נוכח הלחצים הגוברים על הנשיא ג'ו ביידן לפרוש מהמירוץ לנשיאות ארצות הברית שוחחנו היום (חמישי) עם ד"ר שי הר-צבי, מומחה לארצות הברית וחוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים, על האפשרויות השונות הניצבות בפניו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות.
ד"ר הר-צבי הסביר כי "ביידן נהנה ממספר ימים של חסד, כאשר הסיקור התקשורתי התמקד בניסיון ההתנקשות בטראמפ, ולא בהופעתו הכושלת בעימות הנשיאותי ובשאלה האם הוא כשיר בריאותית לכהונה נוספת. עם זאת, ניכר כי ביממה האחרונה הלחצים התחדשו במלוא עוזם. על פי מספר דיווחים בתקשורת האמריקאית, מנהיגי הדמוקרטים בקונגרס, צ'אק שומר והאקים ג'פריס, הזהירו את ביידן כי המועמדות שלו עלולה לגרום לדמוקרטים לאבד גם את הקונגרס, ולמעשה את הרוב הדחוק בסנאט".
הורי החטוף זעקו להשבת בנם במהלך ועידת המפלגה הרפובליקנית - והקהל יצא מגדרו | צפו
חיסול כפול בלבנון תוך שעתיים: מנהיג הג'אמע האסלאמית חוסל
לדברי הר-צבי, "המשמעות תהיה שהרפובליקנים ישלטו גם במוסד הנשיאות, גם בקונגרס וגם בבית המשפט העליון. לכך יש להוסיף את הקריאות הגוברות לפרישתו מצד סנאטורים וחברי בית הנבחרים, ידוענים ביניהם ג'ורג קלוני ואנשי תקשורת ובראשם חברו הטוב של ביידן תום פרידמן, כמו גם את הלחצים מצד שורה של תורמים, שכבר הודיעו על הקפאת תרומותיהם, הנאמדות בהיקף של קרוב ל-100 מיליון דולר".
"כל זאת, לצד סקרים רבים שמצביעים על ירידה עקבית בתמיכה בביידן לא רק במדינות המתנדנדות, אלא גם במדינות בהן זכה לפני ארבע שנים. סקר אחר מצביע כי שני-שלישים מהדמוקרטים חושבים שעליו לפרוש ולמרביתם אף יש ספקות לגבי מצבו", הוסיף.
לדברי ד"ר הר-צבי, "ביידן לא יוכל למשוך את ההחלטה הסופית עוד זמן רב והוא יהיה חייב לקבל אותה בימים הקרובים. זאת, כדי לאפשר למפלגה מספיק זמן כדי להתארגן ולבחור ביורש/ת, עד מועד כינוס הועידה הדמוקרטית ב-19 באוגוסט. בכינוס המפלגה למעשה מאשרת סופית את המועמד מטעמה להתמודד בבחירות לנשיאות, וגם מוכרז מי יהיה סגן הנשיא".
עוד ציין המומחה, כי "לעת עתה עדין לא ברור מה תהיה החלטתו הסופית של ביידן, אותה הוא יקבל בחוג המשפחתי המצומצם, וסביר כי לגברת הראשונה, ג'יל ביידן, תהיה את ההשפעה הרבה ביותר. עד כה ביידן שב והכריז כי הוא מתכוון להתמודד, וכי הוא מאמין ביכולתו לנצח את טראמפ כפי שכבר עשה בעבר. הוא אף טען כי הוא יהיה מוכן לפרוש רק 'אם אלוהים' יגיד לו. עם זאת, יתכן וניתן לזהות ניצנים של שינוי בעמדתו הנחרצת להמשיך במירוץ, בדברים שאמר כי אם הרופאים שלו ימליצו לו לפרוש, הוא ישקול זאת בחיוב".
לצד זאת, ד"ר הר-צבי מעלה את האפשרות כי "אם ביידן יחליט בסופו של יום לא להתמודד, הוא עשוי ללכת צעד נוסף ולהודיע על פרישה מידית מתפקיד הנשיא. לצעד כזה עשויים להיות מספר שיקולים. בראש ובראשונה, סגנית הנשיא, קמלה האריס, תתמנה באופן מידי לנשיאה. יש בכך משום הכרת תודה והבעת המחויבות האישית של ביידן למי שליוותה אותו בנאמנות בארבע השנים האחרונות, וגם כיום בזמנים הקשים. מעבר לכך, הדבר למעשה ייקבע את מעמדה ומועמדותה של האריס כנציגה של המפלגה הדמוקרטית לבחירות לנשיאות, ובה-בעת יימנע את הקרבות העלולים להתפתח בין אלו שרואים עצמם כיורשים ראויים לביידן".
"בממד האישי, האריס תגיע לעימות עם טראמפ ב-10 בספטמבר כנשיאה ותוכל להסתכל לו בעיניים כבעלת מעמד שווה. ביידן עצמו ייחרט בדפי ההיסטוריה כמי שסלל את הדרך לנשיאה ראשונה בתולדות ארצות הברית. לבסוף, האריס צפויה להמשיך, לפחות בחודשים הקרובים, בקווי המדיניות של ביידן בנושאי פנים וחוץ", אמר.
ד"ר הר-צבי הבהיר, כי "מדובר באפשרות תיאורטית בלבד, שאמנם נראית כרגע כרחוקה, אבל המצב שהמערכת הפוליטית בארצות הברית נקלעה אליו בשבועות האחרונים הוא ייחודי, ובמציאות כזו לעתים הפתרונות הם דווקא מחוץ לקופסא". לדבריו, "מערכת הבחירות הזו כבר יצרה לא מעט תקדימים והפתעות, ונראה שצפויות לנו עוד לא מעט דרמות ותפניות עד לבחירות, ויתכן גם עד ל-20 בינואר 2025, המועד בו הנשיא החדש יושבע. אירועי 6 בינואר 2021 המחישו שהמציאות עולה על כל דמיון".