משבר הפסולת בלבנון מחמיר על רקע גלי הפליטים הפנימיים, כך עולה מדיווחים במדינה. למעלה ממיליון וחצי אזרחים שנמלטו מאזורי הלחימה בדרום לבנון, הפרברים הדרומיים של ביירות ועמק הבקאע, יוצרים עומס חסר תקדים על מערכת פינוי האשפה.
באזור הר לבנון, ערימות אשפה גדולות מצטברות בצידי הכבישים, ובמקרים מסוימים אף חוסמות אותם לחלוטין. חברת "סיטי בלו", האחראית על פינוי אשפה במחוזות בעבדה, עאליי, שוף והפרברים הדרומיים של ביירות, מתקשה להתמודד עם העומס הגובר.
Lebanese sources: Rubbish removal work continues in the Saida neighborhood in southern Lebanon to search for a missing person.#Lebanon #IsraelTerroristState #لبنان #اسرائيل_أوهن_من_بيت_العنكبوت #جنوب_لبنان pic.twitter.com/4WBrxjfQXV
— Shakeel Khan (@shakeelkhan4770) October 30, 2024
"הנטל העיקרי נופל כעת על ביירות," מסבירים גורמים בענף. "ריכוז גבוה של פליטים פנימיים בעיר מעמיס באופן משמעותי על החברה האחראית לניקוי ופינוי האשפה." לפי המקורות, פתרון זמני אפשרי הוא הרחבת פעילות חברת "סיטי בלו" בביירות, בעוד מועצת הפיתוח והשיקום מגבשת פתרון מקיף יותר.
בעיה נוספת היא קיבולת אתרי ההטמנה. "האשפה מהדרום לא הייתה מיועדת למטמנות קוסטה בראבה, בורג' חמוד או ג'דידה," מסבירים המקורות. "הוספת כמויות גדולות של אשפה למטמנות אלה תקצר משמעותית את אורך חייהן." המצב צפוי להחמיר עם בוא החורף, כאשר הצטברות האשפה עלולה לגרום לסתימת מערכות הניקוז ולהצפות בכבישים. בהיעדר ממשלה מתפקדת ועל רקע המלחמה המתמשכת, נראה כי פתרון מקיף למשבר הפסולת עוד רחוק מהשגה.
משבר הפסולת אינו חדש בלבנון. בשנת 2015 המדינה חוותה משבר דומה שהוביל למחאות המוניות תחת הסיסמה "בדקון" ("אתם מסריחים"). המשבר דאז נבע מסגירת מטמנת הנאעמה מדרום לביירות, שקלטה את רוב פסולת העיר במשך 19 שנים. הפתרונות שהוצעו מאז היו זמניים ברובם, ולא טיפלו בשורש הבעיה.
מומחים מזהירים כי המשבר הנוכחי עלול להוביל למפגעים בריאותיים וסביבתיים חמורים. שריפת פסולת לא מבוקרת, תופעה שכבר נצפית באזורים שונים, מגבירה את זיהום האוויר ומסכנת את בריאות התושבים. בנוסף, דליפת תשטיפים ממזבלות לא מוסדרות עלולה לזהם את מי התהום ולפגוע במקורות המים של המדינה. משבר הפסולת מצטרף לשורת המשברים שלבנון כבר מתמודדת איתם - הכלכלי, הפוליטי והביטחוני.