לפני ארבע שנים, בעוד כלי התקשורת האמריקאים הכריזו פה אחד על ניצחונו של הנשיא המכהן ג׳ו ביידן, דונלד טראמפ נשבע כי הוא המנצח האמיתי וטען לזיופים בבחירות, טענות שעד כה לא נמצא להן בסיס עובדתי. טראמפ ניסה הכל כדי להיאחז בשלטון וגרר איתו את המדינה לתוהו ובוהו של עימותים אלימים שהובילו למותם של חמישה שוטרים וארבעה מתפרעים בפלישה לקפיטול בשישה לינואר 2021.
שובו של דונלד טראמפ למירוץ הפוליטי החזיר את תחושות החרדה בקרב גורמים פוליטיים המתנגדים לו וחצה את העם האמריקאי לשניים: האם 2025 תהפוך לשידור חוזר של 2021? ריאיונות של המקורבים לו בכלי התקשורת והתבטאויותיו של טראמפ בעצמו מראים כי לא רק שטראמפ עלול לסרב לקבל את תוצאות הבחירות הנוכחיות, אלא שהוא ואנשיו כבר סוללים את הדרך לשם.
״האיום ישנו״ אמר טים הפי, בראיון לכלי התקשורת האמריקאי ״פוליטיקו״, מי שהוביל את חקירת ניסיונותיו של הנשיא לשעבר טראמפ לשבש את תוצאות הבחירות במסגרת וועידת החקירה של הקונגרס לאירועי השישה בינואר.
אך 2024 אינה שנת 2020, דרכי הפעולה של טראמפ השתכללו, הפכו לממוקדות וקיצוניות יותר. חלק מהכלים בהם איים להשתמש כדי להפריע להעברת השלטון לביידן אינם נמצאים יותר בחזקתו; הצבא ומשרד המשפטים נמצאים בידיו של הנשיא ביידן. בנוסף, טראמפ זקוק לבני ברית שינצחו בבחירות ואלו יוכלו לפעול בשמו. כדי לבטל את תבוסתו למועמדת הדמוקרטית, קמלה האריס למשל, יזדקק טראמפ לסיוע נרחב מבכירי המפלגה הרפובליקנית בבית המחוקקים ובקונגרס, חלקם לא הסכימו לשתף איתו פעולה גם לפני ארבע שנים.
אי אז בשנת 2021, ניסיונו הראשון של טראמפ להפוך את תוצאות הבחירות ולנצל פרצות במערכת הדמוקרטית הוביל את המפלגה הכחולה לעדכן את חוק ספירת האלקטורים כך שיחייב את הגורמים הפוליטיים לקבל את תוצאו הבחירות המאושרות על ידי ממשלות המדינה, במילים אחרות, להקשות על מצב של ״גניבת בחירות״.
טראמפ מגיע למערכת הבחירות הנוכחית כשהוא למוד ניסיון מכישלונו האחרון. לתפקיד הנשיאות יש עבורו חשיבות גדולה מתמיד: אם יפסיד, הוא צפוי להתמודד עם מספר תביעות פליליות שעלולות להימשך שנים ארוכות. אם ינצח, סביר שמהלכים אלה יידחו או יבוטלו. ״לאף אחד אין מושג מדויק מה תהיה מתקפתו של טראמפ על מערכת הבחירות ב-2024״, אמר חבר הקונגרס ג׳יימי רסקין, שהיה חלק מועדת החקירה של ה-6 בינואר. ״מה הוא יעשה הפעם?״
התשובה, לפי מחוקקים, חוקרי הקונגרס, פעילי מפלגה, פקידי בחירות ומומחי משפט חוקתי, כוללת את הצעדים הבאים מצד טראמפ ואנשיו:
- חיזוק חוסר האמון בתוצאות הבחירות באמצעות טענות שווא והגזמות על הונאות בחירות רחבות היקף, והגשת תביעות משפטיות במטרה לפסול מספיק קולות כדי לשנות את התוצאות במדינות מפתח.
