מזרח תיכון חדש? שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן, הגיע היום (שלישי) לדמשק, לביקור היסטורי, לראשונה מאז שפרצה מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011, ונפגש עם הנשיא בשאר אל-אסד. בכלי התקשורת בממלכה הסעודית נמסר, כי "הביקור מתרחש על רקע הניסיון הסעודי להגיע לפתרון מדיני למשבר הסורי שמאיים על האחדות והביטחון במדינה, ובניסיון להחזיר אותה לסביבה הערבית".
בערוץ הלבנוני "אל-מיאדין", המקורב לחיזבאללה, דווח כי שר החוץ הסעודי הדגיש בפני הנשיא הסורי את החשיבות של יצירת היציבות בסוריה, ויצירת תנאים הדרושים להחזרתם של הפליטים והעקורים הסורים למדינתם. ביקורו של שר החוץ הסעודי בדמשק, מגיע כמה ימים לאחר ביקורו של שר החוץ הסורי, פייסל אל-מקדאד בריאד. על פי הדיווחים, השניים שוחחו על המאמצים להגיע לפתרון מדיני למשבר הסורי.
נזכיר כי בעקבות מלחמת האזרחים שפרצה בסוריה בשנת 2011, מדינות ערביות, ובראשן סעודיה, ניתקו את היחסים הדיפלומטיים עם סוריה. הממלכה אף סגרה את השגרירות במרץ 2012. עם זאת, במהלך השנים האחרונות, הופיעו סימנים של רצון לחדש את היחסים הדיפלומטיים עם סוריה, כאשר איחוד האמירויות פתחה מחדש את השגרירות בדמשק בשנת 2018. רעידת האדמה שפקדה את המדינה ב-6 בפברואר, האיצה את קצב ההתקרבות הערבית לדמשק.
כאמור, ריאד פועלת על מנת להחזיר את סוריה לליגה הערבית, אך עומדת בפני התנגדות של כמה מבעלות בריתה. על פי התכנון הסעודי, בממלכה רוצים להזמין את דמשק לפסגה של הליגה הערבית בריאד ב-19 במאי. אנליסטים פוליטיים כבר ציינו כי ההזמנה היא בין היתר, "הפגנת כוח" של יורש העצר מוחמד בן סלמאן. קבלתה מחדש של סוריה לליגה הערבית, תעניק לגיטימציה לבניית קשרים מחודשים עם אסד, לאחר שמנהיג הסורי הפך למנודה, בעקבות מלחמת האזרחים.
עם זאת, לפחות חמש מדינות בליגה הערבית, בהן מרוקו, כווית, קטאר ותימן, מסרבות להחזיר את סוריה לליגה הערבית. במקביל, על פי גורמים במערב, גם מצרים מתנגדת למהלך. גורמים המעורים בפרטים מסרו, כי מדינות אלו רוצות שאסד יתקשר תחילה עם האופוזיציה הפוליטית בסוריה, באופן שייתן לכל הסורים "קול לקבוע את עתידם". סאמח שוכרי, שר החוץ המצרי, אף הצהיר בשבוע שעבר כי הוא תומך בהחלטת האו"ם, המחייבת את סוריה לפעול למען בחירות חופשיות.
בתוך כך, בעוד שרוב רגיל יספיק על מנת להחזיר את סוריה לליגה הערבית, רק הסכמה רחבה תספק את הלגיטימציה הדרושה, על מנת לעודד את הקהילה הבינלאומית להסיר את הסנקציות ממשטר אסד. מז"כל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, אף הדגיש כי "אין כרגע קונצנזוס ערבי בסוגיית סוריה והליגה הערבית".