בראיון מיוחד עם ד"ר שי הר-צבי, ראש תחום הזירה הבינלאומית והאזורית במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן, ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים, מצטיירת תמונה מורכבת של האסטרטגיה הצפויה של הנשיא לשעבר שנבחר לקדנציה שניה.
"טראמפ ישאף כי המלחמה במזרח התיכון תסתיים עוד לפני כניסתו לבית הלבן ב-20 בינואר״, טוען היום (רביעי) ד"ר הר-צבי. "הוא כבר הצהיר בנאום הניצחון שלו שהוא לא ירצה לפתוח במלחמות". לדבריו, "המוטיבציה העיקרית של טראמפ נובעת מרצונו להתמקד באתגר המשמעותי ביותר מבחינתו לארה"ב בזירה הבינלאומית - האיום הסיני על הדומיננטיות והכלכלה האמריקאית".
הר-צבי מדגיש שלושה יעדים מרכזיים בסדר היום של טראמפ במזרח התיכון: "סיום המלחמה בלבנון ובעזה שתוביל גם להחזרת החטופים, קידום הסכם נורמליזציה היסטורי עם סעודיה, והתמודדות עם איום הגרעין האיראני. טראמפ מבין שכדי לקדם את הסכם הנורמליזציה עם סעודיה, נתניהו יצטרך להציג לפחות מוכנות לתת אופק מדיני לפלסטינים" מסביר הר-צבי.
באשר לאיראן, המומחה צופה שטראמפ עשוי לפעול לקדם הסכם גרעין חדש, תוך שימוש בלחץ כלכלי וסנקציות על איראן. "הוא בודאי לא ירצה להיגרר לעימות ישיר עם איראן אחרי כניסתו לבית הלבן", מדגיש הר-צבי.
"העובדה שמדובר בכהונה האחרונה של טראמפ עשויה להשפיע משמעותית על התנהלותו. "הוא יהיה משוחרר משיקולים אלקטורליים ופוליטיים ויחתור להישגים משמעותיים," מעריך הר-צבי, ומוסיף כי "הסכם נורמליזציה עם סעודיה עשוי להיתפס בעיניו כהישג שיזכה אותו בפרס נובל לשלום".
למרות מדיניות "אמריקה תחילה" והרצון להתמקד בזירה האסייתית, הר-צבי מבהיר שארה"ב לא תוכל להתנתק מהמזרח התיכון. "אנחנו מכירים את הניסיון האמריקאי - גם אובמה, גם טראמפ בכהונתו הראשונה וגם ביידן ניסו להתמקד באסיה, אבל בסוף הבינו שאי אפשר להתנתק מהמזרח התיכון בשל חשיבות האזור לאינטרסים האסטרטגיים, הביטחוניים והכלכליים של ארה"ב" הוא מסכם.
הדברים מצביעים על כך שתחת טראמפ, ישראל עשויה למצוא את עצמה תחת לחץ לסיים את המלחמה בעזה ולהתקדם לעבר הסדרים אזוריים, כחלק מתפיסה רחבה יותר של טראמפ של האינטרסים האמריקנים במזרח התיכון והתחרות הגלובלית עם סין, לדבריו.