בפעם הראשונה מאז ספטמבר השנה, ביצעה הערב (שלישי) קוריאה הצפונית ניסוי טילים בליסטיים, ושיגרה טיל שנחת במים הטריטוריאליים של יפן. צבא ארצות הברית אישר את דבר הניסוי. גם קוריאה הדרומית אישרה את דבר הניסוי ואף ביצעה ניסוי משלה, בו שיגרה טיל אחד מפיונגסונג, שבדרום המדינה. בסיאול ובטוקיו אומרים כי הטיל עף במשך 50 דקות למרחק של כ-1000 ק"מ והגיע לשיא גובה של 4500 ק"מ.



נשיא  ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר בעקבות השיגור, כי "אנחנו נטפל בזה" והוסיף כי הצעד של פיונגיאנג אינו משנה את הגישה האמריקאית לסוגיה הצפון קוריאנית. שר ההגנה האמריקאי, ג'יימס מאטיס, אמר כי הטיל ששוגר הערב עף הכי גבוה מכל הטילים ששוגרו עד כה ויכול לפגוע בכל מקום. גם מחלקת המדינה בוושינגטון גינתה את השיגור וקראה לכל המדינות להמשיך בסנקציות הכלכליות נגד הדיקטטורה המזרח אסייתית. מזכיר המדינה, רקס טילרסון אמר כי כי הקהילה הבינלאומית חייבת להמשיך לשלוח מסר אחיד שמשטרו של קים ג'ונג און חייב לוותר על תוכנית פיתוח הנשק להשמדה המונית. 



בעקבות השיגור, התכנסו ממשלות קוריאה הדרומית ויפן לישיבות חירום. ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, אמר כי ידרוש כינוס חירום של מועצת הביטחון של האו"ם. הוא הוסיף כי הממשלה תגן על אזרחי יפן. באיחוד האירופי כינו את השיגור כ"הפרה נוספת" של המחויבויות הבינלאומיות. הדוברת של פדריקה מוגריני, שרת החוץ של האיחוד, אמרה כי השיגור הוא התגרות חמורה ואיום רציני לביטחון הבינלאומי. בנאט"ו אמרו כי השיגור חותר תחת הביטחון האזורי והבינלאומי. 

 
כאמור, ב-15 ספטמבר שיגרה המדינה המבודדת שני טילים שעברו מעל שטחה של יפן, במחוזות הוקאידו וטוהוקו, האחד במסלול מזרחי עבר כ-550 קילומטרים והשני במסלול דרומי עבר כ-3,356 קילומטרים. שני הטילים נפלו באוקיינוס השקט, אך בעת מעופם הפעילו את אמצעי ההתרעה ביפן ואזרחים רבים נאלצו לרדת למקלטים.
 
שיגור הטילים מעל שמי יפן נחשב לשיא המשבר בשנים האחרונות בין שתי הקוריאות, שבחודשים שקדמו לו התעצם פעם אחר פעם. במהלך המשבר איימה קוריאה לשגר טילים לעבר השטח הטריטוריאלי של ארצות הברית באזור האי גואם. גם סגנונו הייחודי של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהחל במלחמת עלבונות וציוצים עם הדיקטטור הצפון קוריאני, קים ג'ונג איל וקרא לו "איש הטילים". על כך הגיב איל כי טראמפ הוא "זקן משוגע".

מצעד הצגת טילים בקוריאה הצפונית. צילום: רויטרס
מצעד הצגת טילים בקוריאה הצפונית. צילום: רויטרס


"טילים שמסוגלים לפגוע בארה"ב - תוך שנה"

רק השבוע הזהירה שכנתה של קוריאה הצפונית מדרום, כי קוריאה הצפונית תוכל לפתוח טילים בליסטיים בין יבשתיים המסוגלים להגיע ליבשת אמריקה ולפגוע בארצות הברית, וטענה כי היא עוקבת אחר ההתפתחויות בנושא מקרוב. בהצהרה מטעם גוף המודיעין של סיאול לא צוין חשש מניסוי גרעיני נוסף שייערך ע"י המדינה המבודדת בעולם בקרוב. עם זאת, נאמר בהודעה כי סיאול מוכנה לאירוע כזה "בכל עת".

בכירים בסוכנות הריגול הוסיפו, לאחר תדרוך סגור, כי "קוריאה הצפונית מאמצת גם שליטה חזקה יותר על מידע חיצוני לנוכח הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה". שלושה ימים לפני כן, דיווחו בסיאול על "נוכחות של מה שנראים כחלקים של מעטפת חיצונית של צוללת במספנה מצביעים על בניית צוללת חדשה. יתכן שזו צוללת טילים בליסטיים מסוג סינפו סי", נמסר בהודעה ממכון 38 שמקום מושבו בוושינגטון . לפי הדוח, במהלך שנת 2017 הייתה תנועה מתמשכת של חלקים ורכיבים לתוך ומחוץ לשני אתרי בנייה במרכז המספנה. כמו כן, נערכו ניסויים במנגנון שיגור של טילים מצוללת.

גם קוריאה הצפונית הביעה תרעומת כלפי ההתנהלות האמריקאית והאשימה אותה בחרחור מלחמה. במכתב למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש טענה המדינה המבודדת כי "נוכחות של שלוש נושאות מטוסים אמריקאיות בחצי האי קוריאני דוחפת את האזור עוד יותר לעבר מלחמה גרעינית".

לטענת ג'א סונג נאם, השגריר של פיונגיאנג באו"ם, התרגילים יוצרים את "המצב הגרוע ביותר אי פעם באזור". לדבריו, "וושינגטון מתפרעת כשהיא מביאה לחצי האי הקוריאני ציוד המיועד למלחמה גרעינית, ועל ידי כך מוכיחה שארצות הברית היא התוקפנית והאחראית להסלמה במתיחות וחותרת תחת השלום".