שיטפונות כבדים שטפו בשבוע שעבר בבנגלדש, באחד מאירועי השיטפון החמורים ביותר בתולדות המדינה. ההצפות השפיעו על 11 מחוזות, וחלקים רבים מהעיר פני בדרום מזרח המדינה - ביתם של כמיליון וחצי איש - נמצאים כעת מתחת למים.

בנגלדש חיה על נהרותיה ונתיבי המים שלה, תושביה נסמכים עליהם. לדיג ולגידול אורז בשדות. שיטפונות וציקלונים אינם זרים לה, במיוחד בשנים האחרונות. כמעט 5 מיליון אנשים מושפעים מהשיטפונות בבנגלדש, ולפחות 18 אנשים נהרגו - אך ישנו חשש שהיקף הרג גדול בהרבה יתגלה כאשר יירד מפלס המים ותתבהר התמונה המלאה. בהודו השכנה, גורמים רשמיים אומרים שלפחות 26 אנשים נהרגו, ויותר מ-64,000 אנשים מחפשים מקלט במחנות סיוע באזור טריפורה.

המחוזות בבנגלדש ובהודו שנפגעו בשיטפונות - ממעוף הציפור (צילום: רויטרס)
המחוזות בבנגלדש ובהודו שנפגעו בשיטפונות - ממעוף הציפור (צילום: רויטרס)

מדענים טוענים כי שינויי האקלים שנגרמו על ידי האדם מחריפים אירועי מזג אוויר קיצוניים. אך השיטפון הזה תפס אותם בהפתעה - והציבור הבנגלדשי מאשים את השכנה - הודו. "אלה מים הודים", צעקו תושבים בתיעוד של CNN, "פתחו את השער אבל לא נמסר שום מידע".

בין דיכוי למהפכה: המחאות בבנגלדש מעמידות אותה בפני צומת דרכים היסטורי
מהפכה בעשר דקות: ראש ממשלת בנגלדש נמלטה מהמדינה והתפטרה מתפקידה

הם מתייחסים להחלטת מדינת טריפורה ההודית, הגובלת בבנגלדש, לשחרר מים מסכר הדומבור - לטענתם ללא התרעה מראש. ״הודו השתמשה במים כבנשק״, אמר אחד מהם. ״הודו נוקמת על הפלת הממשלה האחרונה״.

הודו הכחישה ששחרור המים מהסכר היה מכוון ואמרה שגשמים רבים הובילו להצפות, אך הודתה כי לא הצליחה להעביר התרעה מספקת שתאפשר לשכנותיה להתכונן לאירוע. 

שיטפונות קשים בבנגלדש (צילום: רויטרס)
שיטפונות קשים בבנגלדש (צילום: רויטרס)

״הודו הפגינה חוסר אנושיות בפתיחת הסכר ללא אזהרה״, האשים נאהיד איסלאם, אחד משני נציגי הסטודנטים בממשלת הביניים של בנגלדש, בראשות חתן פרס נובל לשלום מוחמד יונוס. לפני כשלושה שבועות, בנגלדש הדיחה את ראשת הממשלה הוותיקה שלה, שייח חסינה, לאחר שתנועת מחאה בהובלת סטודנטים נגד מכסות תעסוקה הפכה לתנועה ארצית לאלץ אותה לעזוב את השלטון כשהיא הורתה על דיכוי אלים, שהביא למותם של מאות אנשים. 

חסינה נמלטה במסוק להודו ב-5 באוגוסט, לאחר שעשרות אלפי אנשים צעדו לעבר הבירה ומעונה. במהלך 15 שנותיה בשלטון, חסינה יצרה קשרים חזקים עם הודו וראש הממשלה נרנדרה מודי, שמכהן כעת בקדנציה שלישית נדירה. 

לאחר הדחתה, התפרסמו דיווחים על התקפות תגמול נגד אנשים שנתפסו כנאמנים למפלגתה של חסינה - רבים מהם הינדים - מה שעורר דאגה רבה בהודו השכנה, שרוב אוכלוסייתה הינדית. משרד החוץ ההודי אמר בהצהרה ביום חמישי כי ״לא נכון עובדתית״ להאשים את השיטפונות במים ששוחררו מסכר דומבור. הוא אמר כי השיטפונות בבנגלדש נגרמו ״בעיקר״ בשל מים שזרמו מאזורי ניקוז גדולים בנהר גומטי, במורד הזרם מהסכר. ״שיטפונות בנהרות המשותפים בין הודו ובנגלדש הם בעיה משותפת הגורמת סבל לאנשים משני הצדדים, ודורשת שיתוף פעולה הדוק הדדי לפתרונם״, נאמר בהצהרה.