הארכיבישוף מקנטרברי, ראש הכנסייה האנגליקנית, פרסם באחרונה הצהרה שבה הביע תמיכה בחוות הדעת המייעצת של בית הדין הבינלאומי לצדק בנוגע להתנחלויות ותקף את ישראל. בעקבות זאת פרסמו שורה ארוכה של ארגונים נוצרים פרו ישראלים בממלכה ביקורת על הארכיבישוף ועל ההצהרה שלו.
"אני המום מההצהרה שלו, הוא לקח באופן ברור את עמדת בית הדין הבינלאומי בלי להקשיב לכל הצדדים", אומר דיוויד אלמס, ראש סניף השגרירות הנוצרית הבינלאומית בבריטניה, שחתם על ההצהרה שביקרה את הארכיבישוף.
הארכיבישוף, ג'סטין ולבי, שעומד בראש הכנסייה האנגליקנית, שהיא הכנסייה הרשמית בבריטניה, פרסם השבוע הצהרה חריגה, שבה פנה למדינות בעולם לאמץ את חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי, שקבעה כי ההתנחלויות אינן חוקיות. ולבי קרא בהצהרה לסיום השליטה הישראלית בשטחים, וכתב כי "מדינת ישראל שוללת את הכבוד, החירות והתקווה מהעם הפלסטיני".
על רקע זה פרסמו מעל 20 ארגונים נוצרים ציונים בבריטניה הודעה שמבקרת את הארכיבישוף ואת חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי. הארגונים הנוצרים כתבו בהודעה כי ההצהרה של ולבי אינה מאוזנת, וכי נראה כי הוא "עיוור להשלכות של חוות דעת משפטית זו על הקשר של היהודים לעירם הקדושה ביותר ירושלים".
בהודעתם, המנהיגים הנוצרים ביקרו את בית הדין הבינלאומי לצדק, וכתבו כי חוות הדעת שפרסם מוטה ומתעלמת מכך שמלחמות ישראל היו ברובן הגנתיות ומהתקפות הטרור הפלסטיניות על אזרחי ישראל. "הדעה של בית הדין מוטה ומחוסר מידע, אולם בהצהרתו, הארכיבישוף ג'סטין מתעקש שממשלות ברחבי העולם יאששו את מחויבותן לכל החלטות בית הדין הבינלאומי לצדק. זה מזעזע שמנהיג נוצרי יביע אמון בלתי מוגבל בדעותיהם של גופים חילונים".
עוד כתבו המנהיגים הנוצרים כי האחריות לסבלם של הפלסטינים מוטלת על המנהיגים האסלאמיים, שנוקטים במדיניות של התנגדות אלימה נגד הריבונות היהודית על ארצם.
אחד המנהיגים שחתם על ההודעה הוא דיוויד אלמס, ראש סניף השגרירות הנוצרית הבינלאומית בבריטניה: "מעולם לא הייתה הודעה פוליטית כזאת מצד הארכיבישוף מקנטרברי, והיינו המומים מכך. זה היה הלם עבור נוצרים ציונים בבריטניה. חשבנו שהוא ייקח קצת זמן ומרחק, יקשיב לכל הצדדים, אך הוא בחר באופן חד צדדי את עמדת בית הדין הבינלאומי. אני מעריך שלהצהרה הזאת תהיה השפעה בתוך הכנסייה ובבריטניה כולה".
יו"ר איגוד הארגונים היהודים באירופה, (EJA), הרב מנחם מרגולין:
"אני מזועזע עמוקות מהצהרתו של הארכיבישוף מקנטרברי, אשר טוענת שנוכחותה של ישראל ביהודה ושומרון אינה חוקית, וקוראת להפסקתה המהירה. הערות כאלה לא רק שמסלפות את המציאות המורכבת בשטח, אלא גם תורמות לנרטיב חד-צדדי ומסוכן שמטרתו דה-לגיטימציה של מדינת ישראל וזכותה להגנה עצמית.
"חשוב לזכור שישראל היא מדינה דמוקרטית שעשתה מאמצים רבים לקידום השלום, לעיתים במחיר כבד. מאמצים אלו נענו פעם אחר פעם באלימות, ודחייה מצד הרשות הפלשתינית. הצהרתו של הארכיבישוף מתעלמת מתפקידה של ההנהגה הפלסטינית בהנצחת הסכסוך, כולל סירובה לדיאלוג משמעותי ותמיכתה בטרור. יתרה מזאת, שימוש בסמכותו של בית הדין הבינלאומי לצדק כדי להגדיר את פעולותיה של ישראל כבלתי חוקיות מבלי להכיר באלמנטים ההיסטוריים, המשפטיים והביטחוניים העמוקים המעורבים בכך, הוא מהלך חסר אחריות ומסוכן. הצהרות כאלה מלבות אנטישמיות, מגבירות קיטוב ומונעות את האפשרות להגעה לשלום אמיתי ובר-קיימא בין ישראלים לפלסטינים.
אני מפציר במנהיגים דתיים, כולל הארכיבישוף מקנטרברי, לדבר בזהירות ובאחריות רבה יותר."