מאז השקת הקמפיין לנשיאותו השלישית, הבטיח הנשיא לשעבר דונלד טראמפ להשיב את ״אמריקה לגדולתה״ ולהחזיר את הגלגל לתקופה שלפני ינואר 2021. הוא התייחס למחויבותו לבטל שורה של צעדי מדיניות שהוטמעו תחת ממשל ביידן, כולל יוזמות למאבק במשבר האקלים, הגבלת נשק וזכויות הקהילה הטרנסג׳נדרית. 

בנאומיו, שב טראמפ לתמוך בהשלמת חומת ההפרדה בגבול מקסיקו, גירוש מהגרים ללא מסמכים, החלת מכסים חדשים על יבוא והגדלת הפקת האנרגיה האמריקאית.

טראמפ מציג את מועמדותו כרצון לנקמה במערכת הפוליטית והבירוקרטית, בה הוא רואה את שורש בעיותיו. תומכיו ומקורביו כבר הצהירו כי אם יזכה בקדנציה שנייה, טראמפ עשוי לנצל את סמכויותיו להפעיל את משרד המשפטים נגד יריביו הפוליטיים, לפטר פקידים שאינם נאמנים ולהגביר את סמכותו האישית בממשל.

מול הנשיא לשעבר טראמפ מתמודדת סגנית הנשיא קמלה האריס, זו ״ירשה״ את מועמדותו של הנשיא ג׳ו ביידן לאחר שפרש מהמירוץ לנשיאות. טראמפ מביא איתו למערכת הבחירות 2024 תיקים לא פשוטים, ארבעה משפטים פליליים כשמתן גזר הדין לאחד מהם נקבע לאחר הבחירות הנוכחיות. מועמדים פוליטיים אחרים היו מתקשים להתגבר על כל אלו, אך אצל טראמפ זוהי מכה קלה בכנף, הוא שואט קדימה - ממשיך להתבטא בצורה גסה ומלהיט את רוחות תומכיו.

תמונת המעצר של דונלד טראמפ  (צילום: Fulton County Sheriff's Office/Handout via REUTERS)
תמונת המעצר של דונלד טראמפ (צילום: Fulton County Sheriff's Office/Handout via REUTERS)

הכרזות בומבסטיות ופתרונות שאפתניים

במהלך הקמפיין, הכריז טראמפ על רצונו להקטין את הוצאות האזרחים במדיניות מיסוי ספציפית, ולהטיל מכסים על יבוא סיני כדי להגן על השוק המקומי. הוא אף הציע להקים עשר ״ערי חירות״ ולקדם טכנולוגיות עתידיות, כולל כלי רכב מעופפים ומטבעות קריפטו, במסגרת הבטחותיו לסקטורים חדשים.

בנושא החינוך, טראמפ מתכנן לפרק את משרד החינוך ולהעביר את הסמכויות לרשויות מקומיות ומדינות. הוא אף תומך בביטול הקביעות למורים ומעודד חופש בחירה מקסימלי להורים. בפועל, הוא מקדם חזון לחינוך המותאם לערכים שמרניים, הכולל חזרה לתכני לימוד ממוקדי היסטוריה אמריקאית ו״שלילת פעילויות לאומיות מהגלובליסטים״.

״אמריקה תחילה״ והפסקת מימון ״המלחמות הבלתי נגמרות״

טראמפ דוגל במדיניות בדלנית של ״אמריקה תחילה״ ומביע סקפטיות רבה כלפי בריתות רב-צדדיות, כמו נאט״ו. הוא הביע את נכונותו להוציא את ארצות הברית מחברותה בברית הביטחונית אם שאר החברות לא יעמדו ביעדי הוצאות הביטחון שלהן, וכינה את מדינות אירופה כמי שנשענות על המטרייה האמריקאית מבלי להשקיע מספיק בעצמן. בעוד ביידן טיפח את הברית עם נאט״ו כערך אסטרטגי, טראמפ מתמקד בעיקר בריבונותה של ארה"ב, ואף הבטיח לסיים את המעורבות במלחמות בינלאומיות ממושכות.

באשר לאוקראינה, טראמפ טוען כי מלחמת רוסיה-אוקראינה לא הייתה קורית אם היה בשלטון וכי היה מצליח לסיים את המלחמה מול רוסיה תוך יום אחד בלבד, אך הוא נמנע מלפרט את תכניתו לכך. בעבר הצהיר טראמפ כי על הסיוע לאוקראינה להינתן כהלוואה ולא כמתנה, והביע הערכה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין וכינה אותו ״מתוחכם״.

