צילום: עופר צידון פלאש 90)
כטב''ם (צילום: עופר צידון פלאש 90)

הפיתוחים הללו מקרבים גם את האפשרות להפעלת נחילי כטב"מים - קבוצות של כלים שיכולים לטוס ולתאם פעולות באופן עצמאי תחת שליטה של מפעיל בודד. חברת Swarmer האוקראינית כבר עובדת על פיתוח כזה בשיתוף עם Auterion.

רוסיה מצידה טוענת כי גם היא משתמשת בכטב"מים מונחי מחשב. ברשת הופצו סרטונים המראים כטב"מים רוסיים המונחים באמצעות כבלים אופטיים ארוכים, המאפשרים להתגבר על השיבושים ולספק תמונת וידאו ברורה יותר.

עבור אוקראינה, המתמודדת עם צבא גדול פי ארבעה, היתרון הטכנולוגי הוא קריטי. הכטב"מים האוטונומיים מציעים פתרון זול יחסית לטילים ופגזי ארטילריה, ועשויים לסייע לאוקראינה לשמור על יכולות ההגנה שלה גם אם תהיה ירידה בסיוע הצבאי מארה"ב. "כיום באוקראינה, אם אתה מייצר משהו טוב, אתה לא צריך הרבה כסף כדי לייצר יותר", מסכם בבנקו.