מנהיגת הונג קונג, קארי לאם, אמרה הבוקר (שלישי) במהלך מסיבת עיתונאים כי הצעת חוק ההסגרה לסין "מתה", והודתה כי קידומו על ידי הממשלה היה "כישלון נחרץ". הצעת החוק, שהציתה את המשבר הפוליטי הגדול ביותר באזור מזה שנים, עוררה כזכור מחאות ענק שכללו בין היתר גם פריצות והשחתה של הפרלמנט, שכן היא הייתה מאפשרת לרשויות בהונג קונג להסגיר אזרחים לידי סין. 



לאם פרסמה את ההצרה לאחר שהשעתה את הצעת החוק כבר באמצע חודש יוני, אולם ההפגנות נגדו נמשכו. לדבריה, "יש עדיין ספקות מתמשכים בהגינות הממשלה או דאגות מכך שהיא תחדש את תהליך החקיקה במועצה המחוקקת. אז אני חוזרת כאן, אין תוכנית כזו, הצעת החוק מתה".



הצהרתה של לאם מהווה ניצחון למתנגדי הצעת החוק, אולם עדיין לא ברור האם היא תספק את המוחים, שקראו בין היתר להתפטרותה ולחקירה עצמאית של פעולות המשטרה נגד מפגינים. 



הודתה בכישלון. קארי לאם. צילום REUTERS/Athit Perawongmetha


הפגנות בהונג קונג. צילום: REUTERS/Tyrone Siu


שוטר מנסה לדכא הפגנות בהונג קונג. צילום: REUTERS/Thomas Peter



כזכור, כשבועיים לאחר ביטול חוק ההסגרה, וחודש לאחר תחילת המחאות נגדו, השתלטו מאות מפגינים על בניין הפרלמנט בהונג קונג, ריססו גרפיטי על קירותיו ואף תלו את הדגל הקולוניאלי של האי, המכיל את דגל בריטניה, ביום השנה ה-22 להשבת הונג קונג לסין מידי האימפריה הבריטית.
ההתפרעות החלה לאחר הפגנה של כחצי מיליון איש שצעדו ברחבי העיר, ומשם התפתחה להתנגשות מול המשטרה ולהשתלטות על הפרלמנט. במהלך ההפגנה, חברי הפרלמנט ההונג קונגי, מהצד הפרו דמוקרטי ניסו למנוע את ההתדרדרות האלימה ואף לחצוץ בין המפגינים לבין השוטרים, אך המפגינים לא שעו להם. אחד מחברי הפרלמנט, לאם צ'אוק-טינג, סיפר לצוותי החדשות במקום כי "הם פשוט לא הקשיבו לי. התנועה ברובה לא אלימה, אבל חלק מהצעירים מרגישים חוסר אונים ומונעים על ידי רגש".
המחאה בהונג קונג נובעת מההיסטוריה המיוחדת של האי שהיה בריבונות בריטניה מאז מלחמת האופיום במאה ה-19 ועד שנת 1997, אז בריטניה החזירה את האי לידי סין. אך בעוד בסין קמה ממשלה קומוניסטית ודכאנית לאחר מלחמת העולם השנייה, בהונג קונג נשמר משטר של זכויות אדם וכלכלה חופשית תחת השלטון הקולוניאלי. 
לאחר השבת האי לידי סין, התחייבה הממשלה בבייג'ינג לשמור על זכויותיהם של תושבי האי, במה שנקרא שיטת "מדינה אחת שתי שיטות", ובכך נשמר בהונג קונג משטר דמוקרטי תחת המעטפת הסינית. עם זאת, בשנים האחרונות, תחת שלטונו של שי ג'ינפינג, מנסה סין לפרוש את חסותה יותר ויותר על האי, דבר שתושביו מתנגדים לו.