המבצע הלילי של חיל האוויר הישראלי שיצא לפועל בשעות הבוקר המוקדמות של שבת, השמיד לא רק תשתיות צבאיות חיוניות בטהרן, אלא גם ערער על אמינות הציוד הצבאי הרוסי, שקוצר הישגים מעטים במלחמה מול אוקראינה.

במתקפה על איראן, בה השתתפו כ-100 מטוסים, הצליח צה״ל להשמיד שלוש מערכות הגנה אווירית מדגם S-300, המיוצרות ברוסיה, בעוד שאחת נוספת נפגעה מוקדם יותר השנה.

השמדת המערכות הרוסיות על ידי ישראל מצטרפת לאירועים קודמים של הכוחות האוקראינים שהצליחו להרוס מערכות הגנה אווירית דומות, צבא אוקראינה השמיד רכיבי מערכות S-400 מתקדמות, שהיוו בעבר יתרון משמעותי רוסי מול נאט״ו ובעלות בריתו של הארגון. מערכות אלו נמצאות גם בידי בעלות בריתה הקרובים של מוסקבה, כמו סין ובלארוס, ובקרב לקוחות אסטרטגיים כמו וייטנאם, אלג׳יריה והודו.

על אף שמערכות אלו אינן חסינות לחלוטין, המתקפות המדויקות של ישראל, המתבוססות על איסוף מודיעין מקיף, מדגימות פעם נוספת את יכולתה להכות בליבה הצבאית של איראן, כולל בהשמדת חלקי מתקנים לייצור טילים. הדיוק והעוצמה שהפגינה ישראל מעוררים עניין רב, גם בקרב מדינות המחזיקות בציוד צבאי רוסי, כמו הודו.

הודו, הנחשבת לאחת הלקוחות החשובים של רוסיה שאחראית לשליש מייצוא הנשק הרוסי בשנים האחרונות, רכשה עד כה שלוש מתוך חמש מערכות S-400 שהזמינה והציבה אותן לאורך הגבול עם פקיסטן וסין, ונראה כי היא אינה רואה במתקפה של ישראל על איראן איום ישיר.

לפי מקורות ביטחוניים, הודו ממשיכה לסמוך על המערכות הללו, ומתכננת לפתח מערכות מתקדמות בעצמה תוך שיתוף פעולה עם מדינות נוספות, בכללן ישראל. למרות זאת, הפגיעה בתדמית מערכות ההגנה הרוסיות עשויה להעמיק את מגמת הירידה בביקוש העולמי לציוד רוסי, מגמה שהחלה מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2022.

בתוך כך, מערכות ההגנה האוויריות הרוסיות של איראן נכשלו כמעט לחלוטין בהגנה מפני התקיפה הישראלית האחרונה - כך דיווחו גורמים ישראלים ואמריקאים לוול סטריט ג'ורנל. לדברי הגורמים, מערכות ההגנה האיראניות הצליחו ליירט "מעט מאוד טילים, אם בכלל" מתוך אלו ששוגרו על ידי כ-100 מטוסי קרב ישראליים.

בתקיפה נפגעו שלוש מערכות הגנה אווירית מסוג S-300 של איראן. מערכת S-300 רביעית ואחרונה של איראן הושמדה מוקדם יותר השנה בתקיפה ישראלית נוספת.