אוקראינה למדה כיצד לפרוץ את מל"טי הקמיקזה שתוכננו על ידי איראן ומציפים את המרחב האווירי שלה, ולשלוח אותם בחזרה לרוסיה ולבלארוס, כך דווח ב"טלגרף" הבריטי.

רוסיה מייצרת כעת יותר מ-6,000 רחפנים בסגנון שאהד בשנה במפעל בילאבוגה שבדרום-מזרח טטרסטן. כוחותיה יורים בין 30 ל-80 מ"התחמושת המשוטטת" לכיוון ערי אוקראינה מדי יום.

היקף המתקפות מהווה אתגר עבור יחידות ההגנה האווירית של אוקראינה, שסובלות ממחסור בטילי קרקע-אוויר מערביים יקרים.

ביום שלישי שיגרה רוסיה 188 מל"טים מסוג שאהד וארבעה טילים בליסטיים מסוג איסקנדר-M לעבר אוקראינה, שיא חדש ב-1,000 ימי מלחמה, כך לפי חיל האוויר האוקראיני.

אישה ליד ביתה שניזוק מפגיעת טיל רוסי, במהלך המתקפה הרוסית על אוקראינה, בחרקיב (צילום: רויטרס)
אישה ליד ביתה שניזוק מפגיעת טיל רוסי, במהלך המתקפה הרוסית על אוקראינה, בחרקיב (צילום: רויטרס)

אוקראינה טוענת כי לא הצליחה לעצור את האיסקנדרים, אך הצליחה למנוע מ-90% מהמל"טים להגיע למטרותיהם.

95 מהמל"טים "הופנו מחדש" בהצלחה ממטרותיהם המקוריות לעבר אדמת רוסיה, כך לפי "לה מונד", שציטט "מקור המקורב למודיעין הצבאי האוקראיני".

זה נעשה על ידי פרקטיקה של "זיוף" - גזל קואורדינטות לוויין - המשמש מל"טים וטילים כדי להנחות את עצמם במרחב האווירי, אישר המקור.

"המל"טים האלה אינם סוררים, אלא נשלחים בכוונה חזרה לרוסיה ולבלארוס", צוטט המקור.

ב"לה מונד" נכתב כי היכולת הזו "לחזור לשולח" לא הוכרה בפומבי על ידי רוסיה או הרשויות בבלארוס.

השאהד-136, רחפן בעל מוטת כנפיים של 3.5 מטר הנושא מטען נפץ של 50-40 ק"ג, הוא בעל טווח של עד 1,000 ק"מ (621 מייל).

הצליל דמוי הטוסטוס האופייני שלו הפך מוכר באופן מצמרר לאוכלוסייה האוקראינית לאחר שנתיים של הפצצות.

הוא תוכנן על ידי איראן כתחמושת משוטטת זולה, ויוצר עם כמה שינויים ברישיון על ידי רוסיה בשנה וחצי האחרונות במפעל בטטרסטן, תחת השם "גראן-2".

מטען הנפץ שלו תוכנן במקור להרוס מבנים, אך כעת הוא נושא גם מטענים שנועדו להרוג באמצעות פצצות רסס או פצצות תרמובאריות.

מזל"ט חדש בשם "גרבר", שמקורו בגראן-2, הגיח בנובמבר. למרות שהוא אינו נושא מטען נפץ, הוא נועד להרוות את הגנות הנ"מ האוקראיניות.

ההתקפות הפכו רבות יותר ומורכבות יותר ויותר. לאחר כל אחד מהם, מקורות המקורבים לחיל האוויר האוקראיני פרסמו מפות המראות את מסלוליהם האישיים וכיצד חמקו ממערכות ההגנה נגד מטוסים אוקראיניות.

המלחמה באוקראינה (צילום: REUTERS/Stringer)
המלחמה באוקראינה (צילום: REUTERS/Stringer)

מסלולים מפותלים יותר ויותר אלה רואים לעתים קרובות מזל"טים בסופו של דבר במרחב אווירי בלתי צפוי. בין ה-24 ל-26 בנובמבר, 43 מל"טים מסוג שאהד חצו את הגבול לבלארוס, ואילצו את בעלת בריתה של מוסקבה לשגר מטוסי קרב ארבע פעמים כדי לצוד אותם.

מלחמת רוסיה-אוקראינה: תקיפת מל"טים מתאבדים בקייב (צילום: רויטרס)

בחודש שעבר חשף ה"טלגרף" כי אוקראינה מפתחת מל"ט המסוגל ליירט את מטוסי השאהד-136 במקום תחמושת הגנה אווירית קונבנציונלית כדי להגן על ערי אוקראינה מפני מטחים רוסיים.

ה"עוקץ" המסווג בגוף ראשון יוכל לטוס מהר יותר מ-100 קמ"ש ובגבהים המתקרבים ל-10,000 רגל, לדברי מפתחיו, קבוצת Wild Hornets.