נשאר שבוע אחד בלבד ליום הבחירות לנשיאות ארצות הברית, וכצפוי, קמלה האריס ודונלד טראמפ לחוצים יותר ומתאמצים יותר, קודם כל לפגוע האחד השני ורק אחר כך לשכנע למה הבוחר האמריקני צריך להעדיף אותם. הם נאבקים על כל קול משום שכל הסקרים מורים על תיקו מתמטי או סטטיסטי ביניהם. התיקו הזה נשמר גם בכל שבע המדינות המתנדנדות שיכריעו את הבחירות. זו היא מערכת הבחירות הצמודה ביותר בהיסטוריה המודרנית של ארצות הברית.
מספר הבוחרים שהעדיפו הצבעה מוקדמת בדואר או בקלפיות, שמדינות פתחו כבר לפני כמה שבועות, כבר הגיע ליותר מ-50 מיליון. זהו שיא בהשוואה לבחירות קודמות. במדינות רבות ניתן להמשיך בשיטת ההצבעה הזו, למעט בדואר, עד יום הבחירות. בבחירות 2020, טראמפ ביקש מתומכיו להימנע מהצבעה מוקדמת בטענה שהדמוקרטים "מזייפים" הצבעות כאלה. השנה, כאשר הוא הבחין בהצבעה מוקדמת המונית של בוחרים דמוקרטים, הוא שינה את דעתו וקרא לתומכיו ללכת בעקבותיהם. עדיין סביר שהרוב בהצבעות המוקדמות יהיו דמוקרטים, ואילו ביום הבחירות, יצביעו יותר רפובליקנים.
ההצבעה המוקדמת ההמונית תשפיע על כל מה שיקרה עד יום הבחירות ובסיומו. מספר בעלי זכות הבחירה בארצות הברית עומד היום על 244 מיליון. בבחירות 2020, שיעור ההצבעה הכללי היה 66.6%, גבוה מאד יחסית. אם ישמר השיעור הזה, בבחירות השנה יצביעו כ-162 מיליון אזרחים. אם עד יום שלישי הבא, יצביעו יותר מ-50 מיליון, ההצבעה המוקדמת תכלול כמעט שליש מהמצביעים.
מובן, שמי שכבר הצביע לא יושפע מתעמולת הבחירות שהקצינה בימים האחרונים. פתקי ההצבעה המוקדמת נספרים רק בתום יום הבחירות ולא לפני כן. לכן, ובשל היקפם, ייקח יותר זמן לספור אותם. אם בתום יום הבחירות, התוצאות יהיו צמודות, יתכן שההכרזה על מי שניצח תדחה ביום או יותר ויהיו, כנראה, ערעורים רבים וספירות חוזרות.
בימים האחרונים, שני המועמדים מנסים אסטרטגיה מעניינת, להעביר לצידם בוחרים מהמגזרים הטבעיים של יריבם. האסטרטגיה הזו הצליחה בבחירות 1980 ו-1984 כאשר רונלד רייגן העביר לצידו דמוקרטים שלא היו מרוצים מהמועמד שלהם דאז, ג'ימי קרטר. קראו להם "הדמוקרטים של רייגן". האריס מנסה לגייס רפובליקנים מתונים שמתנגדים לאישיות של טראמפ ולמדיניותו, בוחרים במחוזות כפריים ואפילו אוונגליסטים אדוקים, תומכים חשובים של טראמפ, שאינם מרוצים מהתנהגותו האישית הגסה.
טראמפ פונה אל גברים, גם היספניים ואפרו-אמריקניים, ומוסלמים, שרובם אמור להיות במחנה של האריס. הוא מנצל את תחושתם הפטריכאלית של גברים החושבים שמקומה של אישה הוא במטבח ולא בבית הלבן. הסקרים מראים שבקרב תומכי האריס, נשים תומכות בה הרבה יותר מאשר גברים. המטה שלה הבחין בבעיה ומפיץ סיסמא: היה גבר - הצבע האריס. יתכן שהפערים הגדולים בין נשים לבין גברים במחנה האריס מעיד כעל כך שהחברה האמריקנית עדיין לא מוכנה לקבל אישה נשיאה.
טראמפ מנצל את הביקורת של מוסלמים על תמיכת ממשל ביידן-האריס בישראל ומנסה למשוך אותם אליו. במישיגן, מדינה מתנדנדת חשובה, מתגוררים כ- 240,000 מוסלמים, הריכוז הגבוה ביותר שלהם בארצות הברית. בבחירות 2020, ביידן ניצח את טראמפ במישיגן רק בהפרש של 155,000 קולות. המוסלמים הבינו שהם יכולים להכריע את תוצאות הבחירות במישיגן.
חלקם רוצה לנקום בהאריס, חלקם אומרים שהם יצביעו לטראמפ משום שרק הוא יכול ללחוץ על נתניהו לעצור את המלחמה בעזה, ורק הוא יביא שלום לכל האזור. אחרים שדווקא מתעבים את טראמפ, חושבים לטווח ארוך. הם אומרים שיצביעו עבורו, כי הם מוכנים לסבול תקופת כהונה שניה קשה שלו, רק כדי להוכיח לכל מועמד דמוקרטי בעתיד שאם יתמוך בישראל, יפסיד את הבחירות. אם המוסלמים יממשו את איומיהם, האריס תתקשה לנצח במישיגן.
בפנסילבניה מתגוררים כ-450,000 יהודים. בבחירות 2020, ביידן ניצח בפנסילבניה בפער של 83,660 קולות בלבד. כאן יש יהודים שאינם מרוצים מהצהרות והבטחות של האריס שהיא ומועמדה לסגן הנשיא טים וולז השמיעו במגמה לפייס מוסלמים, ולשמור עליהם במחנה שלה. מעניין להזכיר שהאריס החליטה לוותר על ג'וש שפירו, המושל היהודי הפופולרי של פנסילבניה, שהיה מועמד להיבחר לסגנה, בעיקר משום שתמך בישראל. כך התפתח בימים האחרונים מאבק בין "הקול המוסלמי" במדינת מישיגן לבין "הקול היהודי" במדינת פנסילבניה, שתיים מהמדינות המתנדנדות הקריטיות.
כל המדדים הסטנדרטיים של הבחירות למעט אחד, מורים על תיקו כמעט מוחלט בין האריס לטראמפ. מחקר גילה שמי שמגייס הרבה יותר כסף, מנצח בבחירות. כך קרה בכל מערכות הבחירות שהתקיימו מאז 2000, למעט ב-2016, שבהן הילארי קלינטון גייסה יותר כסף, אבל הפסידה לטראמפ. מינואר 2023 עד עכשיו, האריס גייסה מעל מיליארד דולר, ואילו טראמפ פחות ממחצית הסכום הזה. הפער הזה עוד מתרחב כאשר רק השבוע נודע שמייקל בלומברג, ראש העיר לשעבר של ניו יורק, תרם להאריס 50 מיליון דולר. לפי מדד התרומות, האריס מנצחת. לפי מדדים אחרים לטראמפ יש סיכוי טוב יותר. שבוע לפני יום הבחירות, הכול פתוח וכל תוצאה אפשרית.
פרופ' איתן גלבוע הוא מומחה לארצות הברית באוניברסיטת בר-אילן וחוקר בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.