אזרחי סעודיה ממתינים היום (ראשון) בתקווה, בספק ובדאגה לפרסומה מחר של התכנית הממשלתית לשחרר את הממלכה מתלותה בנפט. מה שיכול לפתור בעיות שורשיות אך גם לחולל פגיעה כלכלית ברמת האזרח הקטן. סגן יורש העצר, מוחמד בין סלמאן, בנו בן ה-30 של המלך סלמאן, אמור להכריז על "חזון סעודיה 2030", שבו יוצגו מטרותיה של המדינה ל-15 השנים הקרובות והמדיניות הרחבה שנועדה לאפשר את השגתן. פרטים כלכליים של החזון, שיכלול שורה של רפורמות מדינתיות, שינויים בתקנות ויוזמות מדיניות לחמש השנים הקרובות הידועה כ"תכנית המעבר הלאומית", צפויים להתפרסם ארבעה עד שישה שבועות לאחר מכן.
מהלכים של ביצוע רפורמות באו והלכו בסעודיה כמה פעמים בעשורים האחרונים, והביאו בפועל לשינויים קלים בלבד. הממלכה ממשיכה להיות תלויה באופן מסוכן בייצוא נפט, והירידה במחירי הנפט בעולם יצרה גירעון תקציבי של כמעט 100 מיליארד דולר לסעודיה ב-2015, עובדה שהדגישה את הצורך בשינוי.
מאות אלפי סעודים מעלים בימים האחרונים השערות בעיתונים, בטלוויזיה, ברשתות החברתיות ובשיחות פרטיות בנוגע לפרטי ההודעה שתימסר מחר. רבים מהם, בעיקר צעירים, אומרים כי הם מקדמים בברכה שינוי, ומאמינים שהסרת התלות בנפט תיצור עוד עבודות והזדמנויות כלכליות, ואולי בסופו של דבר גם חירויות פרט נרחבות יותר, למשל זכות נהיגה לנשים.
אחרים מפקפקים באפשרות שאכן ניתן לערוך שינוי משמעותי בחברה השמרנית של הממלכה או מודאגים מהאפשרות שהתכנית תפגע באופן כואב בכיסם של האזרחים בשל קיצוץ בקצבאות הרווחה, קיצוץ שמטרתו תהיה להגן על קופת האוצר בעוד הממשלה דוחפת עוד ועוד סעודים למגזר הפרטי במקום למשרות הציבוריות הנוחות. חשבון הטוויטר הממשלתי הרשמי שמוקדש להכרזה על התכנית, @SaudiVision2030, צבר כבר 226 אלף עוקבים מאז שנפתח ביום רביעי האחרון.
הכריזמה של הנסיך
הכלכלן הסעודי הבכיר עבד אל חמיד אל עמרי, כתב בטוויטר שהוא ציפה להצגת חזון כזה יותר מעשר שנים, וכי הוא מאמין שהעיכוב בהצגתו עלה לסעודיה מאות מיליארדי דולרים. "היעדר חזון כזה הוביל אותנו לבזבוז של טריליוני ריאלים (המטבע המקומי), להתרחבות תופעת המונופולים, לשחיתות, לאבטלה, לעוני ולעיכוב של מיזמי פיתוח", כתב. עם זאת הוא הדגיש: "הצגת חזון היא רק צעד אחד בדרך ארוכה - חשוב יהיה ליישם אותו".
רבים מהקווים הכלליים של "חזון 2030" כבר ידועים. הם כוללים קמפיין להגברת היעילות בממשלה, תפקיד גדול יותר למגזר שאינו קשור לנפט וניהול אגרסיבי יותר של נכסי הממלכה מעבר לים כדי להגדיל את התשואות. בהתחשב בהשפעה הלא גדולה שהיו לרפורמות בעבר, בימים שלפני ההכרזה על "חזון 2030" לא נרשמה תנודה מיוחדת בשווקים.
