הונגריה ופולין זועמות אחרי שבית הדין העליון של האיחוד האירופי קבע כי ניתן לעצור העברת תקציבים למדינות חברות אם הן פוגעות בשלטון החוק ובמוסדות הדמוקרטיים במדינה.
בית הדין האירופי לצדק דחה הבוקר את עתירתן של שתי המדינות נגד היישום של "המנגנון המותנה של שלטון החוק", תקנה שמאפשרת למנוע העברה של תקציבים ומימון רשמי של האיחוד האירופי למדינות חברות אם אינו שומרות על שלטון החוק ויש חשש שתהיה לכך השפעה על הכספים.
בפסיקה נאמר כי ערכי היסוד של האיחוד, ובכללם שמירה על שלטון החוק, מהווים את "הזהות הבסיסית של האיחוד האירופי בתור סדר חוקתי" וכל המדינות החברות "חייבות להגן על הערכים האלה".
"אי אפשר שהציות לערכים האלה יהווה תנאי שמדינה מועמדת חייבת לעמוד בו כדי להצטרף לאיחוד ואז היא עלולה להתעלם ממנו אחרי ההצטרפות", הדגיש בית הדין והוסיף כי פגיעה בשלטון החוק עלולה לפגוע ביכולת לקיים "ניהול פיננסי נכון של תקציב האיחוד".
בפולין ובהונגריה, שתיהן נמצאות תחת חקירה על פגיעה בעצמאותם של כלי התקשורת, בתי המשפט וארגונים בלתי ממשלתיים, לא הסתירו את הזעם על הפסיקה. "ההחלטה מאשרת למרבה הצער את המגמה המסוכנת של בית הדין ושל מוסדות האיחוד להרחיב את תפקודן של הוראות משפטיות מעבר לאמנות האיחוד", אמר דובר ממשלת פולין, פיוטר מולר.
שר המשפטים הפולני, זביגנייב זיוברו, התריס כי הפסיקה מהווה "העברת סמכות ברוטלית למי שרוצים ליישם אותה על חשבון מדינות חברות במסווה של שלטון החוק". "זה לא הסוף של הקרב למען חירות פולנית באיחוד האירופי", מסר. "לא נאפשר לקחת מפולין את החירות, הדמוקרטיה והריבונות באמצעים של סחטנות כלכלית".
שרת המשפטים של הונגריה, ג'ודית וארגה, כינתה את הפסיקה "מונעת מבחינה פוליטית" וקשרה זאת לחוק ההגנה על הילדים, החקיקה שנועדה לחסום הפצה של חומרים של הקהילה הגאה. "ההחלטה הזו היא הוכחה חיה לכך שבריסל מנצלת את כוחה לרעה", אמרה. "זה עוד לחץ נגד המדינה שלנו רק כי אימצנו חוק להגנה על הילדים".
הפסיקה מהווה מכה עבור ראש הממשלה, ויקטור אורבן, שבעוד כחודש וחצי ינסה להיבחר לכהונה נוספת, הפעם מול קואליציה חסרת תקדים של מפלגות האופוזיציה. מועמד האופוזיציה, מארקי-זאי פיטר, מיהר להטיל על אורבן את האחריות. "בית הדין פסק שלא לתת כסף לגנבים", צייץ. "הונגרים משלמים את המחיר של זה, בעת שהשחיתות מונעת מהונגריה לקבל מימון אירופי. הכסף הזה שייך להונגרים. נסלק את אורבן והממשלה החדשה תביא הביתה את הכספים ששווים 600 אלף פורינט הונגרי לאדם".
בעקבות הפסיקה, גברו הקריאות בפרלמנט האירופי כי הנציבות האירופית תפעל מיידית ותקצץ בתקציבים לשתי המדינות, וזאת אחרי שהוסכם להקפיא את הצעדים עד שתתקבל החלטת בית הדין. אולם נשיאת הנציבות, אורסולה פון דר ליין, עדיין אינה ממהרת. היא מסרה כי היא "בוחנת בקפדנות את הנימוקים לפסיקה ואת ההשפעות האפשריות שלהם על הצעדים הבאים". "בשבועות הבאים נאמץ קווים מנחים שיספקו הבהרה נוספת לגבי האופן שבו ניישם את המנגנון הזה בפועל", הבטיחה.