- הפעלת לחץ על פקידים מקומיים ומדינתיים בעלי ברית כדי שיסרבו לאשר את תוצאות הבחירות – מהלך חסר תוחלת, אך כזה שעלול לעודד את המחוקקים הרפובליקנים הנבחרים בבתי המחוקקים ובקונגרס להפעיל לחץ הפוך.
- קריאה למחוקקים במדינות מפתח הנשלטות על ידי הרפובליקנים למנות ״אלקטורים חלופיים״ לנשיאות.
- הסתמכות על הרפובליקנים בקונגרס לאשר את האלקטורים החלופיים – או לפחות לדחות את האלקטורים הדמוקרטיים – כאשר יתכנסו לאשר את תוצאות הבחירות.
- ניסיון להביא לכך שהאריס לא תקבל את 270 קולות האלקטורים הנדרשים כדי לנצח, מה שיעביר את ההכרעה לבית הנבחרים, שם הרפובליקנים עשויים להעניק לטראמפ את הניצחון.
חלק מהמרכיבים לקמפיין יוצא דופן כזה כבר קיימים. טראמפ כבר הצהיר כי בכוונתו לעורר אי-ודאות סביב תוצאות הבחירות, וטען כי הדרך היחידה שבה יוכל להפסיד היא אם הדמוקרטים ירמו – על אף שאין כל הוכחה להונאה משמעותית ב-2020 או כעת ב-2024.
תומכיו הפיצו מסרים אלה, ורבים מהפקידים שהתנגדו לו לפני ארבע שנים כבר אינם בתפקידם, כשאת מקומם תפסו מחליפים המזוהים עמו. בינתיים, איומים גוברים כלפי פקידי בחירות וחשש מפני אי-שקט אזרחי מעוררים דאגה – הן במקומות ההצבעה, הן במתקני ספירת הקולות, והן בטקסי האלקטורים – מה שעלול להקל על כל קמפיין לשיבוש הבחירות.
בקרב בעלי בריתו של טראמפ טוענים שהנשיא לשעבר מתמקד כעת בניצחון בבחירות באופן הוגן, ושלא עסק בעצמו בתרחישי פוסט-בחירות במקרה של ניצחון האריס. במקביל, טראמפ סירב שוב להתחייב להעברת שלטון שלווה במקרה של הפסד.
ישנה אפשרות שטראמפ ובני בריתו לא ישקיעו מאמצים נרחבים כדי להפוך את תבוסתו בבחירות, במיוחד אם האריס תשיג ניצחון מוחץ, מה שיקשה על טראמפ לגייס את הרפובליקנים לצידו. (אם טראמפ ינצח, אף אחד לא מצפה למהלך דומה מצד הדמוקרטים להפיכת התוצאה). אך לפי כל גורמי הבחירות, מחוקקים ובני בריתו של טראמפ, דבר אחד ברור: בליל הבחירות, ללא קשר לתוצאות, למספר הקולות שטרם נספרו וליועצים שימליצו אחרת – טראמפ יכריז על עצמו כמנצח.
צעדו הראשון של טראמפ יהיה להמשיך במה שכבר החל: העלאת ספקות עמוקים ובלתי מבוססים לגבי טוהר הבחירות. טראמפ מעלה טענות על הונאת בחירות המונית מצד הדמוקרטים, בכך שהם רושמים לכאורה אלפי אזרחים זרים ומבקשים מהם להצביע באופן לא חוקי. הוא גם מטיל ספק ביכולת שירותי הדואר לעבד קולות בדואר, תוך שהוא מנסה לנטרל את יתרונם של הדמוקרטים במתכונת זו.
״בדיוק עכשיו הם מתכוננים לרמות!״ צייץ טראמפ ב-23 בספטמבר ברשת החברתית שלו, Truth Social.
בני בריתו של טראמפ בקונגרס ובמדינות תמכו בטענות אלה, וזכו לתמיכתו הרועמת של מנכ״ל X, אילון מאסק, שהפיץ שמועות ותיאוריות קונספירציה ל-200 מיליון עוקביו. גורמים עצמאיים ומומחים טוענים כי טראמפ אינו מעוניין לתקן את ההונאה – מכיוון שאין בסיס לטענות – אלא להכין את הקרקע למהלכים רדיקליים נגד התוצאות בהמשך התהליך, שמוביל ליום ההשבעה ב-20 בינואר 2025.
