בצעד חסר תקדים, קרוב ל-60 ארגוני עיתונאים אירופיים וארגוני זכויות אדם פנו לאיחוד האירופי בקריאה נחרצת להשעות את היחסים המסחריים והתרבותיים עם ישראל.

המכתב החריף, שנשלח ערב פסגת שרי החוץ של האיחוד האירופי המתוכננת ליום חמישי, מבקש להשעות את הסכם האסוציאציה - אבן היסוד ביחסי הסחר בין האיחוד לישראל. הייחודיות במכתב זה טמונה בזהות החותמים עליו, הכוללים איגודי עיתונאים מובילים ממדינות כגון דנמרק, צרפת, הולנד ובלגיה. הסכם האסוציאציה, המהווה את התשתית לכלל היחסים בין האיחוד האירופי לישראל, מכסה סחר הדדי בהיקף של עשרות מיליארדי אירו. בתחילת העימות הנוכחי, הרעיון להשעות את ההסכם נתפס כבלתי מתקבל על הדעת. אולם, עם הזמן, עמדה זו החלה להישחק. כיום, קבוצה של מדינות חברות באיחוד דוחפת למהלך כזה, אך נתקלת בהתנגדות מצד גרמניה ומדינות נוספות.

אחרי הפיגוע: קנצלר גרמניה מכריז מלחמה נגד המהגרים
בזמן שישראל מנסה למחוק את חמאס בעזה - הוא צומח ובגדול במקום אחר

ארגון "עיתונאים ללא גבולות" (RSF) ו-59 הארגונים הנוספים החתומים על המכתב קוראים לנקיטת צעדים דחופים אלה לנוכח הפגיעה בעיתונאים ובחופש העיתונות באזור. לטענתם, הריגת עיתונאים והפרות אחרות של חופש התקשורת, המבוצעות בניגוד להתחייבויותיה של ישראל לזכויות אדם ולמשפט ההומניטרי הבינלאומי, מחייבות את השעיית ההסכם והטלת סנקציות נוספות מצד האיחוד האירופי על האחראים למעשים אלה.

"הגיעה העת לעבור מגינויים מילוליים למעשים", נכתב במכתב. "סעיף 2 בהסכם האסוציאציה בין האיחוד האירופי לישראל קובע כי יחסיהם מבוססים על מרכיב חיוני, שהוא כיבוד זכויות אדם ועקרונות דמוקרטיים. ממשלת ישראל רומסת בבירור סעיף זה. האיחוד האירופי, שהוא שותף הסחר המוביל של ישראל, חייב להסיק את המסקנות הנדרשות מכך ולעשות הכל כדי להבטיח שממשלת נתניהו תפסיק לטבוח בעיתונאים ותכבד את הזכות למידע ואת חופש העיתונות על ידי פתיחת הגישה התקשורתית לעזה. אמינות האיחוד האירופי מוטלת על כף המאזניים".