בצל מצב כלכלי קשה וקריסת המטבע הטורקי, רעידת אדמה בעוצמה 7.7 פקדה את המדינה והביאה להרס כבד והרוגים רבים. רמי דניאל, חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, שוחח היום (שלישי) עם ענת דוידוב ב-103FM והסביר את השפעת האסון על הכלכלה.

שגרירת ישראל באנקרה מתקשה לעכל: "זהו אסון שטורקיה לא ידעה כמותו"
ישראלי ששהה באזור האסון בטורקיה: "הכל נחרב, לא האמנתי שדבר כזה יכול לקרות"

"המצב הכלכלי בטורקיה הוא רע כבר הרבה שנים. יש הדרדרות איטית, המשבר הזה הוא משבר של חובות. זה משבר של אינפלציה. טורקיה הגיעה לאסון הזה כבר מאוד מאוד חלשה. הממשלה חלשה, גם תקציב המדינה היה אמור להיות בגירעון של 3.5 אחוזים. הבעיה הגדולה של טורקיה זה החור החיצוני, כל השחקנים הכלכליים בטורקיה בחובות כלפי חוץ וזה יותר ויותר קשה בשבילם לשלם את החובות האלה", אמר בפתח דבריו.

"גורם חשוב במשבר הזה זה מצב הלירה שקורסת כבר איזה ארבע שנים. זה קשור לזה שארדואן במקום להעלות את הריבית כמו שהיה מצופה ממנו מוריד את הריבית ומוריד אוטומטית את הערך של הלירה. ארדואן נגד ריבית, גם מסיבות פוליטיות. הוא גם רוצה לתת חיים קלים יותר לאזרחים. בסופו של דבר המשקיעים הזרים יוצאים מטורקיה, הלירה קורסת. המחירים של הדברים הכי בסיסיים, לחם, גז, חשמל, סוכר, שמן, עולים ועולים. האזרח הטורקי כבר סובל כמה שנים ועכשיו הגיע האסון הנורא", הוסיף. 

בהמשך, ציין דניאל כי "אנשים יותר ויותר עניים, במיוחד בשנים האחרונות. וגם פה צריך להגיד, האסון הזה פגע בדרום מזרח טורקיה, האזור הכי עני בטורקיה, אזור עם הרבה פליטים סורים. זה ממש פגע בטורקיה בנקודה הכי חלשה שלה. ארדואן לא מדבר יותר מדי ביומיים האחרונים. הסיוע שהוא ביקש כרגע זה סיוע הומניטרי, זה מה שטורקיה צריכה".

הרס רב בטורקיה לאחר רעידת האדמה הקטלנית (צילום: רויטרס)
הרס רב בטורקיה לאחר רעידת האדמה הקטלנית (צילום: רויטרס)

"המדינה לא מסוגלת להתמודד עם האסון, שזה כבר כישלון מדיני כבד. לגבי העלויות של האסון, כמובן תשתיות קרסו, הכלכלה משותקת כרגע. מדברים על עליות של חמישים מיליארד דולר אולי בסופו של דבר. כרגע הממשלה הטורקית לא ביקשה סיוע מבחוץ", אמר.

עוד ציין כי "כרגע הם גם לא רוצים, אחת המילים שארדואן אוהב להשתמש בה זו עצמאות. לבקש סיוע כספי ממדינות זרות, מהאו"ם, הוא רואה את זה כהשפלה. זה כנראה ישפיע עליו באופן דיי שלילי, כל מה שקורה עכשיו בטורקיה זה הדוגמה הקלאסית שכל מה שהוא הבטיח לא קרה. הוא הבטיח אחרי שנות התשעים, שהיו קשות גם מבחינה כלכלית וגם פוליטית. זה מחליש את ארדואן משמעותית. יש כעס ענק בשטח. זה מחליש אותו מאוד".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm