החופים המוזהבים של אזור ארוגם ביי בסרי לנקה הם גן עדן לגולשים ותיירים, המגיעים להינות מהנוף הפסטורלי שמציע האי במזרח, אך שבוע שעבר, המל״ל הישראלי, שגרירות ארה״ב ומשטרת סרי לנקה הוציאו אזהרה חמורה מפני איומי טרור באזור. על פי החשד, ישראלים ששהו במקום היו יעד למתקפה והונחו להתפנות באופן מיידי. דיווחים בכלי תקשורת פרסמו כי שלושה חשודים נעצרו בחשד לתכנון פיגוע נגד ישראלים. מאות שוטרים ובכירים במודיעין הסרי לנקי נפרסו בעיירת החוף הקטנה, והקימו מחסומים ויצאו לסיורים.
גורמים בסרי לנקה אמנם שמרו על עמימות באשר לטיב האיום אך הובהר כי זה קשור למלחמה ברצועת עזה ולאחרונה גם בלבנון. גורמים מעורים בעילום שם ששוחחו עם העיתון הבריטי ״הגארדיאן״ ציינו כי פרטי החקירה מראים כי האיום מקורו באיראן, כמעין ״פעולת נקם״ על פעולות ישראליות בעזה ובלבנון. בין העצורים נמנה אזרח סרי לנקה שהתגורר בעיראק, והוא אחד משלושה שנעצרו על ידי משטרת המאבק בטרור.
״מחודש אוקטובר הצדדים נלחמו זה בזה״ אמר פריאנטה ויראסוריה, מפקד משטרת סרי לנקה, במסיבת עיתונאים. ״זה התפשט עכשיו גם למקומות אחרים בעולם״.
תושבי ארוגם ביי הופתעו לשמוע כי המלחמה המזרח התיכון הכתה גלים עד לחופיה השקטים של עיירתם. הפופולריות של האזור בקרב תיירים ישראלים, רבים מהם מבקרים במקום כחלק מהטיול הגדול אחרי השירות הצבאי, עלתה בשנים האחרונות. חלקם מגיעים כגולשים ותיירים, ואחרים פותחים עסקים המשרתים ישראלים נוספים, שלטים בעברית אף נפוצים בעיירה, בעונת השיא נמצאים באזור לעיתים מעל ל-1,000 ישראלים.
דובר המשטרה, ניהאל תלדואה, מסר כי אחד היעדים באיום האחרון היה בית חב״ד מקומי, מרכז קהילתי יהודי.
זולפי פייזר מדריך טיולים מקומי ששוחח עם ״הגארדיאן״, ציין כי רוב המקומיים באזור, רובם מוסלמים, מקבלים את הנוכחות הישראלית בברכה בשל הכנסות התיירות. ״הרבה עסקים כאן מבוססים על תיירות ישראלית״, אמר פייזר. ״המוסלמים כאן לא רואים בעיה עם זה. אנחנו מנהלים קשרים עסקיים טובים עמם״.
עם זאת, ציין פייזר, לאחרונה עלו מתחים סביב ניסיונות של ישראלים לרכוש שטחים גדולים באזור ולעיתים אף לדחוק את המקומיים. בשבוע שעבר האשים פוליטיקאי מקומי, ריהן ג'ייוויקראמה, את הישראלים בניהול עסקים לא חוקיים וערעור היציבות. היו גם טענות כי ישנם ישראלים שלא מכבדים את הנורמות המקומיות, בעיקר בתחום הלבוש הצנוע.
פייזר עצמו אמר כי הוא נמנה עם התומכים כעת באיסור על כניסת תיירים מישראל, בשל האיום הנוכחי. עם זאת, נתח התיירות הישראלית מהווה רק כ-1.5% מכלל 1.5 מיליון התיירים שביקרו בסרי לנקה בתשעת החודשים הראשונים של השנה.
״פעם זה היה טוב לנו״, הוא אמר. ״אבל עכשיו יש בעיה. אם הם יעד למתקפה, גם המקומיים עלולים להיפגע״.
סרי לנקה הייתה בעברה מוקד למתקפות טרור, באפריל 2019, הגיעו מחבלים מתאבדים לבתי מלון יוקרתיים ולכנסיות, והרגו 270 אנשים, מתוכם 45 זרים. המתקפה, יחד עם מגפת הקורונה, פגעו קשות בתיירות במדינה, שאף סבלה ממשבר כלכלי חמור שהותיר אותה על סף פשיטת רגל ותלויה אף יותר בהכנסות מתיירות.
שר הביטחון הציבורי של סרי לנקה, ויג׳יטה הראת׳, מסר כי כל האזורים שבסיכון נמצאים תחת הגנה משטרתית מוגברת וכי התקיימה ישיבת מועצת ביטחון. ״כאשר ישנם תיירים ישראלים במדינה, מדובר במצב רגיש במיוחד״, אמר הראת׳ לכתבים. ״חגיגות דתיות שמתקיימות בתקופה זו מגבירות את הרגישות. החשש היה שמישהו ינצל את התקהלותם כדי לבצע פיגוע״.