אזרחים בעיראק מפנים אצבע מאשימה נגד ארצות הברית בעקבות הזינוק במחירי המזון והסחורות המיובאות ובצל היחלשות המטבע, כך דווח הערב (חמישי) בעיתון "וול סטריט ג'ורנל".

על פי הדיווח, הפד האמריקאי החל לאחרונה לפקח באדיקות על עיסקאות בינלאומיות בדולרים של הבנקים בעיראק. גורמים בארה"ב וכן גם בבגדד טוענים כי בכוונת הפד לצמצם את הלבנות ההון וההעברות הכספיים הלא חוקיות לאיראן ולמדינות אחרות במזרח תיכון. לאחרונה, המטבע העיקראי צנח ב-10% מול הדולר האמריקאי, מה שהוביל כאמור לזינוק במחירי המזון והסחורות המיובאות ולהיחלשות הדינר עיראקי.

בכיר לשעבר בבנק המרכזי של עיראק טען כי במשך כ-20 שנה השתמשו במערכת הפיננסית של בגדד באותה שיטה, אולם שינוי המדיניות של הפד הוביל למשבר בתוך הכלכלה העיראקית.  ראש ממשלת עיראק טען שהפד פוגע בעניים ומאיים על התקציב ל-2023. בכירים עיראקים בעלי קשרים באיראן תקפו את המדיניות האמריקאית וטענו כי "כולם יודעים איך האמריקאים משתמשים במטבע כנשק להרעיב אנשים".

הפרלמנט העיראקי  (צילום: raqi Parliament Media Office/Handout via REUTERS)
הפרלמנט העיראקי (צילום: raqi Parliament Media Office/Handout via REUTERS)

לפי הנהלים החדשים, הבנקים העיראקים צריכים להגיש העברות כספיות בדולרים בפלטפורמה מקוונת חדשה דרך הבנק המרכזי בבגדד אשר נבדקות לאחר מכן על ידי הפד. גורמים מצינים כי המערכת נועדה לצמצם את השימוש במערכת הבנקאית של עיראק להברחת דולרים לטהראן, דמשק ולמקלטים להלבנת הון ברחבי המזרח התיכון.

פקידים אמריקאים לחצו על עיראק במשך שנים לחזק את הפיקוח על הבנקים שלה. ב-2015, הפדרל ריזרב ומשרד האוצר סגרו זמנית את הזרמת מיליארדי דולרים לבנק המרכזי של עיראק בגלל החשש שהמטבע יגיע לבנקים האיראניים ואולי יוזרם לדעאש. כמה פקידים עיראקים תמכו בבדיקה קפדנית יותר של בנקים פרטיים. האדי אל סלאמי, חבר הפרלמנט של עיראק המכהן בוועדה נגד שחיתות, אמר כי המפלגות והמיליציות בעיראק שולטות ברוב הבנקים ומשתמשות בהן כדי להבריח דולרים למדינות שכנות. 

את ההשפעה על הפיקוח ההדוק יותר ניתן לראות בעיקר בירידה התלולה בעסקאות בדולרים של הבנקים העיראקים. בעוד בחודש אוקטובר אשתקד, לפני שהכללים החדשים נכנסו לתוקף, היקף ההעברות היומיות של עיראק דרך הפד ומוסדות אחרים בחו"ל עמדו סביב 224 מיליון דולר. אולם,  בחודש האחרון היקף ההעברות עמד רק על 22 מיליון דולר, ירידה של כמעט 90%. גורמים רשמיים אמריקאים אומרים שהסערה הפיננסית תדעך ככל שבעלי חשבונות עיראקים יעמדו בדרישות הגילוי.

בנקאים וסוחרי מטבע עיראקים מסרו שהכללים המחמירים נועדו לסגור תוכניות המשמשות "להבנת דולרים". לדבריהם, יבואנים מזייפים חשבוניות עבור סחורות שמעולם לא הגיעו לעיראק, אלא משולמות בדולרים שזורמים לנמענים לא ידועים מחוץ למדינה."הדולרים בעיראק, הולכים לאיראן, טורקיה, סוריה, תימן, לבנון ולפעמים דובאי", אמר בעל חנות להמרת מטבע בבגדד. 

ארה"ב סייעה להקים את הבנק המרכזי של עיראק ב-2004 והדולר האמריקאי הפך במידה רבה למטבע הראשי של המדינה. כדי לדאוג לעיראק בדולרים, מטוסים מעבירים משטחים של המטבע האמריקאי לבגדד מדי כמה חודשים. אולם הרבה יותר דולרים זורמים באופן אלקטרוני בעסקאות של הבנקים הפרטיים בעיראק.