היורו כבר כאן והעולם כולו בוהה שעות במסכים, אם בפאבים ובמסעדות, או בטלוויזיות הביתיות. אם לא שמתם לב, החברות רבות ביניהן מי תמכור יותר מסכים ויותר גדולים.
למי שאינו מתמצא, היורו הוא אליפות אירופה בכדורגל, התחרות המרכזית לנבחרות לאומיות אותה מארגנת הקונפדרציה האירופית לכדורגל. היורו מתקיים אחת לארבע שנים, מאז שנת 1960. ישראל אגב לא העפילה השנה ליורו 2024 לאחר שסיימה במקום הרביעי בבית המוקדמות ולא הצליחה להגיע לפלייאוף.
ובכל זאת היורו צפוי גם השנה להניב שיאי רייטינג ועניין רב, ועמו שעות צפייה רבות מול המסכים. מאיזה מרחק אם כן מומלץ לצפות במסך? אין הנחיות רפואיות ברורות, אבל מקובל להמליץ על מרחק של לפחות שלושה מטרים מהטלוויזיה. כדי להיות מדוייקים יותר הנוסחה שיכולה לסייע לאמוד את המרחק המומלץ היא להכפיל בשניים את מספר הסנטימטרים של שטח המסך.
למשל אם יש לכם מסך של 55 אינצ', השטח בסמ"ר – סנטימטר רבוע, הוא בערך 140, תכפילו את המסך הזה בשניים – תקבלו 280 כלומר שני מטר ושמונים. תמיד רצוי לקחת עוד טיפה אחורה, כלומר מרחק של 3 מטרים מהמסך.
מומלץ שלא לכבות לגמרי את התאורה בחדר: אור דולק יפחית התעייפות העיניים. בתוך כך מומלץ לבצע הפסקות מעת לעת במהלך הצפייה. האם רזולוציה גבוהה יותר היא גם בריאה יותר? בהחלט. ככל שאיכות הצפיה גבוהה יותר, כך טוענים מומחים – יש פחות סיכון לנזק לראייה.
בניגוד למיתוס לפיו צפיה במסכים קרוב גורמת לקוצר ראייה, הרי שמדובר בשטות גמורה עתיקת יומין: אין קשר בין המרחק לבין קוצר ראייה. מה שכן ידוע הוא שאלה שפחות ממקדים את הראייה שלהם, לוקים בהתעייפות של שרירי המיקוד ומגיעים לכדי קוצר ראייה וצורך במשקפיים.
לפיכך כאמור, מידי פעם – גם כשאתם שעות מול המחשב וגם כשאתם שעות מול הטלוויזיה או הסמרטפון – גשו לחלון, הביטו אל האופק, מקדו את הראייה שלכם למשך כשתי דקות – וחזרו לכל פעילות.