ירדן, ארצות הברית ורוסיה חתמו אתמול על הסכם הפסקת אש בדרום סוריה, המבוסס על ההבנות שהשיגו הנשיאים טראמפ ופוטין בפגישתם בשולי ועידת ה-G20 בהמבורג בחודש יולי. שר ההסברה של ירדן, מוחמד מומאני אמר שנציגי שלוש המדינות חתמו על מזכר הבנות בעמאן. הבכיר הירדני אמר כי ההסכם הוא צעד חשוב במאמצים של שלוש המדינות בסוריה וליצור סביבה ראויה ותנאים להשגת פתרון מדיני בר קיימא למשבר בסוריה. לדבריו, ההסכם החדש תומך באזורי אי ההסלמה שנכנסו לתוקף בחודש יולי. האזורים האלו אמורים לסייע להחזיר את היציבות ולאפשר את אספקת הסיוע ההומניטארי. 



ההסכם הוא המשך של ההבנות בין נשיא ארצות הברית ורוסיה, דונלד טראמפ ו-וולדימיר פוטין, שקבעו בוועידת ה-G20 שנערכה בהמבורג בחודש יולי, לפיהן תהיה הפסקת אש בסוריה. 



"רוסיה התחייבה להוציא את איראן"


על פי דיווח בחדשות עשר, ההסכם עונה לדאגה המרכזית של ישראל ביחס להפסקת האש בסוריה - התבססות איראנית בסוריה. גורם אמריקאי אמר כי שלוש המדינות התחייבו להרחיק את "כל הכוחות הזרים שאינם סורים" מאזורי אי ההסלמה, בהם חיזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי טהרן. לדבריו, "המיליציות הללו שנתמכות ע"י כוחות זרים השתמשו בסכסוך בסוריה כדי להגביר את נוכחותן בחלק הזה של סוריה בצורה שמהווה איום לירדן ולישראל". 


הגורם הוסיף כי רוסיה התחייבה להוציא את האיראנים מהאזור המוגדר, שלא ברור מה גודלו: "הרוסים לקחו על עצמם התחייבות לעשות זאת באזור מוגדר, אנחנו הסכמנו לעבוד עם ירדן ועם האופוזיציה כדי לחסל את הנוכחות של פעילי ג'יהאד עולמי זרים מהשטחים שמוחזקים ע"י האופוזיציה הסורית. השורה התחתונה העקרונית היא שכל המיליציות הזרות והטרוריסטים הזרים יהיו חייבים לעזוב את אזורי החיץ בדרום סוריה, ובסופו של דבר את סוריה כולה".

על כך אמר השר צחי הנגבי, כי "ההסכם שנחתם איננו נותן מענה לגישה הישראלית שלא תהיינה התקרבות של כוחות איראניים לגבול ישראל".
 
לאחר הסכם המבורג, הביע ראש הממשלה בנימין נתניהו התנגדות להסכם אם לא יכלול התייחסות להתבססות האיראנית בסוריה. "ישראל תברך על הפסקת אש אמיתית בסוריה, אבל אסור שהפסקת אש זו תאפשר את התבססותן הצבאית של איראן וגרורותיה, בסוריה בכלל ובדרום סוריה בפרט", אמר אז ראש הממשלה. הוא הוסיף כי ארצות הברית ורוסיה אמרו שיתחשבו בדרישות הישראליות. 
 
עוד אמר אז ראש הממשלה, כי "אנחנו מצדנו נמשיך לעקוב אחר המתרחש מעבר לגבולותינו, תוך עמידה איתנה על הקווים האדומים שלנו - מניעת התעצמות חיזבאללה דרך סוריה, בדגש על הצטיידות בנשק מדויק, מניעת התבססות קרקעית של חיזבאללה ליד גבולנו, או התבססות של כוחות איראניים, ומניעת התבססות צבאית איראנית בסוריה כולה".

בסיס של משמרות המהפכה לטרפוד ההסכם
 
כזכור, אתמול דווח כי איראן מקימה בסוריה שני בסיסים קרובים לגבול עם ישראל. משמרות המהפכה של איראן הקימו מיליציה תחת השם "אנסאר אל-מהדי", בעיר אזרע בעלת הרוב הנוצרי באזור דרעא שבדרום סוריה, כך דיווח במהלך סוף השבוע הערוץ הסעודי "אל-ערביה". גורמי אופוזיציה הזהירו כי המיליציה פועלת במרחק 30 ק"מ מגבול ישראל וירדן, מה שעלול לטרפד את אזור הפחתת ההסלמה שסוכם בין ארצות הברית לרוסיה. "מטרת המיליציה היא לחבל בהסכם הפחתת ההסלמה בדרום הסורי", אמרו הפעילים.
 
מדובר בגדוד 313 המורכב מצעירים שפועלים באזור דרעא, והוא מאומן וממומן על ידי משמרות המהפכה של איראן. "ההרכב של המיליציה מוכיח את מדיניות איראן של חלוקת האזור", אמר מוחמד סברה, אחד מראשי הנושאים ונותנים עם המשטר הסורי בז'נבה. בדיווח נאמר, כי איראן מנסה בצורה זו לנטרל את הסכם המבורג בו הגיעו מוסקבה וושינגטון להחלטה שהכוחות והמיליציות האיראניות, יתרחקו כדי 35 ק"מ מהגבול עם ישראל. אולם, הבסיס של מיליציה זו מרוחק מגבול ישראל וירדן 30 ק"מ, דבר שכנראה יביא לטרפוד ההסכם בין שתי המעצמות.
 
ואילו ב-BBC דווח כי איראן מקימה בסיס במרחק של 50 ק"מ מהגבול. מתמונות הלוויין שצולמו עולה כי באתר נבנו יותר מ-24 מבנים. לפי הדיווח, כמה מהמבנים הופיעו בקרקע בחודשים האחרונים.
 
גורמי המודיעין אמרו, כי צבא איראן הקים את הבסיס באתר ששימש בעבר את הצבא הסורי סמוך לעיר אל-כיסווה. התצלומים הראשונים מהמקום הציגו פעולות בנייה בחודשים ינואר עד אוקטובר, כאשר במקום תועדו 24 מבנים נמוכים המיועדים כנראה לשיכון חיילים ולהכיל כלי רכב. המומחים מעריכים, כי ניתן להציב 500 חיילים בבסיס, שישמש ככל הנראה עבור מיליציות שיעיות ממדינות כמו פקיסטן ואפגניסטן, שעל פי הטענות כבר לוחמים לצד המשטר בסוריה.