לקראת הסלמה במלחמה באוקראינה? ארה"ב הזהירה כי סין נמצאת על סף אספקת נשק כדי לסייע לרוסיה במלחמה באוקראינה, ושיגרה מסר לסין לפיו הדבר יהווה "בעיה חמורה עבורנו" אם בייג'ין תספק נשק לוולדימיר פוטין.
בייג'ינג בשירות פוטין: כך סין מסייעת לצבא הרוסי במלחמה באוקראינה
את האזהרה האמריקאית העביר שר החוץ אנתוני בלינקן ישירות בפגישה שנערכה אמש עם הדיפלומט הסיני הבכיר, וואנג יי, בשולי ועידת הביטחון של מינכן, שבמהלכה הוא גם נזף בסין על השימוש בבלון ריגול לכאורה מעל אדמת ארה"ב.
בפגישה הוא גם דחק בסין להפסיק לעזור לרוסיה להתחמק מהשפעת הסנקציות. הסחר של סין עם רוסיה הולך וגדל והיא קנתה נפט רוסי, אבל כנראה מתחת לתקרת המחיר של 60 דולר לחבית. "המזכיר היה די בוטה כשהזהיר מפני ההשלכות וההשלכות של סין מאספקת תמיכה חומרית לרוסיה או מסייעת לרוסיה בהתחמקות שיטתית מסנקציות", אמר בכיר במחלקת המדינה לכתבים.
בלינקן אמר לרשתות אמריקאיות כי לארה"ב יש מידע שסין שוקלת אם לתת לרוסיה סיוע, אולי כולל אקדחים ונשק, למלחמה באוקראינה. "הדאגה שיש לנו כעת היא, בהתבסס על מידע שיש לנו, שהם שוקלים לספק תמיכה קטלנית", אמר בלינקן ל-CBS זמן קצר לאחר שנפגש עם וואנג. "והבהרנו להם מאוד שזה עלול לגרום לבעיה רצינית עבורנו ובמערכת היחסים שלנו".
סגנית הנשיא קמלה האריס התייחסה גם היא לתמיכתה של סין ברוסיה במהלך נאומה במינכן. "אנחנו גם מוטרדים מכך שבייג'ינג העמיקה את מערכת היחסים שלה עם מוסקבה מאז תחילת המלחמה", אמרה. "במבט קדימה, כל צעד של סין לספק תמיכה קטלנית לרוסיה רק יתגמל תוקפנות, ימשיך את ההרג ויערער עוד יותר סדר מבוסס חוקים".
תוכנית השלום הסינית
אזהרות ארה"ב לגבי כוונותיה של סין מגיעות על רקע ההצעה סינית לחשוף תוכנית שלום לאוקראינה בנאום של נשיא סין, שי ג'ינפינג, במקביל ליום השנה ה-24 בפברואר לפלישה הרוסית לאוקראינה. וואנג חשף את הכוונה להשיק את התוכנית בנאומו בוועידת הביטחון ובתדרוך מנהיגים מצרפת, גרמניה ואיטליה על כוונותיה של סין, אולי במטרה לתקוע טריז בין מדינות האיחוד האירופי וארה"ב.
בנאומו וואנג הציע שיש סיכוי שאירופה הייתה להוטה יותר להגיע לפשרה מאשר ארה"ב. הוא אמר: "אנחנו צריכים לחשוב ברוגע, במיוחד חברינו באירופה, על אילו מאמצים יש לעשות כדי להפסיק את הלחימה; איזו מסגרת צריכה להיות להביא שלום בר קיימא לאירופה; איזה תפקיד צריכה אירופה למלא כדי לבטא את האוטונומיה האסטרטגית שלה".
שר החוץ האוקראיני, דימיטרו קולבה, מתכוון לפגוש את וואנג ביום ראשון והביע תקווה שעקרונות מדיניות החוץ של סין יניעו את בייג'ין לקבל את העמדה האוקראינית. קולבה אמר: "אנו מאמינים שעמידה בעקרון השלמות הטריטוריאלית היא האינטרס הבסיסי של סין בזירה הבינלאומית. המחויבות הזו לשמירה והגנה על עיקרון זה היא כוח מניע עבור סין, יותר מטיעונים אחרים שמציעות אוקראינה, ארה"ב או כל מדינה אחרת".
בתוכנית הסינית ישנם מרכיבים נוספים נוספים שהמערב יכול לברך עליהם, כולל התנגדות לשימוש באיומי מלחמה גרעינית, או התקפות על תחנות כוח גרעיניות אזרחיות. ההתייחסויות לאמנת האו"ם ולשלמות הטריטוריאלית עשויות להיות מועילות גם למערב, אך הן צורפו להתייחסות לרוסיה כאל בעלת דאגות ביטחוניות לגיטימיות.
ארה"ב ציינה שהיא מאמינה שהתוכנית עשויה להיות קביעה מעורפלת לגבי הערך של דיאלוג שליו, שלמות טריטוריאלית וריבונות, אך מבלי להיכנס לפרטים. דיפלומטים אירופיים שתודרכו על התוכניות נראו גם סקפטיים לגבי הערך של ביטוי רחב של עקרונות מעורפלים, תוך שאלה אם סין באמת מוכנה להתרחק משותפתה הקרובה רוסיה.
מצד שני, סין היא כנראה השחקן החיצוני היחיד שיכול להפעיל לחץ דיפלומטי אפקטיבי על נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לחשוב מחדש על האסטרטגיה שלו. כמה דיפלומטים אף בירכו על ההכרה בכך שסין כבר לא יכולה להתייחס למלחמה כאל עניין אירופי לחלוטין.
מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, הביע את הספקנות של המערב ואמר: "סין לא הצליחה לגנות את הפלישה", והוסיף שהתוכנית "די מעורפלת". שלום אפשרי רק אם רוסיה תכבד את ריבונותה של אוקראינה, ציין.
שרת החוץ הגרמנית, אנאלנה בארבוק, בירכה על כל מאמץ של סין להשתמש בהשפעתה על מוסקבה, ואמרה לכתבים שהיא "שוחחה באופן אינטנסיבי" עם וואנג במהלך פגישה דו-צדדית ביום שישי על "מה אומר שלום צודק: לא לתגמל את התוקף, תוקפן, אבל עומד למען החוק הבינלאומי ולמען מי שהותקף". "שלום צודק", הוסיפה, "מניח שהמפלגה שהפרה את השלמות הטריטוריאלית - כלומר רוסיה - תוציא את חייליה מהמדינה הכבושה".