בעת פגישתו של נשיא סין, שי ג׳ינפינג, עם נשיא ארה"ב המכהן ג'ו ביידן בפרו אמש (שבת), התחייב נשיא סין לעבוד עם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ ועם הממשל האמריקאי הנכנס, כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס. 

השניים נפגשו סמבגרת הפורום לשיתוף פעולה כלכלי בין אסיה והאוקיינוס השקט שנערך בעיר לימה שבפרו. ביידן וג'ינפינג שוחחו במשך כשעתיים במלון בו שהה המנהיג הסיני וזו הייתה שיחתם הראשונה מזה שבעה חודשים. הנושאים שנידונו בפגישה היו מגוונים, ביניהם פשעי סייבר ומסחר בינלאומי. 

שי ג׳ינפינג וג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
שי ג׳ינפינג וג'ו ביידן (צילום: רויטרס)

״מטרתה של סין היא כינון יחסים יציבים, בריאים ובני-קיימא עם ארה״ב נותרת ללא שינוי״ לאחר בחירתו של טראמפ, אמר שי ג׳ינפינג בפגישתו עם ביידן, תוך שהוא מכיר ב״עליות ומורדות״ במערכת היחסים בין המדינות. ״סין מוכנה לעבוד עם הממשל האמריקאי החדש כדי לשמור על תקשורת, להרחיב שיתוף פעולה ולנהל חילוקי דעות״. ביידן אמר כי שני המנהיגים לא תמיד הסכימו אך דיוניהם היו ״כנים״ ו״גלויי לב״.

חודשיים לפני שטראמפ חוזר לבית הלבן, גורמים אמריקאים רואים סיכונים מוגברים לעימות במהלך תקופת המעבר. ביידן אמר לשי ג׳ינפינג כי שמירה על תקשורת בין מנהיגים תהיה חיונית גם לאחר עזיבתו את התפקיד, כך אמר ג'ייק סאליבן, יועץ הביטחון הלאומי של ביידן.

דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Carlos Barria)
דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Carlos Barria)

על פי הדיווח, הנשיא הנבחר טראמפ הבטיח להחיל מכסים גורפים של 60% על יבוא סחורות סיניות לארה״ב כחלק מחבילת צעדי סחר תחת השם ״אמריקה תחילה״. בייג׳ינג מן הסתם מתנגדת לצעדים אלה. צוין גם שמספר מינויים של טראמפ לתפקידים בכירים נחשבים לעומיים כלפי המשטר הסיני, ביניהם הסנאטור מרקו רוביו כמזכיר המדינה ואת חבר הקונגרס מייק וולץ כיועץ לביטחון לאומי. 

דווח שביידן שאף להפחית מתחים מול סין, אם כי לא היו סימנים רבים לפריצת דרך בנושאים העיקריים. עם זאת, המנהיגים הסכימו כי בני אדם, ולא בינה מלאכותית, צריכים לקבל החלטות לגבי השימוש בנשק גרעיני. צוין ברויטרס שעל פי הבית הלבן, מדובר בפעם הראשונה שידוע כי המדינות העלו את הנושא. נשיאי ארה״ב וסין דנו גם בצפון קוריאה, בעלת בריתה של סין שקשריה המתהדקים עם רוסיה ופריסת כוחותיה במלחמה של מוסקבה עם אוקראינה עוררו דאגה בוושינגטון, בבייג'ינג ובאירופה. 

שי ג׳ינפינג וג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
שי ג׳ינפינג וג'ו ביידן (צילום: רויטרס)

לפי הדיווח, ״הנשיא ביידן ציין כי העמדה המוצהרת של הרפובליקה העממית של סין ביחס למלחמה באוקראינה היא שלא צריכה להיות הסלמה, לא הרחבת הסכסוך, והכנסת כוחות של הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה מנוגדת לחלוטין לעמדה זו״, אמר סאליבן. ״הוא גם ציין כי לסין יש השפעה ויכולת, ועליה להשתמש בהן כדי לנסות למנוע הסלמה נוספת או הרחבה נוספת של הסכסוך עם הכנסת עוד כוחות של צפון קוריאה״.