משרד החוץ הישראלי הודיע היום (שני) כי מספר המטיילים הישראלים מנותקי הקשר בנפאל ירד ל-50. מניין ההרוגים ברעידת האדמה הקטלנית הגיע ל-3,800 בני אדם ועוד כ-6,000 בני אדם פצועים. 



מטיילים ישראלים דיווחו כי הם תקועים באזורים נידחים ואחדים מהם אף דיווחו על אלימות מצד הנפאלים המקומיים, ככל הנראה מסיבות של מחסור במזון ומחסה בכפרים הנידחים שחרבו ברעש. 



בתוך כך מוסיף המצב בבירת המדינה, קטמנדו, להיות קשה מאוד. העיר מנותקת ברובה ממים וחשמל ואזרחים רבים נמלטים מהבירה בחיפוש אחר מחסה , מזון ומים זורמים.



סביטה, המתגוררת בעיירה סמוכה לבירה קטמנדו סיפרה למעריב אונליין: "קטמנדו הרוסה לגמרי. הממשלה הורתה לאנשים לא לישון בבתיהם ורוב התושבים נאלצים לישון ברחוב. אין שם חשמל, אין מים ויש ריח חריף של מוות באוויר".



סביטה סיפרה כי העיירה בה היא מתגוררת לא נפגעה באורח חמור מרעידת האדמה  וכי רק מספר מועט של מבנים בעיירה נהרס. "רק ארבעה או חמישה בני אדם נהרגו בעיירה שלנו. יש לנו מים וחשמל ואנחנו בסדר. אך פליטים רבים מגיעים מקטמנדו. בני משפחתי מקטמנדו הגיעו אלינו להישאר איתנו, ובני משפחתו של בעלי צפויים להגיע מחר משום שאנו יכולים לישון בתוך הבית בלי חשש" אמרה סביטה.



"כשרעידת האדמה התרחשה ברחתי עם משפחתי אל הרחוב. כשהבנו שהיא נגמרה וכי אין חשש לחזור למבנים, שבנו הביתה" ,היא משחזרת את רגעי האימה. "אנו זקוקים לעזרה כעת. הבנתי מהתקשורת שרבים בעולם הגיעו לעזור לנו ממדינות גדולות כמו ארה"ב וסין. שמענו גם שהגיעו מטוסים מישראל. אנחנו רוצים להגיד לכם תודה רבה" 



השירותים קורסים


הממשלה הנפאלית מנסה לזרז את זרימת ציוד הסיוע והאספקה משדה התעופה הבינלאומי בקטמנדו לתושבים ברחבי העיר, בעוד אלפים שנואשו מלהמתין לסיוע מנסים להימלט מהעיר.

על אף שמניין ההרוגים הרשמי עומד כעת על 3,800 בני אדם, מומחים מעריכים שהמצב אף קשה יותר באיזורים נידחים של המדינה, המנותקים מתקשורת, וכי מספר ההרוגים הסופי ברעידת האדמה יהיה גבוה הרבה יותר. 
 
בכיר במדינה הודיע כי מספר ההרוגים הסופי עלול להגיע ל-5,000 בני אדם. מדובר באסון החמור ביותר בנפאל מאז שנת 1934, אז נהרגו 8,500 בני אדם ברעידת אדמה. 

שדה התעופה הבינלאומי טריבהוואן בבירה קטמנדו סובל מקשיי תפקוד בשל מחסור בעובדים, שלא הצליחו להגיע לעבודה בגלל קריסת התחבורה בעיר ועומס הפליטים בדרכים ואלפי אנשים שצובאים על שעריו בניסיון לצאת את המדינה. שדה התעופה אף נסגר מספר פעמים מאז רעידת האדמה. מטוסי סיוע אשר מגיעים למדינה מופנים לנחות בצפון הודו.

גורמים בממשלה הודיעו כי הם זקוקים לאספקה של מזון, תרופות, ציוד מכני לחילוץ בני אדם ושקים לגופות. "חדרי המתים מלאים לגמרי" אמר שאנקר קואירלה, בכיר במשרד ראש הממשלה האחראי על פינוי המתים.
 
מומחה: "אפילו מפולת השלג הקטנה ביותר מסוכנת"

ביום שבת הכתה בנפאל ובמדינות סביבה רעידת אדמה בעוצמה של 7,8 בסולם ריכטר. רעידת אדמה בעוצמה כזו לא הורגשה באזור מעל לכשמונים שנה ומרבית הקורבנות הנם נפאלים שנפגעו מקריסת מבנים ומפולות עפר שארעו בזמן רעידת האדמה הראשונה וברעידות האדמה השונות שבאו לאחר מכן ("אפטרשוק").

אזור הר האוורסט שנמצא במרחק של כ 160 ק"מ מבירת נפאל- קטמנדו- הושפע גם הוא והרעידת שיחררה ככל הנראה, גושי קרח גדולים שבתורם שיחררו מפולות שלג שכיסו או החריבו חלק מבסיס המטפסים הנקרא "אוורסט בייסקמפ"- מחנה בסיס הר האוורסט.