אירועי השישה בינואר 2021

טראמפ ממשיך לעמוד מאחורי תיאוריות קונספירציה לגבי בחירות 2020 וטוען שהן נגנבו ממנו. לאחר אירועי ה- 6 בינואר, שיבח את המפגינים שתיאר כ״פטריוטים״ והבטיח חנינה למספר גדול מתומכיו שהשתתפו בפריצה לקפיטול.

תומכיו של טראמפ פורצים לגבעת הקפיטול, ינואר 2021 (צילום: רויטרס)
תומכיו של טראמפ פורצים לגבעת הקפיטול, ינואר 2021 (צילום: רויטרס)

זכויות האישה

בנוגע לסוגיית ההפלות, טראמפ אמנם מקדם עקרונות שמרניים ואף מתגאה בכך שהוביל לביטול הפסיקה רו נגד ווייד, אך הדגיש כי יתמוך בזכויות המדינות לקבוע את מדיניות ההפלות, ולא בחקיקה פדרלית.

יחסו לישראל ולסכסוך במזרח התיכון

בזירה הבינלאומית, טראמפ מציג עמדה תקיפה כלפי סכסוכים במזרח התיכון תוך תמיכה גורפת בישראל. כמו המלחמה באוקראינה, הוא טוען כי מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר לא הייתה מתרחשת אם היה בשלטון, וקרא לסיים את הלחימה במהירות, מבלי לפרט את התנאים לכך. 

כחלק מניסיונותיו לזכות בקולות יהודים ופרו-ישראלים, טראמפ נועד עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו במעונו הפרטי במר-א-לאגו, מהלך שנועד להטיל על סגנית הנשיא האריס את האחריות על חוסר שביעות הרצון מהטיפול האמריקאי במלחמה בעזה תחת ממשל ביידן.


בנימין נתניהו ודונלד טראמפ במאר-א-לאגו (צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ)
בנימין נתניהו ודונלד טראמפ במאר-א-לאגו (צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ)

לפני ימים ספורים קפץ טראמפ לביקור מפתיע בעיר דירבורן שבמישיגן, עיר שזכתה לכינוי "בירת הג'יהאד של אמריקה". רבים מתושביה, לרבות ראש העיר עבדאללה חמוד, עומדים מאחורי מספר אמירות אנטישמיות ותמיכה בארגון הטרור חמאס. 

לצידו עמד גורם בקהילה שאמר כי הם ״מחכים לנשיאות של טראמפ״, ״אנחנו לא יכולים לעמוד בשקט כשפלסטין נמחקת. תעזור לנו לעצור את שפיכות הדמים״. המשיך הגורם. טראמפ ממשיך לחזר אחר הקול הערבי והמוסלמי בבחירות אלו כשהעלה גם מספר מובילי דעה מהקהילה המוסלמית לתמוך בו בעצרת שערך במישיגן.

התחייבות לחידוש איסור הכניסה למוסלמים

במדיניות ההגירה שלו, טראמפ הצהיר כי ישיב את האיסור על כניסת אזרחים ממדינות מוסלמיות מסוימות – איסור שבוטל על ידי ביידן. לטענתו, איסור זה נחוץ כדי למנוע כניסת ״טרוריסטים אסלאמיים רדיקליים״ לארה״ב. הגבלות נוספות שיבקש טראמפ להחזיר כוללות מכסות מוגבלות למהגרים ולאזרחים ממדינות שונות, במטרה, לדבריו, להגן על ביטחון המדינה ועל שוק העבודה המקומי.

מבחינת טראמפ, הכאוס הוא יתרון: הוא חוגג את חוסר היציבות והמהפכנות כמאפיינים מרכזיים במסריו. בנאומים סוערים הוא משתמש בשפה בוטה ותחושת נקם, תוך הבטחה ל״גאולה״ מה״אויבים הפוליטיים״ שניסו להפילו. בהופעותיו חוזר טראמפ על תיאוריות קונספירציה, טוען כי יריביו מתעלמים מהנושאים האמיתיים שמעסיקים את הציבור ומאשים את יריבתו, קמלה האריס, כחלק ממערכת מושחתת שחתרה תחתיו. 

מסע הבחירות של טראמפ בשנת 2024 מגלם תערובת חזקה של נוסטלגיה, הבטחות לשינוי והתחייבות לנקמה. עם מנדט פופוליסטי שמכוון לשמר ערכים שמרניים ולחסל את מה שהוא מכנה ״שלטון האליטות והבירוקרטיה״, טראמפ מבטיח לשנות את כללי המשחק – ולשבור כל חסם שינסה לעמוד בדרכו.