״לדעתי הם זורעים ספקות. הם מכינים את הקרקע לתוצאה שלא תמצא חן בעיניהם ואז ימצאו את השעיר לעזאזל להאשים״, אמרה הסנאטורית הדמוקרטית פריה סונדרשן מאריזונה.
באירוע שנערך לאחרונה, מזכירת המדינה של מישיגן, ג׳וסלין בנסון, תיארה את האשמות טראמפ לגבי מצביעים שאינם אזרחים כ״מיתוס״ אך ציינה כי ״נשתלו הזרעים״ לערעור הגינות תוצאות הבחירות.
סקרים מראים כי בקרב הרפובליקנים קיים חוסר אמון גבוה באופן משמעותי בתוצאות ספירת הקולות ב-2024. חוסר האמון המפלגתי הזה מהווה רקע לשלב הבא: הליך אישור התוצאות במחוזות ובמדינות.
הליך זה הוא אחד מהאמצעים הראשונים לבדיקת דיוק הבחירות. ב-2020, טראמפ לחץ על פקידי בחירות במדינות ומחוזות כדי לסרב לאשר את התוצאות, אך נכשל ברובם. מאז, בעלי בריתו של טראמפ זכו במושבים במועצות הבחירות במדינות מפתח שעשויות להכריע את הבחירות הקרובות. באווירה זו קל לדמיין תרחיש מסוכן:
במדינת מפתח מסוימת, ספירת הקולות נמשכת כמה ימים. האריס מקדימה את טראמפ בכמה אלפי קולות ונראית כזוכה. טראמפ משיק קמפיין מאסיבי ומאשים את הדמוקרטים בגניבת הקולות. חברי מועצות בחירות במחוזות מסוימים במדינה מסרבים לאשר את התוצאות, דבר שמאיים לשלול את קולותיהם של אלפי בוחרים ולהפריע להשלמת הספירה במדינה.
פקידים בכירים מדגישים כי מועצות מחוזיות ומדינתיות סוררות לא יוכלו למנוע אישור התוצאות. ״נפנה מיד לבית המשפט״, אמר מזכיר המדינה של פנסילבניה, אל שמידט. במדינות מפתח, פקידי בחירות יכולים לבקש מבית המשפט לחייב את המועצות הסרבניות לאשר את התוצאות.
לקראת הבחירות, שני הצדדים הגישו עשרות תביעות ברחבי המדינה כדי להבטיח לעצמם יתרון בהליכי ההצבעה. תביעות אלה יכריעו אילו קולות יספרו. אך במקרה של הפסד טראמפ, צפויה קטגוריה נוספת של תביעות משפטיות.
בית הנבחרים בשליטה רפובליקנית
נניח שהרפובליקנים ימשיכו לשלוט בבית הנבחרים. טראמפ ילחץ על בתי המחוקקים במדינות כמו וויסקונסין, ג׳ורג׳יה וצפון קרוליינה לשלוח קבוצה חלופית של אלקטורים שתומכים בו. תרחיש זה עלול להסתיים בכך שיו"ר בית הנבחרים, שנמצא בשליטה רפובליקנית, יוכל לנצל את השפעתו כדי לעכב את קביעת התוצאה או להטות אותה.
אם לא יושג רוב של 270 קולות אלקטורליים, תתקיים בחירת חירום בבית הנבחרים, שבו לכל משלחת מדינה יש קול אחד. כיום, לרפובליקנים יש רוב ב-26 משלחות מדינה, מה שמעניק להם את היתרון בבחירת הנשיא.
גורמים דמוקרטים כבר נערכים לתרחיש זה, במידה ותיווצר תוצאה צמודה. המהלך יחייב שיתוף פעולה נרחב בין בעלי בריתו של טראמפ בכל רמות הממשל, ויהווה הפגנת כוח עוצמתית בהרבה ממהלך 2020. ״אם אנשים יהיו מוכנים להתעלם מהחוק ולהכריז על מישהו כמנצח, אז אנחנו מדברים על הפיכה אמיתית״, אמר ריק האסן, מומחה למשפט בענייני חוקה ובחירות.