הממשל האמריקאי מגביר את הלחץ על איראן. הבית הלבן הודיע אתמול כי הנשיא דונלד טראמפ החליט לא להאריך את הפטור למדינות המעוניינות לייבא נפט מאיראן. ראש אמ"ן לשעבר אלוף (מיל') עמוס ידלין, שוחח היום (שלישי) עם ענת דוידוב ואבי בניהו ב-103FM על הסנקציות של ארה"ב על איראן והגיב לחשש בישראל מכוונת הדמוקרטים בארצות הברית לחזור בהם מההסכם במידה ויגיעו לשלטון ב-2021.

כמה הולכים להישמע לסנקציות לטראמפ? טורקיה כבר הודיע שהיא לא סופרת אותו.
"לאמריקאים יש מנגנון שנקרא סנקציות משניות. גם כשהם הטילו את הסנקציות בשנה שעברה המומחים אמרו שאם לא כל העולם ישתתף הסיכוי שהן משמעותיות נמוכות. עבור חברה באירופה שצריכה לבחור בין השוק האמריקאי לאיראני הבחירה היא ברורה גם אם מדינות אירופה מתנגדת לסנקציות. בפועל הסנקציות עובדות. זה מה שיקרה עכשיו גם לסין, הודו, יפן ודרום קוריאה. כל חברה תצטרך לבחור על איזה שוק היא מוותרת".

רואים את הסוף?
"קשה מאוד לראות את הסוף. חיזוי התמוטטות משטרים הוא דבר קשה ביותר. איש לא חזה את התמוטטות ברית המועצות כפי ששר המודיעין המצרי הסביר כמה המשטר יציב חודש לפני שמשטר מובארק נפל. האמריקאים רוצים להשיג לחץ כלכלי חזק הרבה יותר על איראן. לאיראנים אמנם ירד כמות ייצוא הנפט אך האמריקאים שואפים להוריד אותו לאפס וכיוונו לעיתוי בו בשוק הנפט העולמי יש יותר היצע מביקוש. טראמפ הלך על המהלך הזה למרות שהתחזיות הן שהמחירים יעלו מעט".


אם הדמוקרטים יעלו בחזרה לנשיאות בארצות הברית הם יבטלו את כל מה שטראמפ ביצע?
"האמריקאים רוצים לגרום לכך שהאיראנים ייצאו מההסכם כדי שלא יקרה מצב בו נשיא דמוקרטי אמריקאי יחזור אל ההסכם לאחר הבחירות ב-2021. המטרה היא שלא יהיה הסכם לחזור אליו. כעת הכדור נמצא במגרש של האיראנים. עד היום הם התנהגו בסבלנות אסטרטגית וקיוו לשינוי משטר בוושינגטון וכעת נראה שלא תהיה להם ברירה אלא לבצע מספר צעדים מתריסים. אז הכדור ישוב למגרש הישראלי והאמריקאי שעלול להעלות את המתח למקומות שלא היינו בהם".
 
כזכור, לאחר שטראמפ החזיר את הסנקציות על איראן בנובמבר, אפשרה וושינגטון לשמונה מדינות להמשיך לקנות נפט מהרפובליקה האסלאמית. המדינות הן סין, הודו, יפן, קוריאה הדרומית, טייוואן, טורקיה, איטליה ויוון. כעת, הפטור הזה צפוי להגיע לקצו. 
 
הבית הלבן מסר עוד בהצהרה כי סעודיה ואיחוד האמירויות “החליטו לפעול כדי לוודא שהביקוש העולמי לנפט ייענה כאשר הנפט האיראני יוצא מהשוק”. מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו ציין כי ארה”ב נמצאת בדיונים עם מדינות אחרות כדי לסייע להן לסיים את יבוא הנפט מאיראן. עם זאת, לדבריו, וושינגטון לא תאפשר להן “תקופת חסד” לאחר 1 במאי. “אנחנו יורדים לאפס, יורדים לאפס באופן גורף”, הוסיף פומפאו.