בסוכנות הידיעות "רויטרס" דווח היום (שישי) כי עיראק עוקבת בחשש אחר המלחמה בעזה ובלבנון, ומנסה להימנע מלהיגרר לסכסוך האזורי המתרחב – כל זאת בעוד בעוד המיליציות העיראקיות הנתמכות על ידי איראן משגרות התקפות על ישראל משטח עיראק, כך לפי מקורות המעורים בנושא.
שני עשורים לאחר הפלישה בהובלת ארה"ב שהפילה את סדאם חוסיין, עיראק חווה סוף סוף יציבות יחסית, עם הכנסות גבוהות ממכירות נפט המממנות סדר יום מבוסס שירותים שהפך חלק גדול מהמדינה לאתר בנייה.
לעיראק אין יחסים דיפלומטיים עם ישראל, וממשלתו של ראש הממשלה מוחמד שיעה אל־סודאני חוששת מסכסוכים אזוריים שעלולים להשפיע על מאזן הכוחות העדין בין וושינגטון לטהראן, שתי מדינות שעיראק בעלת ברית שלהן.
האתר האמריקאי "אקסיוס" דיווח אתמול כי מודיעין ישראלי מרמז שאיראן מתכוננת לתקוף את ישראל משטח עיראקי בימים הקרובים, אולי לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב ב־5 בנובמבר, בהסתמך על מקורות ישראליים. מעיראק לא נמסרה תגובה.
על פי הדיווח, המתקפה צפויה להתבצע באמצעות מאות כטב"מים וטילים בליסטיים – כך ציינו המקורות. לדבריהם, איראן מעוניינת לבצע את מהתקפה באמצעות המיליציות הפרו-איראניות בעיראק בניסיון להימנע ממתקפה ישראלית נוספת בשטח איראן.
בתוך כך, גורמים בכירים מסרו אמש (רביעי) לרשת CNN כי איראן צפויה להוציא לפועל תגובה קשה לתקיפה הישראלית – הראשונה אי פעם שישראל לקחה עליה אחריות באופן פומבי. לפי הערכותיהם, התגובה צפויה להתבצע עוד בשבוע הקרוב – ערב הבחירות לנשיאות בארצות הברית. "זו תהיה תגובה כואבת וניצחת", הוסיף גורם המעורה בדיונים באיראן.
בחודשים האחרונים ישנן התקפות הדדיות בין המיליציות הפרו־איראניות בעיראק לבין כוחות אמריקאים המוצבים בעיראק ובאזור. ממשלתו של סודאני לא הצליחה במאמציה לשכנע את ההתנגדות האסלאמית בעיראק – קואליציה של קבוצות חמושות הנתמכות על ידי איראן – להפסיק לירות רקטות וכטב"מים על ישראל, על פי ארבעה מקורות בקבוצות החמושות הנתמכות על ידי איראן ושני יועצי ממשלה.
שני ביקורים באיראן של בכירי הביטחון העיראקים בחודשיים האחרונים, בניסיון לקבל את עזרת איראן בריסון הפלגים העיראקים בעלי בריתה, נכשלו, כך אמרו המקורות.
"המשלחת העיראקית קיבלה קבלת פנים קרה בטהרן. התשובה הייתה: לקבוצות אלה יש את ההחלטה שלהן וזו קריאתם להחליט כיצד לתמוך באחיהם בלבנון ובעזה", אמר בכיר ביטחון עיראקי.
עיראק פנתה לארה"ב, וביקשה מגורמים אמריקאים להתערב מול ישראל כדי למנוע תגובת תגמול על ההתקפות, כולל התקיפה ב־4 באוקטובר, שהובילה למותם של שני חללי צה"ל, סמל דניאל אביב חיים סופר, בן 19 מאשקלון, ורב״ט טל דרור, בן 19 מירושלים, ולפציעתם של 24 חיילים נוספים.
"ארה"ב הבינה את ההשלכות של מכות ישראליות אפשריות בעיראק והתחייבה לעזור", אמר גורם במשרד החוץ העיראקי. דובר השגרירות האמריקאית בבגדד לא הגיב לבקשת תגובה.
ארבעה מקורות במיליציות אמרו כי קבוצות כתאיב חיזבאללה ונוג'בא, המובילות את ההתקפות על ישראל, הזהירו את ראש הממשלה שלא ללחוץ עליהן להפסיק את פעולותיהן, ונשבעו להמשיך בהתקפותיהן כל עוד ישראל ממשיכה את פעולותיה בעזה ובלבנון.
הסוגיה פילגה מפלגות בקואליציה השלטת בעיראק, שכולן אוהדות את המטרה הפלסטינית ורואות בישראל אויב, אם כי חלקן חלוקות לגבי מידת המעורבות שצריכה להיות לעיראק בעימות האזורי.
מנהיגים שיעים דנו בסיכון של השלכות ההתקפות בישראל ותגובה ישראלית אפשרית, אמר אחמד כנעאני, חבר פרלמנט שיעי מהברית השלטת. שחקנים מרכזיים בקואליציה השיעית רואים בעימות ישיר עם ישראל צעד לא יעיל שעלול לפגוע בעיראק, על פי ארבעה חברי פרלמנט שיעים.
"הקבוצות האלה שיש להן רקטות וכטב"מים צריכות ללכת לעזה וללבנון להילחם בישראל במקום לדחוף את עיראק להרס", אמר יועץ ראש הממשלה העיראקי, עבד אל־אמיר ת'ועיבאן.
כתאיב חיזבאללה, החזקה מבין הפלגים החמושים, אמרה שישראל וארה"ב יצטרכו לשלם מחיר על התקיפה הישראלית באיראן בשבוע שעבר. גורמי ביטחון עיראקים בכירים אמרו לרויטרס לפני אותה תקיפה, שכל מכה של ישראל נגד איראן מחוץ למה שהמקורות כינו "כללי העימות המקובלים", עלולה לגרום לקבוצות הפרו־איראניות להרחיב משמעותית את התקפותיהן על ישראל ונכסים אמריקאים באזור.
מוחמד שומארי, יו"ר מכון החשיבה סומריה בבגדד, אמר שהסכסוך האזורי המתרחב עלול להוביל להצטרפותן של המפלגות השיעיות של עיראק, שרבות מהן חמושות היטב, לעימות שמעטים רוצים בו.
"הם קרועים בין שמירה על החלטתם להשאיר את עיראק מחוץ לעימות לבין מחויבויותיהם האידיאולוגיות והפוליטיות כלפי השיעים של לבנון וציר ההתנגדות הרחב יותר, בצל תוקפנות ישראלית שחצתה את כל הקווים האדומים המותרים", אמר לרויטרס.
"אם העימות יסלים... זה עלול לא רק להוביל להמשך ההתקפות על יעדים ישראליים אלא גם למעורבות אפשרית של פלגים נוספים בפעולות גדולות ומורכבות יותר", אמר.