המלך עבדאללה, שמת בינואר 2015, נתפש בעיני רבים כרפורמיסט כשעלה לשלטון ב-2005. הוא פיתח סוכנות לקידום השקעות, פתח תוכנית לימודים גדולה לסעודים בחו"ל ואפשר לנשים להצביע בבחירות המקומיות בפעם הראשונה בתולדות המדינה. עם זאת בכל הקשור לתלות הגדולה והעקבית של סעודיה בנפט, לבעיות הדיור ואפילו לביטוח הבריאות – רק חלק מהבעיות נפתרו.
יוזמת הרפורמות הנוכחית עשויה להתגלות כיעילה יותר. הנסיך מוחמד ניהל בעבר קמפיין יחסי ציבור שנועד להציג אותו כרפורמיסט דינמי, והחזיק ברשותו בסמכות לגבי כל משרדי הממשלה הקשורים לכלכלה, במועצה שבראשה הוא יושב. הסמכותיות שגילה שכנעה סעודים רבים שייתכן כי הוא יוכל להתגבר על החסמים הבירוקרטיים שסיכלו בעבר מהלכים ממשלתיים רבים.
עם זאת, עדיין יש חשש שהבירוקרטיה הסעודית שוב תהרוס הכל. "יהיה צורך בתהליך של בנייה מחדש בתוך כל משרד ממשלתי כדי לעמוד בדרישות התכנית", אומר הכלכלן הסעודי פאדל אל בועייניין. "כמה שבועות של קורסים לא ימחקו 50 שנה של בירוקרטיה".
סעודים רבים חוששים גם שהרפורמות יפגעו בכיסיהם, בעוד הממשלה מקצצת בסובסידיות לדלק ולשירותים הציבוריים, והמשכורת במגזר הציבורי, שבו מועסקים רוב הסעודים, גדלה לאט מדי. "לגבי תוכנית 'החזון לעתיד' – הדבר הכי חשוב הוא לא לגעת בכיסי האזרחים", כתב בטוויטר אזרח סעודי. אזרח אחר צייץ שהתכנית תבטיח את הישרדותה של הממלכה בעידן של נפט זול, אבל תקשה על האזרחים.
גורמים רשמיים בסעודיה אמרו כי השכבה הענייה ביותר של החברה הסעודית תפוצה, במחיר סביר, באמצעות תשלומים במזומן על רקע יוקר המחיה שיעלה. אתמול החליף המלך סלמאן את שר האנרגיה והמים, עבדאללה אל חוסיין, שספג ביקורות ציבורית בשל הטיפול שלו בעליית מחירי המים בדצמבר.
עדיין לא ברור אם "חזון 2030" יכלול גם רפורמות חברתיות שהן רגישות מבחינה פוליטית, כמו בחינוך ובזכויות הנשים, כך שתופחת השפעתו של הממסד הדתי השמרני. הנסיך מוחמד אמר בשבוע שעבר לרשת "בלומברג": "אנחנו מאמינים שבאסלאם יש לנשים זכויות שהן עדיין לא קיבלו". אבל בעוד הגברת המעורבות של הנשים בחיים הכלכליים היא מטרה מוצהרת של הרפורמות, הוא ובכירים סעודים אחרים לא הבטיחו עד כה שינוי ספציפי ורדיקלי.
עניין זה לא מונע מסעודים רבים לקוות. משעל, אשת מכירות בחנות הלבשה תחתונה בריאד, אומרת כי היא מאמינה שיש סיכוי שנשים יקבלו בסופו של דבר אישור לנהוג. "אני לא יכולה לחכות ליום שבו לנשים יותר לנהוג. אני לא רוצה לבזבז את המשכורת שלי על הסעות ועל נהגים – היה זול יותר לאפשר לנשים לנהוג מאשר לבנות את הרכבת התחתית של ריאד בעלות של מיליארדי ריאלים".
עניין זה לא מונע מסעודים רבים לקוות. משעל, אשת מכירות בחנות הלבשה תחתונה בריאד, אומרת כי היא מאמינה שיש סיכוי שנשים יקבלו בסופו של דבר אישור לנהוג. "אני לא יכולה לחכות ליום שבו לנשים יותר לנהוג. אני לא רוצה לבזבז את המשכורת שלי על הסעות ועל נהגים – היה זול יותר לאפשר לנשים לנהוג מאשר לבנות את הרכבת התחתית של ריאד בעלות של מיליארדי ריאלים".