המתיחות בין רוסיה למערב מטפסת לשיא חדש: ממשל ביידן הסיר את המגבלות שאסרו על אוקראינה לתקוף יעדים בעומק שטח רוסיה באמצעות נשק אמריקני - כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס. על פי שלושה מקורות המעורים בפרטים, אוקראינה מתכננת לבצע את התקיפות הראשונות לטווח ארוך בימים הקרובים. פרטי המבצע לא נחשפו מטעמי ביטחון מבצעי. הבית הלבן סירב להגיב לידיעה.
המהלך, המתרחש כחודשיים לפני כניסתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לתפקיד ב-20 בינואר, מגיע בעקבות חודשים ארוכים של בקשות מצד הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי להסרת המגבלות. גורמים באוקראינה ביקשו להשתמש בנשק האמריקני נגד מטרות צבאיות רוסיות הרחק מגבולותיה.
שינוי המדיניות מתרחש על רקע פריסת כוחות קרקעיים צפון-קוריאניים על ידי רוסיה לתגבור כוחותיה - התפתחות שעוררה דאגה רבה בוושינגטון ובקייב. לפי המקורות, התקיפות הראשונות לעומק השטח צפויות להתבצע באמצעות טילי ATACMS, בעלי טווח של עד 306 קילומטרים.
בעוד שגורמים אמריקניים מסוימים הביעו ספקנות לגבי השפעת התקיפות ארוכות הטווח על מהלך המלחמה הכולל, ההחלטה עשויה לסייע לאוקראינה בעת שכוחות רוסיה משיגים הישגים, ואולי אף להעמיד את קייב בעמדת מיקוח טובה יותר לקראת שיחות הפסקת אש עתידיות.
לא ברור אם טראמפ יבטל את החלטת ביידן עם כניסתו לתפקיד. טראמפ מתח ביקורת נוקבת על היקף הסיוע הכספי והצבאי האמריקני לאוקראינה והתחייב לסיים את המלחמה במהירות, מבלי לפרט כיצד. עם זאת, חברי קונגרס רפובליקנים מסוימים דחקו בביידן להקל על המגבלות בנוגע לשימוש האוקראיני בנשק אמריקאי. מוסקבה מצידה הזהירה כי תראה בהקלה על המגבלות הסלמה משמעותית של הלחימה.
לאחר החשיפה על אישור ביידן לאוקראינה לתקוף בשטח רוסיה, מדווח העיתון Le Figaro כי גם צרפת ובריטניה התירו לקייב להשתמש בטילים ארוכי טווח מסוג SCALP/Storm Shadow לתקיפת יעדים בעומק השטח הרוסי.
ברוסיה מאיימים: "הסלמה שעלולה להסתיים באובדן"
יו"ר ועדת החוקה במועצת הפדרציה הרוסית, אנדריי קלישאס, הזהיר כי "המערב קיבל החלטה על רמת הסלמה שעלולה להסתיים באובדן מוחלט של שארית העצמאות האוקראינית".
"החלטה זו תוביל בהכרח להסלמה חמורה ביותר", הזהיר יו"ר ועדת החוץ של הדומה הרוסית, ליאוניד סלוצקי. "ממשל ביידן לא יכול שלא להבין שהוא משאיר לצוות של טראמפ לא רק את בעיית הסכסוך האוקראיני, אלא גם את האתגר החמור של מניעת עימות גלובלי".
סלוצקי הוסיף ביקורת חריפה: "נראה שביידן החליט לסיים את כהונתו ולהיכנס להיסטוריה כ'ג'ו העקוב מדם'. אם המידע יאומת, משמעותו אחת - מעורבות צבאית ישירה של ארה"ב בסכסוך באוקראינה. זה יגרור בהכרח תגובה רוסית חריפה ביותר, בהתאם לאיומים שייווצרו על מדינתנו".
הדברים מגיעים על רקע הסכם שותפות אסטרטגית מקיף שנחתם בין המדינות במהלך ביקורו של פוטין בפיונגיאנג ביוני האחרון. על פי ההסכם, במקרה של מתקפה מזוינת על אחת המדינות, הצד השני מחויב לספק סיוע צבאי מיידי "בכל האמצעים העומדים לרשותו", בהתאם לסעיף 51 של אמנת האו"ם.
מריה זכרובה, דוברת משרד החוץ הרוסי, מיהרה להרגיע וטענה כי "האינטראקציה הצבאית בין רוסיה לצפון קוריאה אינה מפרה את הנורמות של החוק הבינלאומי". ההסכם כולל גם סעיף שמיני משמעותי, המאפשר למדינות ליצור מנגנונים משותפים לחיזוק יכולות ההגנה, במטרה מוצהרת של "מניעת מלחמה והבטחת שלום וביטחון אזוריים ובינלאומיים".
בראיון לערוץ "רוסיה 1", חשף פוטין רמזים מטרידים על אפשרות להרחבת שיתוף הפעולה הצבאי עם צפון קוריאה. "זו החלטה ריבונית של שתי המדינות אם להגביל את עצמן לתרגילים והחלפת ניסיון במסגרת ההסכם, או ליישם משהו נוסף", אמר פוטין לעיתונאית אולגה סקבייבה בתוכנית "60 דקות".