למרות השם וכוונת מרבית המטפסים השוהים בבייסקמפ להעפיל על פסגת האוורסט (ההר הגבוה בעולם), המפולת שפגעה במחנה האוהלים דווקא השתחררה מהר סמוך אחר הנקרא פומורי (Pumori) ובעת גלישתה, צברה עוצמה ותאוצה שאיפשרו לה לעבור יותר מ 3 קילומטר ולהגיע עד למטפסים ששהו במאהל באותו זמן.  

כיצד מרגיש קורבן מפולת?

כל מפולת (כולל גם מפולות קטנות מאד), היא מסוכנת ויכולה להביא לקבירה של הקורבן או "סחיפתו" לתוך תאי שטח מסוכנים. הסכנה במפולת הנה בעיקר סכנת מעיכה, חנק והטחה במכשולים (טראומה).

"כאשר אנחנו נמצאים בתוך מפולת התחושה היא של משיכת שטיח מתחת לרגליים- אנו לרוב מאבדים מיד את שיווי המשקל, נופלים ואז נסחפים או נקברים תחת מאסות השלג- קורבנות מפולות חווים את הקבירה, גם אם היא תחת שכבה של 30 ס"מ של שלג, בחוסר אונים מלא- השלג המהודק לא מאפשר לזוז או להזיז את חלקי הגוף השונים ולהחלץ באופן עצמאי והקורבן חווה לרוב אובדן אוריינטציה, אובדן שליטה על המתרחש ותלות מלאה במישהו שיבוא לחלצו.

המפולת שהגיעה לבייסקמפ של האוורסט היתה ככל הנראה מפולת הנקראת בשפה המקצועית "מפולת שלג אוויר", בה השלג גולש למרחק של מספר קילומטרים ומתערבב בדרך עם מולקולות של אוויר- כך נוצרת  מפולת גדולה ומהירה מאד בעלת עצמה וגל הדף של פיצוץ. קורבנות המפולת שקרוב לוודאי שמעו אותה (הרעש דומה מאד למפולת אדמה רועשת במיוחד) יכלו אולי לנסות ולצאת מנתיבה אך היכולת האנושית להחלץ ממפולת כזו הנה נמוכה ביותר ומרבית הפצועים וההרוגים נקברו כנראה תחת מאסות השלג.

חילוץ קורבנות מפולת- כאשר אדם נקבר מתחת למאסות של שלג אנו מנסים בשלב ראשון לאתר את המקום המדויק בו הוא נקבר, יש להשאר רגועים ולנסות לשחזר בעיני רוחנו את הנקודה האחרונה בה ראינו את הקורבן לפני שהוא נעלם; בשלב הבא אנו מנסים להתקרב אל הקורבן ע"י שימוש במשדר/מקלט אותו נושא כל גולש או מטפס בהרים בחורף על גופו, על ידי דיקור של השלג (עם דקר ארוך באורך של חכת דייג) אנו מאתרים באופן מדוייק את הקורבן מתחת למאסות השלג ואז לבסוף חופרים אותו החוצה עם את חפירה. סביר מאד להניח כי אין למרבית המשלחות באוורסט בעונה זו ציוד לחילוץ ממפולות- מה שמקשה עוד יותר על עבודת המחלצים ומגביר את תלות הקורבנות במזל.

בזמן זה מוצפות הרשתות החברתיות בהודעות של קרובים ומכרים של מטיילים ישראלים הנמצאים כרגע בנפאל. למבקרים בנפאל שמצאו את עצמם בלב אזור הרעש אני מציע בטווח המיידי לנסות ולהתרחק מהאזור.

במידה וזה לא מתאפשר ניתן להקטין באופן משמעותי את הסיכון ע"י המנעות מהסתובבות בקרבת או מתחת לשטח תלול (סכנה למפולות עפר ואבנים), מתחת לקרחונים, מפלי קרח ומדרונות שלג תלולים (סכנת מפולת קרח ומפולות שלגים) או בקרבת אזורים בהם הבנייה צפופה מתוך חשש להתמוטטות המבנים שנפגעו מהרעש.

לאלו שמתכננים נסיעה לנפאל ואף לאזור האוורסט בעתיד- עם שוך הרעשים ייתייצבו גם תנאי השלג ולא יהיה חשש חריג או סכנה גבוהה ממפולות. מרבית הסכנה תמשיך אולם לנבוע מפגיעה במבנים וממפולות עפר ואבנים בתנאי שטח תלולים ולכן טרום הנסיעה יש לבדוק באופן יסודי היכן היו מרבית נזקי הרעש- מאזורים אלו כדאי להמנע בתקופה הקרובה, גם משום נזקי הרעש וגם משום הרס התשתיות.
 
Drone footage shows scale of earthquake devastation in Nepal

Nearly 3,800 people have been killed and more than 100,000 left homeless by the earthquake in Nepal. Drone footage shot over the capital, Kathmandu, shows the scale of destruction. Latest: http://gu.com/p/47pka/fb

Posted by The Guardian on Monday, April 27, 2015