בתחילת השבוע פרסמה משטרת טורונטו בקנדה את הדוח השנתי על פשעי שנאה שאירעו בשנה שעברה. על פי הנתונים, שיעור האירועים האנטישמיים הגיע לשיא של כל הזמנים - 19% מכלל פשעי השנאה שבוצעו ב־2023 כוונו לעבר הקהילה היהודית.
נתון מדאיג זה מתווסף לשורה של אירועים ואמירות אנטישמיות, בעיקר ברשתות החברתיות, שהגיעו לשפל חדש עם תחילת המלחמה ב־7 באוקטובר. לפני כמה ימים התפרסם ברשת החברתית X סרטון שבו רואים שוטר בשדה תעופה במנצ'סטר בבריטניה מרביץ למוסלמי השוכב על הרצפה. חלק מהגולשים קבעו כי השוטר "בטח יהודי". חלקם אף כתבו כי אין כל ספק שהוא עבר הכשרה על ידי הצבא הישראלי.
מנכ"ל התנועה למאבק באנטישמיות ברשת תומר אלדובי מסביר כי "ברשתות החברתיות יש הרבה יותר גולשים מאשר תושבים במדינות השונות. מדובר במדיניות שלמה של הגולשים ברשתות, שיש לראות בה אבן דרך מוסרית. על פי ההתנהלות שם, יש לבסס החלטות גם במציאות החברתית והפוליטית שלנו. הממשלות צריכות לאמץ מדיניות זהה, המוקיעה תוכני שנאה מכל סוג שהוא".
גם ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית ד"ר רחלי ברץ מסכימה עם התיאוריה שלפיה יש לאמץ מדיניות נוקשה נגד תוכני שנאה ברשתות: "קיים קשר ישיר בין השיח האלים והמסית ברשתות החברתיות לבין מקרי האלימות הפיזית והפשעים הנובעים ממנו ולבין הליכים פוליטיים עמוקים", היא אומרת בשיחה עם "מעריב".
לדבריה, "נורמליזציה של שנאה ברשתות עלולה להוביל לפגיעה ממשית בחיי אדם, ואסור לאפשר זאת, גם לא נגד יהודים וישראל. חייבים לפעול בכל המישורים הדיפלומטיים והחינוכיים כדי לעצור את ההסתה ברשתות".
השיח החברתי סוער וגועש לאחרונה סביב סוגיית ייצוג מחבלי נוח'בה שטבחו בקורבנות ישראלים עם פרוץ המלחמה. דווקא העובדה כי ישראל מסכימה לייצג מפלצות אדם מעידה על המוסר הגבוה של העם היהודי.
בשיחה עם ד"ר ג'ון סטרוסון, מומחה בבריטניה לענייני המזרח התיכון, הוא מסביר כי "הממשלה הישראלית יוצאת מנקודת הנחה כי יהדות התפוצות צריכה לשמש על תקן מעודדת למדיניות שלה, ובמקום זאת עליה להבין כי ישראל צריכה להיות מרכז לתיאום המאבק באנטישמיות.
"חלק מחברי הממשלה הנוכחית גילו אהדה גדולה מדי לימין הקיצוני באירופה ולטראמפ בארה"ב, עובדה שערערה את ביטחון הקהילות היהודיות בעולם. עמדה זו מסייעת גם לאנטישמים מהשמאל למתג את ישראל כימין ריאקציוני וכמדינה גזענית.
"הדרך שלנו להילחם באנטישמיות היא פשוט להראות לעולם כי אנו עם הגון ומוסרי. אנו חייבים למתן את עצמנו ולחשוף באמצעות הרשתות את המעשים ההומניטריים שישראל עושה, גם עבור הפלסטינים".