בית הדין בהאג פסק היום (שישי) כי "ישראל חייבת לעצור את המבצע הצבאי ברפיח" ולפתוח את המעבר למצרים. 13 מתוך 15 השופטים הצביעו בעד הצו נגד הפעולה ברפיח.
הנציג הישראלי חשף בהאג: "לחמאס יש 50 מנהרות שחוצות לשטח מצרים"
בתי הדין הבינלאומיים של האו"ם הפכו לקריקטורה מטורללת | דעה
בפתח דבריו בדיון, ציין סלאם כי השופט מטעם ישראל, אהרון ברק, השתתף בהצבעה אך לא נמצא בדיון בשל סיבות משפחתיות. הוא פירט על הבקשה של דרום אפריקה להפסקת המלחמה, שהיא חלק מהתביעה שהגישה בחודש דצמבר, שבה האשימה את ישראל ברצח עם בעזה. בפברואר, ציין, דרום אפריקה שוב פנתה לבית המשפט בגלל "המצב המשתנה ברפיח". הוא ציין שבקשתה הנוכחית של דרום אפריקה היא לשינוי הצווים שאותם קבע בית המשפט בינואר.
"בהחלטתו שהועברה לצדדים ב-16 בפברואר - בית הדין ציין בציטטו את מזכ"ל האום שהתפתחויות בעזה וברפיח במיוחד - 'יגדילו משמעותית את הסיוט ההומניטרי'. בית הדין קובע שבהוראה שלו מחודש מרץ - הבחין בצער שהמצב ההומניטרי הידרדר עוד יותר מינואר. במיוחד בגלל מניעת אוכל וצרכים בסיסיים שהפלסטינים בעזה נתונים לו". עוד ציין: "בית הדין רושם שהדאגה שהביאה בהחלטה שלו מפברואר - בנוגע למצב ברפיח - התממשה, והמצב ההומניטרי עכשיו ניתן להגדרה כהרסני", אמר.
סלאם טען כי המבצע הקרקעי ברפיח הביא לעקירה של כ-800 אלף פלסטינים מרפיח. "בית הדין קובע שההתפתחויות הנוכחיות, שהן חמורות במיוחד ברפיח, ועקירת אוכלוסייה פגיעה בעזה, מהווה שינוי במצב בתוך כללי בית הדין", אמר. "על בסיס המידע שהגיע לבית הדין", ציין סלאם, "לא בטוח שמאמצי הפינוי והצעדים שישראל נקטה לצמצם את הפגיעה באזרחים - ובמיוחד אלה שנעקרו - מספיקים להוריד את הסכנה שלה נחשפת האוכלוסייה הפלסטינית ברפיח".
לדבריו, "ישראל לא סיפקה מספיק מידע לגבי ביטחון האוכלוסייה במהלך הפינוי. כל הצרכים של מים, סניטציה, מזון, תרופות ומקלט ל-800 אלף העקורים - לא ניתנו. ישראל לא טיפלה בצורה מספקת בדאגה שעלתה בעקבות המבצע הצבאי שלה".
נתניהו קיים שיחה ועידה דחופה; הערכה: ישראל לא תציית לצו
לאחר הפסיקה, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שיחה דחופה בהשתתפות שר החוץ ישראל כ"ץ, שר המשפטים יריב לוין והשר לעניינים אסטרטגים רון דרמר. ההערכה: ישראל לא תציית לצו.
בישראל העריכו שהסיכוי לקבלת הדרישה המקורית של דרום אפריקה לעצירת המלחמה בעזה הוא בינוני, אך הסיכויים לקבלה חלקית של הדרישה ומיקודה לצו עצירת לחימה באזור רפיח ולהוצאת צווים נוספים בתחום הגדלת הסיוע ההומניטרי גבוהים למדי. למרות הדאגה בירושלים מפסיקת השופטים בבית הדין הבינלאומי, דובר מטעם הממשלה אמר אתמול ל"רויטרס": "שום כוח על פני כדור הארץ לא ימנע מישראל להגן על אזרחיה ולרדוף אחרי חמאס בעזה".