הופעות סוף השבוע של הנשיא ג'ו ביידן לא סיפקו תשובה באשר לשאלת מיליון הדולר - ימשיך או יפרוש? שוחחנו עם ד"ר שי הר-צבי, מומחה לארה"ב וחוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים. ד"ר הר-צבי הסביר מה יהיו הסיבות שישפיעו על החלטתו של ביידן ועל עיתוי קבלת ההחלטה הסופית.
לפחות לעת עתה, ביידן מצהיר באופן חד משמעי כי הוא נשאר במירוץ ובכוונתו להמשיך עד הסוף. בראיון לרשת ABC הדף את כל הטענות על אי כשירותו הפיזית והמנטלית, ואף טען, כי יפרוש רק אם אלוהים בכבודו ובעצמו יגיד לו לעשות זאת. לפי ד"ר הר-צבי "מדבריו של ביידן עולה כי הוא משוכנע גם כיום, כפי שהיה לאורך כל הקמפיין, שהוא היחיד המסוגל לנצח את טראמפ".
אבי יששכרוף טוען - הסיבה שנתניהו יפנצ'ר את עסקת החטופים
מהונגריה, דרך בלגיה ועד והולנד: ברית הימין שסוחפת את הפרלמנט האירופי
הר-צבי מוסיף: "ביידן אמנם נראה בראיון עירני וחד הרבה יותר משהיה בעימות, ואף לא השתמש בטלפרומטר. עם זאת, הוא לא הצליח להפיג את החששות באשר לכשירותו ונראה מנותק מעוצמת הביקורת והטענות נגדו. למעשה, הקולות הקוראים לו לפרוש מתוך חוגי המפלגה, מעולם הבידור ובאמצעי התקשורת, רק הולכים ומתגברים. זאת, בשל החשש לא רק מהפסד בבחירות לנשיאות, אלא גם מגלי הדף שעלולים להקרין גם על תוצאות הבחירות לסנאט ולבית הנבחרים".
לטענת ד"ר הר-צבי, "במצב הנוכחי, קיימים סימני שאלה רבים בדבר מסוגלותו של ביידן לעצור את הגלישה במדרון החלקלק, שמדי יום צוברת תאוצה, ובהחלט יתכן שהשאלה היא לא האם אלא מתי. עם זאת, חשוב להבין כי ביידן לא יודח במהלך חד צדדי על ידי המפלגה. מדובר בהחלטה אישית שלו, שכאמור קשה להעריך כרגע מה תהיה".
הוא פורט את הפרמטרים הרלוונטיים: "נראה כי ההחלטה תושפע משילוב של כמה דברים: ראשית מסקרי העומק שיערכו בימים הקרובים, בעיקר במדינות המפתח המתנדנדות. לכך יש חשיבות רבה נוכח הירידה שחלה במידת התמיכה בו מאז העימות; שנית, נכונות התורמים להמשיך ולתרום לקמפיין. סימן מדאיג מבחינתו היה הודעתה של אביגיל דיסני כי תפסיק את התרומות למפלגה הדמוקרטית עד שביידן יפרוש; ושלישית, מידת התמיכה בהמשך ההתמודדות מצד בכירי המפלגה הדמוקרטית, ובעיקר מצידם של הנשיאים לשעבר ברק אובמה וביל קלינטון. בסופו של יום, ההחלטה תתקבל בחוג המשפחתי המצומצם, ולעמדתה של רעייתו, הגברת הראשונה ג'יל ביידן, תהיה ככל הנראה ההשפעה המכריעה ביותר".
לדברי ד"ר הר-צבי, "המשקל של סוגיות חוץ בדפוסי ההצבעה של הציבור האמריקני הינו נמוך, וסביר כי הסוגיות המרכזיות שימשיכו גם השנה להיות במוקד העניין הציבורי הן המצב הכלכלי ויוקר המחיה בארה"ב, ולצידן סוגיות חברתיות אחרות, כשבראשן המחלוקת סביב סוגיית ההפלות וצביונה של ארה"ב".
עם זאת, הר-צבי מעלה את האפשרות, כי "יתכן וקיים קשר בין המו"מ לעסקה להחזרת החטופים והחטופות ולנורמליזציה עם סעודיה לבין החלטתו האם לפרוש, ואם כן, מתי להודיע על כך. ביידן מושקע אישית בתהליכים אלו, העשויים להגיע לנקודת הכרעה בשבועות הקרובים. לתפיסתו מדובר בנדבך מהותי במורשת שלו ובמחויבות אישית ומוסרית שלו. הנכונות שלו לפגוש את ראש הממשלה נתניהו בעוד כשבועיים וחצי בבית הלבן, לראשונה מאז הקמת הממשלה לפני כשנה וחצי, סביב נאום נתניהו הצפוי בקונגרס ב-24 ביולי, עשויה להצביע על תקוותו של ביידן לפריצת דרך מדינית. בהחלט יתכן כי ביידן מקווה ומאמין שהצלחה בסוגיות אלו עשויה לסייע לו לשנות את המומנטום ולהמחיש הלכה למעשה את כשירותו להנהיג ואף לקדם מהלכים היסטוריים בזירה הבינלאומית".
ד"ר הר-צבי סיכם כי "די ברור שההחלטה של ביידן צריכה להתקבל מספיק זמן לפני הועידה הדמוקרטית שאמורה להיערך ב-19.8, בה המפלגה בוחרת באופן סופי את המועמד לתפקיד הנשיא. יתכן ולתפיסתו עדין נותר לו מרחב פעולה, ופרק זמן של מספר שבועות, כדי לנסות ולשנות את המומנטום, לפחות עד תחילת חודש אוגוסט. זאת, באופן שיאפשר למפלגה לבחור את היורש או היורשת במידת הצורך. אין ספק, כי צפויים לנו שבועות דרמטיים בפוליטיקה האמריקאית, שיכולים להשפיע לא רק על מערכת הבחירות לנשיאות, אלא גם על המערכת הגלובלית וספציפית על המזרח התיכון".