ביוזמת ארגון לתת, עשרות אלפי פריטי מזון וציוד חימום בשווי מאות אלפי שקלים עושים מאז סוף השבוע את דרכם לגבול אוקראינה־מולדובה כדי לסייע לאלפי פליטים שנמלטים מאימת מלחמת רוסיה באוקראינה. במקביל, אזרחים פרטיים רבים יזמו במהלך סוף השבוע איסוף ואריזה של מזון וציוד לטובת הפליטים בשני צדי הגבול.

היוזמה של הארגון נעשתה במסגרת שיתוף פעולה עם איחוד הצלה, שמוציא משלחת רפואית לגבול מולדובה־אוקראינה במטרה להעביר מסר של ערבות הדדית ואכפתיות כלפי הסבל האנושי של פליטי המלחמה באוקראינה.

במקביל מתבצע בארגון מיפוי של הצרכים להרחבת הסיוע באמצעות שיתופי פעולה עם גופים מרכזיים בעולם הפילנתרופי היהודי־ישראלי.
"כארגון סיוע הומניטרי שנשען על ערכים של סיוע אוניברסלי לאוכלוסיות במצוקה בשגרה ובחירום אנחנו רוצים להעביר לפליטי המלחמה מסר של ערבות הדדית וסולידיות, אכפתיות והומניזם, בשם החברה הישראלית", אומרים בארגון לתת.

ארגזי תרומה לסיוע (צילום: ארגון לתת)
ארגזי תרומה לסיוע (צילום: ארגון לתת)

עמותת ער"ן מתגברת את קווי החירום שלה ופותחת בשיתוף משרד הבריאות קו ייעודי לישראלים יוצאי רוסיה ואוקראינה. כבר ביום הלחימה הראשון השיקה ער"ן בשיתוף עם הקואליציה הישראלית לטראומה קו סיוע ייעודי בעברית לישראלים השוהים באוקראינה, ולאור המצב הודיעה העמותה בסוף השבוע גם על השקה של קו ייעודי לישראלים דוברי רוסית בשיתוף משרד הבריאות, שיפעל בימים א־ה בין השעות 16:00־19:00 בטלפון 076-8844490.

בער"ן מספרים: "עיקר הפניות מסווגות על ידי אנשי המקצוע כפניות חרדה, והפונים מספרים בין היתר כי תמונות הלחימה מאוקראינה מעלות להם זיכרונות טראומתיים מן העבר, דאגה ליקיריהם וכעס על התעלמות ממצוקת העם האוקראיני. רבים משתפים בדאגה ליקיריהם השוהים במדינה".

נציגי משרד החוץ שנשלחו לסייע לישראלים במעבר הגבול של אוקראינה עם סלובקיה, השגריר דן אוריין והקונסולית מיכל כאלי, העבירו שלשום את המשלוח הראשון מתוך שלושה למחוז זקארפטיה הסמוך, שבו נערכים להקמת מרכזי קליטה וסיוע לפליטים. המשלוח שהועבר כלל שמיכות וכריות שנתרמו על ידי מש״ב, סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל, וכן קרמים וסבונים תרומת חברה ישראלית.

במשרד החוץ הודיעו כי בימים הקרובים יועברו שני משלוחים נוספים ובהם גנרטורים וציוד רפואי שלו זקוקים תושבי המחוז והפליטים הרבים המגיעים אליו. שגרירות ישראל ברומניה העבירה במהלך סוף השבוע ציוד למרכז הפליטים בעיר סירט, על הגבול בין אוקראינה לרומניה. הציוד, שכולל בין היתר ביגוד חם, נעליים ומשחקים, חולק על ידי צוות השגרירות הנמצא במקום לאימהות ולילדים שחצו את הגבול וברחו מאימת המלחמה.

שגריר ישראל ברומניה דוד סרנגה אמר: ״כנציגי מדינת היהודים, איננו יכולים להישאר אדישים לסבלם של פליטים שברחו מאימת המלחמה". העזרה ההומניטרית לאוקראינה לא מגיעה רק מממשלות ומארגוני סיוע: השחקנית מילה קוניס, שנולדה באוקראינה, הודיעה כי היא ובעלה השחקן אשטון קוצ'ר יתרמו שלושה מיליון דולר, וכן כי הם פועלים על מנת לגייס סכום כולל של 30 מיליון דולר לטובת סיוע לפליטים מהמלחמה.

מילה קוניס ואשטון קוצ'ר (צילום: רשתות חברתיות)
מילה קוניס ואשטון קוצ'ר (צילום: רשתות חברתיות)

"נולדתי בצ'רנוביץ' שבאוקראינה ב־1983 והגעתי לאמריקה ב־1991. תמיד החשבתי את עצמי אמריקאית, אמריקאית גאה", אמרה קוניס: "אני אוהבת כל מה שהמדינה הזו עשתה עבורי ועבור משפחתי. אולם מעולם לא הייתי כה גאה להיות אוקראינית כמו היום", אמרה קוניס בסרטון שפרסמה עם קוצ'ר, שהוסיף כי "מעולם לא הייתי גאה יותר להיות נשוי לאוקראינית".

בני הזוג הכריזו כי הם משיקים מאמץ לגיוס תרומות בסכום של 30 מיליון דולר לטובת סיוע הומניטרי ועזרה לפליטים שנמלטו מהמדינה, כאשר הם עצמם יתרמו 3 מיליון דולר מכיסם. לדבריהם, הכספים יועברו לאתר Airbnb שמספק דיור בחינם ולטווח קצר לפליטים, וכן לארגון פלקספורט שמארגן משלוחי סיוע למדינות השכנות שקולטות את הפליטים.

בשבוע האחרון הודיעו גם השחקן ריאן ריינולדס ורעייתו בלייק לייבלי כי הם תורמים מיליון דולר, וכן דיוויד וויקטוריה בקהאם שהפצירו כי בכוונתם לתרום לסוכנות יוניס"ף ולגופי סיוע נוספים.